Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2023,
16.15

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Armand Duka Aleksander Čeferin UEFA

Torek, 26. 9. 2023, 16.15

7 mesecev, 1 teden

Čeferin in Uefa imata novega podpredsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Armand Duka | Armand Duka je novi podpredsednik Uefe. | Foto Reuters

Armand Duka je novi podpredsednik Uefe.

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je sporočila, da bo naslednja izvedba evropskega superpokala na osrednjem poljskem stadionu v Varšavi. Odločitev je krovna zveza sprejela na zasedanju izvršnega odbora na Cipru, na katerem so med drugim določili gostitelje nekaterih tekmovanj v mlajših kategorijah in izbrali novega podpredsednika Uefe. Uefa pa je tudi določila novega podpredsednika. Namesto Španca Luisa Rubialesa, ki je odstopil s tega položaja po odmevni aferi s poljubom po koncu finalne tekme ženskega svetovnega prvenstva, bo odslej v tej vlogi Albanec Armand Duka.

"To je dokaz, da nam Uefa zaupa. Pomeni, da smo dobri in zaupanja vredni partnerji. Tekmo med zmagovalcem lige prvakov in evropske lige bodo spremljali vsi, za nas je gostiteljstvo velik uspeh," je odločitev Uefe za poljsko tiskovno agencijo PAP ocenil predsednik tamkajšnje zveze Cezary Kulesza.

Za Varšavo bo to druga velika evropska klubska tekma na novem nacionalnem stadionu, leta 2015 je bil tam že finale evropske lige, ko je Sevilla premagala Dnipro. Pred tem pa je bil stadion, ki so ga odprli pred 11 leti, tudi eno od prizorišč skupnega evropskega prvenstva Poljske in Ukrajine leta 2012.

Uefa je na zasedanju izvršnega odbora podelila nekaj prvenstev mlajših selekcij. Žensko EP do 17 let bosta gostili Severna Irska 2026 in Finska 2027, moška v isti starostni kategoriji Albanija 2025, Estonija 2026 in Latvija 2027, žensko EP do 19 let Bosna in Hercegovina 2026 in Madžarska 2027, moško v tej starostni kategoriji pa Wales 2026 in Izrael 2027.

"Uefa s prepovedjo nastopov za članske ekipe Rusije dokazuje svojo odločenost in trdno stališče proti nasilju," je dejal Čeferin. | Foto: Guliverimage "Uefa s prepovedjo nastopov za članske ekipe Rusije dokazuje svojo odločenost in trdno stališče proti nasilju," je dejal Čeferin. Foto: Guliverimage

Uefa omilila prepoved nastopanja za ruske ekipe in reprezentance

Uefa je tudi nekoliko omilila prepoved nastopanja za ruske ekipe in reprezentance, ki jo je sprejela po ruskem napadu na Ukrajino februarja lani. Zdaj bodo ruski nogometaši pod določenimi pogoji lahko nastopali na mednarodnih tekmah, a izjema velja le za mlajše selekcije do 17 let.

Uefa je sporočila, da bo proučila možnosti, kako bi ti reprezentanci v moški in ženski konkurenci dodatno vključili v tekmovanja, čeprav so žrebe že opravili brez Rusije. Na tekmah ti igralci sicer ne bodo smeli uporabljati nacionalnih simbolov, zastav in himne, tekem pa tudi ne bodo smeli igrati v Rusiji. Za vse druge klube in reprezentance prepoved nastopanja ostaja, dokler bo trajala vojna v Ukrajini, je poudarila Uefa.

"Uefa s prepovedjo nastopov za članske ekipe Rusije dokazuje svojo odločenost in trdno stališče proti nasilju. Ostala bo v veljavi, dokler ne bo miru. A s prepovedjo nastopov mladim kršimo njihove pravice in jih diskriminiramo. Ponujamo jim možnost, da se merijo s svojimi vrstniki, in s tem možnost za boljšo in lepšo prihodnost," je to temo za spletno stran zveze komentiral predsednik Aleksander Čeferin.

Preberite še:

Bayern München
Sportal V Münchnu se je kresalo, presenečenje za podprvake
Jan Oblak Lazio Atletico
Sportal Mojstrovina Jana Oblaka navdušila tudi Uefo
Benjamin Šeško
Sportal Kakšen večer! Prvenec Šeška, velika čast za Kampla, Oblak ob zmago v zadnjih sekundah.
Ne spreglejte