Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
3. 9. 2012,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valter Birsa

Ponedeljek, 3. 9. 2012, 12.22

8 let

Birsa bi raje zmagal v polnih Stožicah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valter Birsa bo kariero nadaljeval pri Torinu. Da se bo prestopni poletni rok iztekel v tej smeri, je izvedel šele v petek. Z odločitvijo je zadovoljen, v petek pa želi spraviti na kolena močno Švico.

Še v četrtek se mu ni svitalo, kje bo nadaljeval kariero. Želel je le eno. Odhod iz Genove, kjer se po prihodu iz Francije ni naigral, pač pa naletel na nekaj, kar ga je močno zaviralo pri razvoju. Ostal je brez minut in dokazovanja na igrišču, posledično je trpela tudi igra reprezentance. Leta 2010 je blestel na svetovnem prvenstvu v JAR in bil celo izbran za tretjega najboljšega slovenskega športnika leta, dve leti kasneje pa je na reprezentančne zbore prihajal brez tekmovalne forme. Vse do zaključka poletnega prestopnega roka, ko je navdušeno sprejel novico, da se zanj zanima Torino. Posel je bil hitro sklenjen. ''Bilo je kot v kakšnem filmu, vse se je zgodilo na hitro. Zadnje dni sem bil malce nervozen, ker se je bližal konec prestopnega roka, zdaj pa je najbolj pomembno, da se je zadeva rešila,'' si je Valter Birsa oddahnil. Genoa ga je ''bikom'' iz Torina, pri katerih bo sedaj ''nosil rogove'', posodila do konca sezone. Primorec se v Genovo ne želi vrniti. ''Po tem, kar se je dogajalo, ne vem, če to še pride v poštev,'' se je zamislil. Torino ima po koncu sezone možnost odkupa.

Povratnika v serie A z zvenečo preteklostjo vodi Giampiero Ventura. Birsa se z njim še ni srečal, prav tako pa ni spremljal v živo bleščeče sobotne zmage novopečenih soigralcev nad Pescaro (3:0): ''Dogovorili smo se, da se bomo spoznali po reprezentančnem premoru. V soboto je imel Torino tekmo, a ni bilo časa, da bi prišel pravočasno v mesto, kaj šele igral. Kar se tiče ambicij kluba, je tako, da je treba najprej osvojiti dovolj točk in si zagotoviti obstanek, šele potem pa razmišljati o čem večjem. Igra pa Torino zelo ofenziven nogomet in ima odličnega trenerja, tako da se lahko obrne tudi drugače. Za zdaj igra odlično, bo pa več jasnega po naslednjem srečanju, ko se bomo pomerili z Interjem. Takrat se bo videlo kako in kaj,'' meni 26-letni slovenski legionar, ki ni srečen, da je Samir Handanović še poškodovan, vseeno pa dodaja, da je za Torino vendarle bolje, da ga ni: ''Ne bo pa v reprezentanci 'Sarme' kot prijatelja. To bom najbolj pogrešal,'' zagotavlja Birsa. Stežka se je sprijaznil s tem, da je Slovenija za uvodni kvalifikacijski tekmi ostala prikrajšana za vrhunskega vratarja. ''Vsi vemo, kaj pomeni reprezentanci, tega ne bo noben zanikal, ampak to še zmeraj ne pomeni, da ne moremo zmagati. Kdorkoli bo v golu, ali Jasmin, Vid ali Jan, bo vsak maksimalno naredil tisto, kar mora. Verjamem v kakovost drugih vratarjev.''

Na reprezentančni zbor na Ptuj je prispel razbremenjen, saj je končno rešil vprašanje novega delodajalca. Zaradi bližajočega se začetka kvalifikacij pa noče, da bi ga sproščeno vzdušje zavedlo. Zdaj je napočil čas za tekme, kjer bo šlo zares. ''Pričakovanja so se sedaj dvignila, kar je povsem normalno. Čakata nas dve tekmi, ki sta najbolj pomembni v tem ciklusu. Z zmago nad Romunijo smo pridobiti zmagovalno miselnost. Vcepili smo si jo v galve tudi za prijateljske tekme, zdaj mislimo z delom nadaljevati in poskušati premagati tako Švico kot Norveško. Konec koncev zaradi tega tudi igramo,'' je razkril točkovni cilj. Šest septembrskih točk bi v slovenskem žepu pozdravil prav vsak navijač, se bo pa Stojanovićeva četa na začetku udarila s tekmecem, ki vsaj po imenih izstopa kot najmočnejši. ''Vsi Švicarji igrajo v 'top klubih'. Naj bodo oni favoriti, a mi igramo doma in drugo kot zmaga ne pride v poštev,'' ostaja odločen. Skromen obisk na prijateljskem srečanju z Romunijo ga je razočaral. Tokrat upa, da bo štadion v Stožicah v petek predstavil povsem drugačno podobo: ''Želel bi si, da je vedno poln štadion, a je to seveda odvisno od izbire ljudi. Če bomo upoštevali navodila selektorja, bomo zmožni premagati Švico, jo bo pa dosti lepše premagati s pomočjo gledalcev kot pa brez njih. Upam, da bo podpora čim večja.'' Slovenska reprezentanca bo do petkovega srečanja s Švico opravila šest treningov.

Ne spreglejte