Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2017,
9.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Miran Srebrnič ND Gorica Liga Europa Panionios Matic Kotnik Rok Grudina

Četrtek, 20. 7. 2017, 9.10

6 let, 6 mesecev

Lovijo zaostanek proti Panioniosu z 0:2

Goričani verjamejo v čudež. "Moramo verjeti!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
NK Gorica | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Gorice si bodo danes pred domačimi navijači na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa skušali zagotoviti napredovanje proti Panioniosu. V Atenah so prejšnji teden izgubili z 0:2, zdaj verjamejo v velik preobrat.

"Moramo verjeti!" so zapisali na spletni strani Gorice dan pred tekmo in v nadaljevanju našteli tri evropske preobrate, ki so jim uspeli. Prvi se je zgodil leta 1997, ko so v prvem krogu kvalifikacij za pokal UEFA doma premagali Otelul Galati z 0:2, a nato v Romuniji zaostajali že z 0:4. Tako je bilo vse do 87. minute, ko so zadeli prvič, in 93., ko so zadeli še drugič in spektakularno napredovali.

Koliko slovenskih klubov bo napredovalo v 3. krog kvalifikacij za ligo Europa?

  • 2 - Domžale in Gorica
    15,87 %
    10 glasov
  • 1 - Domžale
    73,02 %
    46 glasov
  • 1 - Gorica
    4,76 %
    3 glasov
  • 0
    6,35 %
    4 glasov
Oddanih 63 glasov

Drugič jim je uspelo leta 2000, ko so v kvalifikacijah za takratni pokal UEFA v Bakuju proti Nefčiju izgubili z 0:1. Doma so potem hitro povedli z 1:0, a nato sredi drugega polčasa prejeli gol in za napredovanje so kar naenkrat potrebovali dva gola. Dočakali so ju. Zmagali so 3:1 in si prislužili spektakularni tekmi proti Romi, ki jih je čakala v naslednjem krogu.

Miran Srebrnič je Gorici še kot nogometaš pomagal do šokantnega preobrata v Köbenhavnu. | Foto: Vid Ponikvar Miran Srebrnič je Gorici še kot nogometaš pomagal do šokantnega preobrata v Köbenhavnu. Foto: Vid Ponikvar

Nazadnje je Gorici velik preobrat na povratni evropski tekmi uspel leta 2004. Takrat je sploh prvič zaigrala v kvalifikacijah za ligo prvakov in v drugem krogu najprej doma proti Köbenhavnu izgubila z 1:2. Na Danskem je šokirala, poskrbela za morda najbolj znamenito evropsko zmago v zgodovini kluba, zmagala kar s 5:0, enega izmed petih zadetkov pa je dosegel prav zdajšnji trener, nekdanji legendarni branilec Miran Srebrnič.

Do prve tekme proti Panioniosu je bil lahko zelo zadovoljen, saj na klopi Gorice do tekme v Grčiji ni izgubil kar 15 tekem zapored v vseh tekmovanjih. Od takrat se je to spremenilo. Najprej je izgubil v Atenah, potem je pretekli konec tedna slabo začel še novo prvenstveno sezono. Z 1:2 je klonil v Krškem.

Slaba novica: tradicija

Slaba novica za tiste, ki verjamejo v tradicijo in navijajo za Gorico. Ta se je v Evropi proti grškim klubom merila dvakrat in obakrat izgubila. Leta 1999 je v prvem krogu pokala UEFA izpadla proti Panathinaikosu (0:1 in 0:2). Leta 2004 je v prvem krogu istega tekmovanja izpadla proti atenskemu AEK (1:1 in 0:1).

V nogometu je mogoče vse

Tudi Rok Grudina je optimist. | Foto: Vid Ponikvar Tudi Rok Grudina je optimist. Foto: Vid Ponikvar Morebitno napredovanje v Evropi proti klubu, katerega vrata je na prvi tekmi uspešno zaklenil slovenski nogometaš Matic Kotnik, bi rane iz prejšnjega tedna seveda hitro zacelilo. Novogoričani verjamejo, da jim lahko uspe.

"V nogometu je vse mogoče. Razne preobrate smo v tem športu videli že velikokrat. Tudi sami smo že dokazali, da zmoremo in znamo igrati dobro," pred tekmo pravi Rok Grudina. Nič še ni končano. Lahko se zgodi vse. Zaostajamo za dva gola, kar pomeni, da bo treba na trenutke kar precej tvegati. Istočasno si ne smemo dovoliti kakršnihkoli napak, ki bi ogrožale naša vrata. Tekma ima 90 minut. Naša naloga bo čim prej izničiti njihovo vodstvo," je še povedal 22-letni vezist.

"Želim si velikega obiska in seveda odličnega vzdušja, ki bi nam na takšni tekmi več kot pomagalo. Gremo na vse ali nič," je za konec sporočil nogometaš, ki je v novogoriškem dresu v tej sezoni odigral vseh 270 evropskih minut.

Ne spreglejte