Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
7.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 7.45

8 let

Ilić ponuja Katancu nasvet za Ciper

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Zdaj se moramo čim prej regenerirati in zmagati še na Cipru," je po dragoceni zmagi nad Albanijo dejal selektor slovenske izbrane vrste Srečko Katanec. Kako pa razmišljajo igralci?

Slovenska reprezentanca se v dopoldanskih urah odpravlja na Ciper, kjer jo čakajo visoke temperature, ki segajo krepko čez 30 stopinj. Na priljubljenem sredozemskem otoku, ki so ga slovenski ljubitelji nogometa pred tedni dobro spoznali prek mariborskega "prijatelja" Apoela, jo čakata velika vlažnost in zelo pomemben cilj. Če bi se Katančeva četa v domovino vrnila bogatejša za tri točke, bi se pred oktobrskim zaključkom kvalifikacij po zaslugi treh zaporednih zmag (Reykjavik, Ljubljana, in Nikozija) sila resno pridružila boju za najvišja mesta. Ne bi bila izključena niti možnost, da bi posegla na sam vrh. Selektor Srečko Katanec bo lahko na torkovem gostovanju računal na dva nogometaša, ki sta srečanje z Albanijo spremljala le s tribun. To sta kapetan Boštjan Cesar, ki je odslužil kazen rumenih kartonov, ter osmoljenec Josip Iličić, ki so ga pestile zdravstvene težave, a se je v soboto že pridružil treningu. Tako bosta okrepljeni branilska in zvezna vrsta.

Kampl: Moramo igrati naš nogomet

Kako o Cipru razmišlja strelec zmagovitega zadetka na tekmi z Albanijo, Kevin Kampl? "Vem, kako je bilo proti njim v Mariboru. Lahko igraš proti njim, saj bodo zagotovo šli na žogo. Ne bo lahko priti do treh točk, a če bomo naredili stvari tako, kot od nas zahteva trener, ter igrali naš nogomet, imamo zelo dobre možnosti za zmago," meni 22-letni slovenski reprezentant, rojen v nemškem Solingenu, ki je prvič članski reprezentančni dres oblekel prav na lanskoletni tekmi s Ciprom. Slovenija je bila v Mariboru boljša z 2:1. V torek ima Katančeva četa priložnost, da z zmago na Cipru v kvalifikacijski skupini za svetovno prvenstvo leta 2014 vsaj enemu tekmecu odščipne vseh šest točk. Kvartet na črko K v zvezni vrsti sestavlja tudi Jasmin Kurtić: "Dobro bomo obdelali treninge do Cipra in na tekmi dali vse, kar zmoremo. S tekme z Albanijo moramo prenesti borbenost in tek, hkrati pa poskrbeti za več igre in iti na zmago. Drugo nam ne preostane," pred gostovanjem izpostavlja rezultatski imperativ, če želi Slovenija še vztrajati za vozovnico do Brazilije.

Storiti manj napak kot proti Albaniji

V slovenski izbrani vrsti najboljše pozna Ciper Branko Ilić. V prejšnji sezoni je branil barve Anorthosisa, v ciprskem prvenstvu pa si kruh služi ogromno reprezentantov. "Dobro ga poznam. Če bo treba dati selektorju kakšen nasvet, ne bo težav. Še vedno smo v igri za svetovno prvenstvo, vse je odvisno od nas. Moramo iti tekmo po tekmo in najprej premagati Ciper. Tudi on igra nogomet. Če bomo odigrali tako čvrsto in borbeno kot proti Albaniji, seveda pa z manj napakami, opazne so bile predvsem v 20 minutah drugega polčasa, potem se lahko nadejamo dobrega rezultata. Zadaj ne smemo delati napak, ampak ponesti žogo naprej. Tako lahko narediš kaj več v igri, igralci pa dobijo na samozavesti," zagotavlja Ljubljančan, ki bo v torek najverjetneje združil moči s Cesarjem. V petek ga je v udarni enajsterici nadomestil Dejan Kelhar: "Pomembno je, da na Cipru ne gremo z glavo skozi zid, ampak s strpno igro čakamo svoje priložnosti," poudarja Brežičan na začasnem delu v Azerbajdžanu.

Za Novakovića bo to še težja tekma kot tista v petek

Na štadionu GSP, ki je pred nekaj leti gostil četrtfinalno srečanje lige prvakov, je v tej sezoni že zaigral Aleš Mertelj. "Ko se bomo spočili, bodo mišice usmerjene le na Ciper. Na gostovanje se odpravljamo z veliko željo, da izkoristimo slabosti tekmeca," je po dvoboju z Albanijo dejal zvezni igralec vijolic, ki je ciprsko prestolnico poleti zapustil neporažen. Ozračje na štadionu je bilo vrhunsko, ko pa igra reprezentanca Cipra, je največji nogometni objekt na otoku pogosto poln prostih sedežev. Ker zaseda Ciper zadnje mesto v skupini, kakšnega večjega zanimanja pred derbijem začelja, če imamo v mislih razpredelnico skupine, ni videti. To bi bila lahko voda na mlin točk lačni Sloveniji: "Na Ciper gremo pozitivno. To bo še težja tekma kot zadnja z Albanijo. Čaka nas težko delo, saj sem gledal nekatere domače tekme Cipra. A na pot se moramo odpraviti z miselnostjo, da moramo zmagati. Potem bi bilo za naprej vse mogoče," je dejal Milivoje Novaković. V petek se je na tekmi z Albaniji komaj srečal z žogo. V torek bi lahko drugače, saj gojijo Ciprčani njemu bolj prijeten slog. Naj se ponovi rezultat, ko je prvič zaigral za slovensko reprezentanco. Pred sedmimi leti je led prebil prav na Cipru, Slovenija pa je prijateljsko tekmo dobila z 1:0. Naj se zgodovina ponovi v torek. Tekma se bo začela ob 20.30 po slovenskem času.

Ne spreglejte