Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
11.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Severna Irska Conor Washington

Torek, 29. 3. 2016, 11.44

6 let, 6 mesecev

Nekdanji angleški poštar, ki je premagal Jana Oblaka in uresničil sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Conor Washington

Dvoboj med Severno Irsko in Slovenijo je z reprezentančnim prvencem odločil Conor Washington. Napadalec QPR je prvi, ki je v tem letu zatresel slovensko mrežo in eden redkih, ki je v tej sezoni premagal Jana Oblaka.

Slovenska izbrana vrsta je v ponedeljek izgubila na gostovanju v Belfastu. Junak večera je postal strelec zmagovitega zadetka Conor George Washington. Čez dva meseca bo dopolnil 24 let, pa že živi sanje. Še pred nekaj leti ni kazalo, da jih bo uresničil, saj so se njegove nogometne ambicije znašle skoraj na mrtvi točki. Nato pa se je začel čudež, ki spominja na tistega, s katerim v tej sezoni pleni pozornost novopečeni angleški zvezdnik Jamie Vardy. Kaj se je pripetilo Washingtonu, ki je v ponedeljek na štadionu Windsor Park preslepil slovensko obrambo in premagal Jana Oblaka?

Washington je bil tako kot še marsikateri reprezentant Severne Irske rojen v Angliji (Chatham v Kentu). Lahko bi igral za Anglijo, nikakršnih ovir ne bi bilo tudi, če bi izbral Škotsko, saj je njegova mati Škotinja, na koncu pa se je odločil za Severno Irsko. Njegova babica je bila Severna Irka, rojena v Belfastu, a se je hitro preselila v Anglijo. Ko se je Washington prvič pojavil na pripravah Severne Irske, za katero je do zdaj odigral dve tekmi, sploh še ni nikoli obiskal domovine svoje babice. Če bi bila še živa, bi bila zelo ponosna na svojega vnuka, a je umrla pred desetimi leti. Washington jo zelo spoštuje.

Skoraj bi se že prijavil v vojsko

Vedno je želel postati nogometaš, a mu v mlajših letih ni uspel kakovostni preskok v večji klub. Kot najstnik se je spogledoval z Norwich Cityjem in Peterborough Unitedom, a sta ga oba kluba zavrnila. Skoraj je že obupal in ni manjkalo veliko, da bi se prijavil v vojsko. Do oktobra 2012 je igral celo v amaterskih ligah in se proslavil v dresu nižjeligaša St. Ives Town, za katerega je na 50 tekmah dosegel 53 zadetkov.

V zadnjih minutah prvega polčasa je prelisičil slovensko obrambo .,. | Foto: V zadnjih minutah prvega polčasa je prelisičil slovensko obrambo .,.

Takrat še ni mogel živeti od nogometa. Preživljal se je kot poštar. Ko je njegova strelska statistika padla v oči valižanskemu nižjeligašu Newport Countyju, se je zgodil prvi preskok, ki je opogumil Washingtona in mu dal misliti, da lahko uresniči svoje sanje. 

Igral je vedno boljše, januarja 2014 za več kot polovico milijona evrov prestopil k angleškemu ''tretjeligašu'' Peterborough United, za katerega je v zadnji sezoni v 39 nastopih dosegel 15 zadetkov. Pred dvema mesecema je stopil še stopničko višje, saj ga je v svoje vrste za skoraj štirimilijonsko odškodnino privabil ''drugoligaš'', član tekmovanja championship, Queens Park Rangers.

Ne sme razmišljati o Euru v Franciji

''Zadnja štiri leta se počutim kot v pravljici,'' je pojasnjeval severnoirskim novinarjem na prvi reprezentančni akciji, ki jo je kronal s prvim nastopom (gostovanje pri Walesu) in prvim zadetkom (domača tekma proti Sloveniji). V ponedeljek je premagal Oblaka, ki mu je le nekaj minut poprej ubranil zelo zrelo priložnost.

Napadalec QPR je na prvi zadetek v dresu Severne Irske čakal le dve tekmi, | Foto: Napadalec QPR je na prvi zadetek v dresu Severne Irske čakal le dve tekmi,

Washington je bil v drugo natančnejši in osrečil navijače v zeleno-belih dresih, ki se bodo letos v velikem številu odpravili na evropsko prvenstvo v Francijo. ''Fantastično je doseči zadetek za reprezentanco. Dobro je igrala vsa ekipa, fantje so se trudili in zasluženo zmagali. Moram nadaljevati s trdim delom. Ne smem še razmišljati o Euru, ampak le o čim boljših predstavah za QPR,'' je zaupal strelec edinega zadetka na prijateljskem dvoboju med Severno Irsko in Slovenijo, njegov selektor Michael O'Neill pa ga je označil za veliko pridobitev. K temu, da je končno zaigral za Severno Irsko, je pomagal tudi igralčev agent Kevin Nicholls, ki je pred leti delil slačilnico z zdajšnjim selektorjem Severne Irske.

Želi nastopiti proti najboljšim

''Lahko postanem severnoirski Jamie Vardy,'' je napovedal 23-letni reprezentant Severne Irske, ki je svojo zgodbo primerjal z izjemnim razcvetom kariere znanega napadalca Leicester Cityja. Vardy blesti v angleškem prvenstvu. Pred dnevi je dosegel atraktiven zadetek na prijateljski tekmi z Nemčijo in trem levom pomagal do zmage v Berlinu s 3:2. Vardy je pred šestimi leti igral za amaterski klub Stocksbridge Park Steels, zdaj pa spada med resnejše kandidate za nastop na Euro 2016, hkrati pa se mu z lisicami nasmiha naslov angleškega klubskega prvaka.

Londonski klub QPR je zanj Peterboroughu odštel skoraj štiri milijone evrov. | Foto: Londonski klub QPR je zanj Peterboroughu odštel skoraj štiri milijone evrov.

''Če bi nastopil na evropskem prvenstvu v Franciji, bi se mi izpolnile vse sanje. Vsak želi nastopiti proti najboljšim nogometašem na svetu,'' sporoča Washington. Severna Irska se bo na francoskih zelenicah pomerila z Nemčijo, Poljsko in Ukrajino.

Ne spreglejte