Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 3. 2016,
20.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

5

Natisni članek

Severna Irska kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Bojan Prašnikar Srečko Katanec

Sreda, 30. 3. 2016, 20.05

6 let, 7 mesecev

Bojan Prašnikar: Nekaj je narobe, tega ne moremo skrivati

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

5

Nekdanji selektor slovenske nogometne izbrane vrste Bojan Prašnikar se je zamislil nad igro Katančeve čete na gostovanju v Severni Irski. V organizaciji igre pogreša stabilnost. Za njegov okus je prisotne preveč improvizacije.

Na sončni strani Alp sta člansko izbrano vrsto v različnih časovnih obdobjih vodila le dva selektorja. To sta Bojan Prašnikar in Srečko Katanec. Njuna pot se je večkrat križala. Ko je Prašnikar leta 1998 zapustil reprezentanco, saj se ni želel odreči trenerskemu stolčku v Ljudskem vrtu, jo je prevzel Katanec. Poskrbel je za dve zlati pravljici (EP 2000 in SP 2002), ko pa se je slovenska odprava brez osvojene točke vrnila iz Južne Koreje, je potrto izbrano vrsto prevzel strokovnjak iz Šmartnega ob Paki.

Edini Slovenec, ki je opravljal vlogo trenerja v nemški bundesligi, je že nekaj časa brez delodajalca. Nogometno dogajanje v zadnjih letih spremlja v vlogi navijača, le kot zunanji opazovalec. Nad tem, kar je videl na zadnjih tekmah slovenske reprezentance, ni najbolj navdušen.

Pomlajena Katančeva četa je prejšnji teden odpravila Makedonijo v Kopru, v ponedeljek pa v Belfastu kljub številnim priložnostim ostala praznih rok in izgubila z 0:1. Bolj kot rezultat je Prašnikarja zaskrbelo pomanjkanje prave igre, ki mu sredi občutljivega obdobja, ko potekajo priprave na začetek kvalifikacij za SP 2018, ne vliva prevelikega zaupanja. Pričakoval je več. "Če veliko vlagaš in iščeš rešitve, obstaja možnost, da jo tudi najdeš. Ni pa to zagotovilo," poudarja nekdanji trofejni trener Maribora in Olimpije.

Če se bodo le srečali, ne bodo veliko veliko naredili

Predstavi slovenske reprezentance proti Makedoniji in Severni Irski je doživel z mešanimi občutki. "Od velikih pričakovanj, ki so nastala po prvi tekmi, smo prišli do tega, da smo se nad igro reprezentance malce zamislili. Precej nihanj je bilo. Na tekmi v Belfastu je bilo težko najti kaj pozitivnega, na čemer bi se gradilo. Selektor edini ve, ali je videl tisto, kar si je zastavil pred tekmo, mi pa lahko dogodke le analiziramo ter podajamo negativne ali pozitivne sklepe."

 | Foto:

Nekdanji trofejni trener Maribora je prepričan, da se negativne ugotovitve najdejo hitro, pozitivne pa so osnova za nadaljnje delo, ki čaka reprezentanco.

"Moramo pa najti pravi ritem, da bi lahko kaj delali, ne pa da le govorimo, kaj bi bilo treba ukreniti. Ker potem se ostaja na enaki ravni. Težava reprezentance je, da se bodo igralci naslednjič srečali šele konec maja. Če se bodo le srečali, ne bomo veliko naredili. Rešitve je treba iskati tudi v vmesnem času. Težko bodo napredovali, če bomo zamenjali dva ali tri igralce v ekipi. Ključ ni v tem, da menjamo, ampak moramo postaviti koncept, ki mu bodo igralci, ki so za to sposobni, lahko sledili," je ocenil, da je omenjeni koncept v reprezentanci pogrešal že lani in predlani.

Preveč je improvizacije

Moti ga pomanjkanje konkretnega sistema igre. "Manjka stabilnost v organizaciji igre. Preveč je odstopanj od nekega, preveč improvizacije, ki je glede na novo stanje manj učinkovita."

Neuspešno iskanje rešitev je podkrepil z igranjem levičarskih fantastov Valterja Birse in Josipa Iličića. "Dolgo časa se že ubadamo z dvema ključnima igralcema. Ali naj igrata skupaj ali posebej? Vedno pridemo na isti imenovalec. Nobena različica se ni izkazala za najboljšo. Trenerju je vedno težko, če ne dobi potrditve svojih razmišljanj. Težko je graditi naprej."

Slovenija je prejšnji teden na prijateljski tekmi v Kopru premagala Makedonijo ... | Foto: Slovenija je prejšnji teden na prijateljski tekmi v Kopru premagala Makedonijo ...

Opozarja, da se bodo kvalifikacije začele že čez pet mesecev. "Če bomo v ta ciklus prišli nepripravljeni, ne bo veliko pozitivnih rezultatov," je izrazil pomislek.

Pripravljalne tekme doživlja kot pot do cilja. "Na tej poti so marsikdaj prehitri skoki ali pa kakšno nezadovoljstvo. To je običajno. V takem stanju je treba najti optimalno rešitev brez razmišljanja o zamerah. Več ljudi vedno ve več, glavno odgovornost pa ima selektor."

Slovenski reprezentanci želi najboljše

O menjavi generacij meni, da prihajajo mladi in obetavni igralci, ki pa imajo zelo malo izkušenj. "Ni najbolj pošteno, da jim naložimo veliko breme. Treba jih je peljati in razvijati, pozneje pa jim tudi naložiti določene zahteve."

... v ponedeljek pa izgubila v Belfastu proti Severni Irski z 0:1. | Foto: ... v ponedeljek pa izgubila v Belfastu proti Severni Irski z 0:1.

Lani je bil večkrat izrazito kritičen do selektorja Katanca. "Marsikdaj si rečem, da česa ne bom povedal, a povem tisto, kar mislim. In velikokrat imam prav. Zelo redko se zmotim. S tem, da selektor ne mara kritik, se ne obremenjujem. Podam jo z miselnostjo, da bi pomagala. Nisem tisti, ki bi ekipi želel slabe rezultate. Želim jim najboljše, saj vem, kaj pomeni za vse nas, če ekipa zmaguje. Od porazov nihče nima nič. Vedno razmišljam, kako najti poti sodelovanja. Da vsak, ki ima možnost pomagati, pomaga in išče rešitve. Če vsi skupaj vidimo, da je nekaj narobe, tega ne moremo skrivati," je izrazil dobronamerno kritiko in si zaželel, da bi se igra slovenske reprezentance do jeseni izboljšala do te mere, da navijačem ne bi bilo treba skrbeti za razplet na uvodni tekmi z Litvo.

Ne spreglejte