Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
4. 5. 2011,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Maribor Olimpija

Sreda, 4. 5. 2011, 20.10

8 let

Derbi, ki je ponudil vse

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večni derbi slovenskega nogometa med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu se je končal z remijem 2:2. Gledalci so spremljali zelo zanimivo predstavo, ki je ponudila vse, kar premore nogomet.

V lepem vremenu se je v Ljudskem vrtu zbralo veliko število ljudi, ki so prišli spremljati največji slovenski nogometni derbi, v katerem sta se za nameček tokrat prvič po desetletju pomerili najboljši slovenski ekipi ta hip. Maribor, ki je vodilni z veliko prednostjo in bo skorajda zagotovo osvojil nov naslov, ter Olimpija, ki od prihoda Milenka Ačimoviča igra kot prerojena in je najboljša ekipa spomladanskega dela prvenstva.

Ljubljančani so imeli pred tekmo veliko težav s sestavo obrambe, med drugim je manjkal tudi morda najboljši branilec slovenske lige ta hip, Sreten Sretenović. A odsotnost manjkajočih se ni poznala. Olimpija je pokazala dober obraz in že v peti minuti nekoliko presenetljivo prišla do vodstva, ko je z desne podal Zoran Zeljkovič, v kazenskem prostoru pa je z učinkovitim volejem akcijo z golom zaključil Davor Škerjanc, ki je zabil že peti gol na zadnjih petih tekmah. Škerjanc je zdaj že pri osmih prvenstvenih zadetkih in je postal najboljši strelec Olimpije. Po vodstvu so Ljubljančani še naprej prevladovali na igrišču in tekmo rutinirano peljali naprej. Nato sta prišli dve minuti, v katerih se je marsikaj spremenilo. Izkušeni gostujoči kapetan David Kašnik si je privoščil neumnost in najprej v 16. zaradi prekrška nad Goranom Cvijanovičem, nato pa še v 18. minuti, ker je na nepravilen način zaustavil prodirajočega Etiena Velikonjo prislužil dva rumena kartona in predčasno pot v slačilnico. Gostujoči trener je takoj reagiral in z igrišča poslal Zeljkoviča, v igro pa postavil centralnega branilca Miroslava Cvijanoviča.

Gol ob (ne)pravem času

Kljub številčni premoči Maribora je Olimpija še naprej igrala dobro in do zaključka polčasa prevladovala. Številčna nemoč se pri Ljubljančanih ni poznala, igrali so tako, kot bi si trener Dušan Kosič lahko le želel. Še več, Olimpija je imela v 33. minuti po prodoru Dareta Vršiča, ki je podal v kazenski prostor, celo priložnost za povišanje tekme, a se tokrat ne najbolj razpoloženi Tomo Šokota ni znašel najbolje in z dvanajstih metrov meril mimo gola. Do zaključka prvega dela igre je kazalo, da bo Olimpija polčas zanesljivo pripeljala h koncu, a nato je prejela gol v najbolj neprimernem trenutku tekme. V podaljšku prvega polčasa. Velikonja, ki je imel že nekaj minut pred tem stoodstotno priložnost, a s petih metrov z glavo streljal slabo, je po odbitem strelu Dejana Mezge prišel do žoge in jo spravil za hrbet nemočnega Damirja Botonjiča ter postavil izid polčasa.

Mariborska ofenziva

Gol v zaključku prvega dela igre je očitno zelo vplival na igro Ljubljančanov, saj so v drugem delu Mariborčani prevladovali in s popolno ofenzivo nenehno ogrožali vrata Botonjiča. . Vrstili so se streli kapetana Marcosa Tavaresa, Velikonje, Mezge in rezervista Roberta Beriča, ki je bil blizu zadetka dvakrat, a izkušeni ljubljanski vratar, ki brani v vse boljši formi, je vse ubranil. Kazen za neizkoriščene priložnosti bi kaj lahko prišla na drugi strani, ko je v 62. minuti po podaji Erika Salkiča z leve strani do stoodstotne priložnosti prišel Škerjanc, a tokrat z nekaj metrov od gola meril previsoko. Primorski napadalec je zapravil veliko priložnosti, da bi postal nesporni junak derbija.

Berič spet v polno

Maribor je medtem še naprej napadal, bil nevaren, a žoge ni in ni znal spraviti v gostujočo mrežo. Petnajst minut pred koncem tekme so bile igralske moči na igrišču izenačene, saj je mladi domači branilec Nejc Potokar prejel neposredni rdeči karton, zaradi grobega in nevarnega prekrška nad Škerjancem. S 25 metrov je tem prekršku s prostega strela nevarno poizkušal Anej Lovrečič, a meril malce mimo gola. Kljub izključitvi so Mariborčani še naprej napadali za drugi gol in ga tudi dosegli. Tavares, ki je že pred tem zadel vratnico, je pobegnil po desni strani in podal pred gol, kjer se je najbolje znašel Berič in zabil še drugi gol na derbijih v tej sezoni. In tekma je bila odločena, so si mislili Mariborčani. A z njimi se ni strinjal Boban Jovič, ki je v zaključku tekme prišel do žoge v kazenskem prostoru in spretno reagiral pred Radanom. Žoga se je odbila od prečke in končala v golu. Malce za tem je glavni sodnik tekme Damir Skomina označil konec derbija.

Zmagal je nogomet

Končni razplet je glede na potek tekme najbolj pravičen. Glede na potek tekme so lahko z razpletom zadovoljni oboji. Zadovoljni so lahko tudi gledalci, saj so po dolgem času videli derbi, ki je ponudil vse. Zadetke, preobrat, kartone in dobro igro. Tokrat ni zmagala nobena ekipa, zmagal je nogomet.

Ne spreglejte