Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
17. 11. 2016,
15.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Milan Mandarić FC Koper Prva liga Telekom Slovenije NK Koper

Četrtek, 17. 11. 2016, 15.35

6 let, 7 mesecev

Odziv predsednika Olimpije

Mandarić: Nisem ovira za obstoj FC Koper

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Milan Mandarić | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Nikoli si nisem želel, da bi v FC Koper bil v težavah," sporoča Milan Mandarić. Nekdanji predsednik koprskega kluba, danes pa prvi mož slovenskega prvaka NK Olimpija in upnik koprskega kluba si želi, da bi se na Bonifiki še naprej igral prvoligaški nogomet.

Usoda koprskega nogometnega kluba, ki je v prisilni poravnavi, ostaja negotova. V tem položaju se je znašel po zahtevi Milana Mandarića, ki se je v zadnjih tednih naposlušal govoric o tem, da želi koprski klub izbrisati z nogometnega zemljevida.

"Težave, ki so nastale v FC Koper, niso posledica moje želje ali volje! In zagotovo, to moram poudariti, nikoli nisem bil in tudi ne bom ovira za obstoj FC Koper v slovenskem klubskem nogometu," pojasnjuje predsednik Olimpije, ogorčen nad nekaterimi govoricami, ki jih je označil za natolcevanja.

Za koprski klub je storil veliko pozitivnega

Koprski klub je največji uspeh dosegel v sezoni 2009/10, ko je postal slovenski prvak. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Koprski klub je največji uspeh dosegel v sezoni 2009/10, ko je postal slovenski prvak. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Po mojem skromnem prepričanju sem v preteklosti storil veliko pozitivnih stvari za koprski klub in ni skrivnost, da mu v prihodnje želim veliko sreče in športnih uspehov," je pojasnil v sporočilu za javnost in dodal, da je to njegova zadnja izjava za javnost o dogajanju v koprskem klubu.

"Vso energijo, izkušnje in znanje želim usmeriti v nadaljevanje uspešne zgodbe z Olimpijo."

Nogometaši Olimpije bodo v soboto branili vodilni položaj v Prvi ligi Telekom Slovenije na gostovanju v Novi Gorici.   

Kronologija dogajanja v nogometnem klubu Koper

Saga okoli dolga nogometnega kluba Koper do Milana Mandarića (zdajšnjega predsednika ljubljanske Olimpije) se je začela pred dobrim desetletjem.

Takrat je Mandarić financiral Koper, vendar je po enem letu zapustil klub, ki mu je ostal dolžan 700 tisoč evrov.

Naprej dogovor

Mandarić se je zato pred dvema letoma in pol odločil za postopek izvršbe, s takratnim vodstvom obalnega prvoligaša in predsednikom Antejem Gubercem (lastnik Grafista) pa se je dogovoril za postopno odplačevanje dolga (štiri tisoč evrov visoki mesečni obroki in polovica denarja od prodaje nogometašev).

Menjava oblasti v klubu

Koprski župan Boris Popovič se je lani odločil za velike spremembe v koprskem klubu. | Foto: Vid Ponikvar Koprski župan Boris Popovič se je lani odločil za velike spremembe v koprskem klubu. Foto: Vid Ponikvar Velike preobrat se je zgodil konec lanskega poletja, ko je Guberac zapustil predsedniško mesto, Koper pa je prevzela skupina s koprskim županom Borisom Popovičem (uradno nima funkcije v klubu) na čelu. Klub je v tem času spremenil celostno podobo (logotip kluba, barvo dresov, številne igralske menjave, menjave trenerja, novi športni direktor).

Po zamenjavi vodstva (21. junija letos) se je Mandarić odločil razdreti dogovor in zahteval celoten znesek – ta zdaj znaša okrogli milijon evrov.

Njegove terjatve do kluba so znašale 73 odstotkov vseh terjatev do Kopra, s čimer je imel ameriški poslovnež srbskih korenin glavno besedo o usodi kluba.

Popovičevi z načrtom …

Popovič in Hrvat Andy Bara na tribunah v Stožicah na dvoboju med Olimpijo in Koprom. | Foto: Vid Ponikvar Popovič in Hrvat Andy Bara na tribunah v Stožicah na dvoboju med Olimpijo in Koprom. Foto: Vid Ponikvar A Popovičeva ekipa, uradno je predsednik kluba Valter Valenčič, se je domislila načrta, kako Mandariću vzeti papir in škarje.

Največji upnik Kopra je zaradi domnevno fiktivne pogodbe ("vračunane obveznosti po pogodbah za igralce") postala igralska agencija Swiss Sport Agency (vodi jo Andy Bara, ki je v preteklosti sodeloval s hrvaškim alfo in omego zagrebškega Dinama Zdravkom Mamićem) z Maršalovih otokov (ustanovljena sredi lanskega leta).

Igralski agenciji iz davčne oaze naj bi Koper dolgoval 2,12 milijona evrov. S tem bi imeli ključno besedo ob glasovanju o poenostavljeni prisilni poravnavi, v kateri so želeli odpisali 95 odstotkov dolgov.

… Mandarič z zadnjo besedo

Mandariću je prek sodišča uspelo ustaviti poenostavljeno in pozneje še normalno "prisilko" in znova prevzeti glavno besedo o usodi kluba in vračanju dolga, vmes pa so klubske prostore obiskali tudi kriminalisti.

Vodstvo Kopra je na četrtkovi izredni konferenci sporočilo, da ne razmišlja o odstopu.

Ne spreglejte