Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
9. 1. 2014,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Mertelj

Četrtek, 9. 1. 2014, 17.26

8 let

Aleš Mertelj: več si skorajda ne bi mogel želeti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z Mariborom je lani osvajal lovorike in dosegel zgodovinski uspeh v Evropi, z reprezentanco je igral na nekaj najpomembnejših tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014.

Za njim je sanjsko leto. V pretekli sezoni je bil eden izmed nosilcev Maribora, pri katerem ga je doletela tudi čast vloge namestnika kapetana kluba, ki je v Sloveniji osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Najprej novo prvenstveno lovoriko, potem še zmago v pokalnem tekmovanju. To sezono je začel s sladko zmago v superpokalu s 3:0 nad Olimpijo, potem so sledile kvalifikacije za ligo prvakov in izpad v play-offu, v tem tekmovanju je redno igral. Podobno velja tudi za tretje zaporedno udejstvovanje Maribora v skupinskem delu lige Europa. K zgodovinskemu preboju v 1/16 finala je pristavil levji delež. Na vseh šestih tekmah je bil na igrišču od prve minute, pri do zdaj edini gostujoči zmagi Maribora v skupinskem delu evropskih pokalov, nad Zultejem-Waregemom v Belgiji, je prispeval tudi gol.

V drugi polovici pretekle sezone je zbral 15 prvenstvenih nastopov in se enkrat vpisal med strelce. Štirikrat je zaigral tudi v pokalu. V tej prvenstveni sezoni, v kateri je Maribor po prvem delu na prvem mestu, je zaigral na 17 tekmah in se prav tako enkrat znašel med strelci. V pokalu je igral na dveh tekmah. Branilci naslova so še v igri za novo lovoriko, prebili so se do polfinala. Trener Ante Šimundža si enajsterice brez njega ne more zamisliti, zagotovo Mertelj spada med tiste redke posameznike, ki so nepogrešljivi. Pri 26 letih se je ta veliki profesionalec dokončno uveljavil v slovenskem nogometnem prostoru in verjetno ni več daleč trenutek, ko bo svoje nogometno znanje unovčil tudi v tujini.

Dobil nekaj najbolj odgovornih nalog

Z dobrimi klubskimi igrami je prepričal tudi selektorja. Srečko Katanec je Mertlju zaupal odgovorno vlogo v dveh najpomembnejših tekmah kvalifikacij. Predvsem ob koncu na tekmah proti Norveški, proti kateri je pri zmagi s 3:0 igral od prve do zadnje minute in prispeval tudi podajo za enega izmed treh zadetkov Milivoja Novakovića, in Švici, kjer je pri porazu z 0:1 sodeloval 77 minut. Igral je tudi proti Cipru v gosteh pri zmagi z 2:0, ko je bil na igrišču vseh 90 minut, in pri zmagi nad Albanijo v Ljubljani z 1:0. Takrat je igral 17 minut. Zanimivo, selektor ga je uporabljal zgolj na kvalifikacijskih tekmah, medtem ko mu na prijateljskih obračunih ni namenil niti minute. Kakorkoli že, za Mertljem je leto kot iz sanj. Ne le na profesionalni ravni, tudi v zasebnem življenju je bilo lansko leto srečno. Prvič je namreč postal očka.

Ne spreglejte