Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 12. 2013,
22.22

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Zavrč Viktor Trenevski NK Maribor NK Maribor Srečko Katanec

Nedelja, 1. 12. 2013, 22.22

4 leta, 1 mesec

Bi moral v Zavrč pokukati tudi Katanec?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavrč, nogometni palček iz Haloz, je spet na naslovnicah. Osvojil je Ljudski vrt, vijolično zibelko lovorik, nazdravil drugi zmagi nad Mariborom v tej sezoni in dokazal, da prva le ni bila naključna.

Kaj imata skupnega Viktoria Plzen in Zavrč? Sta edina kluba, ki sta v tej sezoni dvakrat odpravila Mariborčane. Češki prvaki igrajo v ligi prvakov skupaj z Bayernom in Manchester Cityjem, Haložani pa po zgodovinskih treh točkah na štadionu pod Kalvarijo ostajajo največje presenečenje Prve lige Telekom Slovenije. Po najslajši možni zmagi, kar se jo sploh da doseči na slovenskih prizoriščih, zasedajo visoko tretje mesto. ''To je absolutno naša največja zmaga. Dosegli smo jo na spektakularni tekmi, polni preobratov in priložnosti. Je še toliko lepša, ker so na nas pritiskali z očitki, da ne znamo zmagovati v gosteh. In še nekaj je. Končno smo bili na televiziji, fantje so si to zaslužili. Pri 1:2 nismo obupali, pač pa nadaljevali v svojem slogu,'' je navdušeno po zmagi s 4:3 pojasnjeval Viktor Trenevski. Nekdanji makedonski reprezentant in stari znanec slovenskih igrišč še nima PRO licence, zato je prvi trener Zavrča le neformalno. Za zdaj. Na igralce prenaša pozitivno energijo, s pomočjo katere ni težko slediti zgodbi o fenomenu iz ene najmanjših slovenskih občin.

''Če sodi Skomina, mi ni potrebno gledati posnetka''

Z Zavrčem se ne namerava ustaviti. Vidi prostor za napredek, vsaj še za eno mesto. Višje po njegovem mnenju v Sloveniji ni možno, saj je naslov državnega naslova rezerviran za NK Maribor. Za najboljši slovenski klub, ki pa je v nedeljo padel pred lastnim občinstvom. V poslastici kroga je bilo doseženo sedem zadetkov, tresli so se okvirji vrat, podeljevali rdeči kartoni in nizali preobrati ... ''Res lepo vabilo za vse, da bolj podrobno spremljajo ligo, ki ni tako slaba in nezanimiva. Igra se všečen nogomet, zadeve so dokaj urejene, sodniki so ne glede na posamezne napake odlični. Poglejte samo Skomino, ki postavlja meje, kako se mora soditi. Ob našem rdečem kartonu (prejel ga je Josip Golubar, op. p.) mi ni bilo nič jasno, a verjamem sodniku. Če sodi Skomina, mi ni potrebno gledati posnetka,'' je podal hvalnico najboljšemu slovenskemu delivcu pravice, ki je imel na derbiju 19. kroga Prve lige Telekom Slovenije veliko dela.

Zavrč zaradi majhnosti ostaja palček slovenskega nogometa. Majhen, a zelo uspešen, saj izkazuje primer finančno stabilnega in zadovoljnega kluba. ''Ne moti nas, če nas kličejo palčki, kje pa. Moramo pa vedno poslušati kakšne pripombe. Tako so nas do tekme z Mariborom spraševali, zakaj nismo po avgustu zmagali v gosteh. Želimo še naprej živeti preprosto, pridno delati in se čim manj obremenjevati. Udarce sprejemamo na pravi, dostojanstven način, po taki zmagi pa nas ne sme ujeti evforija. To je osnova našega dela,'' ocenjuje 41-letni Trenevski. Z igralci je po zmagi v Mariboru ni ucvrl na skupno praznovanje. Razlog je preprost, saj so se nogometaši po tekmi razkropili in odšli v objem družin. Živijo blizu Zavrča, v premeru 50 km od morda (z dobrimi rezultati podprtega) najbolj nogometnega zaselka v Evropi. Za nagrado jih čaka danes mirovanje, to bo dan brez treningov, prava zabava pa se obeta v petek, po domači tekmi proti Celju, s katero se bo končal jesenski del. Ekipa bo nadaljevala s team-buildingom, ki ga je načela prejšnji teden, na poroki rezervnega vratarja Luke Bešenića, predstavnika številčne hrvaške kolonije. Trener se petkove tekme po svoje kar boji, saj so njegovi izbranci po prvi zmagi nad Mariborom pozneje pogrnili na nekaterih izpitih. ''Po takšnem praznjenju nam ne bo lahko,'' je izrazil skrb.

Trenevski: Katanec je Sloveniji vrnil srce

Motijo ga določeni komentarji, ki se pojavljajo med tekmovanjem. ''Zdaj so se nekateri poglobili v zadevo in že govorijo, kako imamo najboljšo ekipo. Je to možno? Junija, ko je bila skoraj enaka, pa so govorili, da v prvi ligi ne bomo zdržali niti leto. Zato predstavlja zmaga v Ljudskem vrtu fantom zelo lepo nagrado. Dolgo smo trpeli za takšno. Niti nimamo tako stare ekipe, pač pa tudi veliko mladih, a se jih sploh ne omenja. Kateri izmed njih bi lahko prišli na širši seznam slovenske reprezentance ... Da bi začutili, da jih nekdo spremlja. Zdaj smo igrali proti Mariboru, kjer ne manjka reprezentantov. Nismo igrali proti Odrancem, če se lahko tako izrazim, in sta se lahko opazila naš talent in delo,'' se je malce začudil temu, da na Katančevem seznamu nikoli ne zasledi katerega izmed svojih izbrancev.

V svojih razmišljanjih o primernih kandidatih je največkrat sramežljivo izgovoril ime Dorisa Kelenca, ki je statistiko z zadetki in podajami polnil tudi na derbiju v Ljudskem vrtu, a mu ne pade na pamet, da bi se zaradi tega vtikal v delo selektorja. ''Katanec je Sloveniji vrnil srce. Tisto, kar je bistvo nogometa. Nočem mu kaj govoriti ali predlagati, za to obstajajo meje. Rad pa bi le opozoril javnost, kaj delajo moji fantje. To je moj namen, da bi se kdaj našla beseda še za njih,'' razmišlja trener kluba, ki ima v zgodovini prvoligaških obračunov z Mariborčani pozitivno razmerje medsebojnih tekem. To pa je pri nas prava redkost. Treba je tudi upoštevati dejstvo, da je proračun Zavrča vsaj 20-krat manjši od mariborskega. A mu uspeva, (p)ostaja strup za vijolice, ki se spopadajo z napornim evropskim ritmom, nato pa v domačem prvenstvu vedno naletijo na motiviranega tekmeca.

Ne spreglejte