Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2017,
16.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

FC Koper prisilna poravnava

Sreda, 1. 2. 2017, 16.20

6 let, 6 mesecev

FC Koper v nov postopek prisilne poravnave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
NK Koper | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Potem ko je višje sodišče v Ljubljani tik pred koncem lanskega leta razveljavilo postopek prisilne poravnave nad nogometnim prvoligašem z Obale FC Koprom, je okrožno sodišče v Kopru danes klub znova poslalo v prisilno poravnavo. Tokrat jo je predlagal klub sam, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev do 1. marca.

Koprsko sodišče je nogometni klub iz Kopra poslalo v postopek prisilne poravnave že 11. novembra lani, in sicer na zahtevo družbe MM Šport, ki ima skupaj s svojim direktorjem Milanom Mandarićem do njega za nekaj manj kot milijon evrov terjatev od posojilnih pogodb. Vendar mu je ljubljansko vrhovno sodišče po uspešni pritožbi dolžnika in enega od upnikov decembra lani zadevo vrnilo v ponovno odločanje.



Klub je prezadolžen in dolgoročno plačilno nesposoben

Pred tem je ljubljansko vrhovno sodišče dvakrat ugodilo družbi MM Šport, ta je ugovarjala julija in nato še septembra lani uvedenemu postopku poenostavljene prisilne poravnave nad FC Koprom, saj jim ni uspelo dokazati, da gre za mikrodružbo, kar je pogoj, da se tovrsten postopek nad njim sploh lahko začne.

FC Koper ima za 3,81 milijona evrov dolgov. Klub je prezadolžen, je dolgoročno plačilno nesposoben in za več kot 60 dni zamuja s plačilom obveznosti. V likvidnostne težave sta ga pahnila način poslovanja v preteklih letih in s tem povezano zadolževanje, piše v načrtu finančnega prestrukturiranja.

Postopek prisilne poravnave je klub predlagal sam

Danes uvedeni postopek prisilne poravnave je predlagal FC Koper sam, vodil pa ga bo Matija Vičar. Upnike je sodišče pozvalo, naj terjatve prijavijo v mesecu dni.

Nogometni klub, ki v prvi ligi tekmuje z imenom glavnega pokrovitelja Luke Koper, svojim upnikom ponuja zmanjšanje navadnih terjatev za 95,50 odstotka, poplačilo preostanka pa postopno v treh letih od pravnomočnosti potrjene prisilne poravnave.



Največji upnik koprskega kluba je družba Swiss Sport Agency

Upniki s skupaj 3,7 milijona evrov navadnih terjatev lahko torej v treh letih pričakujejo poplačilo 167.118 evrov. V to številko je vštetih tudi nekaj manj kot 997 tisoč evrov Mandarićevega posojila, ki je zapadlo junija lani, zaradi česar so klubu tudi zablokirali račun.

Največji upnik koprskega kluba je sicer družba Swiss Sport Agency s sedežem na Marshallovih otokih, ki je v prvem postopku poenostavljene prisilne poravnave lani poleti prijavila terjatev 2,12 milijona evrov. Račun v tej višini je FC Kopru izstavila za svetovanje, pogajanja in sklenitev pogodb s 15 nogometaši, ker pa je bil izstavljen šele nekaj dni pred vložitvijo zahteve za poenostavljeno prisilno poravnavo, so se pojavila ugibanja, ali ne gre le za navidezen dolg.

Ne spreglejte