Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
9.34

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Intersport

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

preobrazba resetworkout Aja Uršič Jan Kovačič Intersport advertorial vadbeni pripomočki Energetics

Torek, 29. 3. 2016, 9.34

2 meseca

Fartlek – igra hitrosti, ki bo zasvojila vsakega tekača

Vsebino omogoča Intersport

Video: Dean Gostimirovič

Obožujete tek? Zadnji čas, da ga popestrite s treningom fartleka! Ne veste točno, kaj to je? Poglejte, kako sta se z igro hitrosti razmigala Aja in Jan.

Jima sploh kdaj zmanjka idej za noro zabaven trening?

Ne, čisto nikoli. Aja Uršič in Jan Kovačič sta namreč do zdaj že dodobra dokazala, da sta najboljši športni tim, kar jih je. Vedno namreč najdeta način, da izpeljeta kar se da dober trening, vedno sta pripravljena trdo delati in rezultati se zato, jasno, iz tedna v teden izboljšujejo.

Tudi tokrat sta v trening vnesla kreativnost in visoko mero motivacije, spet pa sta si zaželela treninga na svežem zraku. Odločitev je padla: rekreativni park Mostec, v petek zgodaj zjutraj, vreme – ni pomembno!

"Aja, ali veš, kaj je to fartlek?"

Aja je navdušena tekačica, a za fartlek do zdaj še ni slišala. Ker Jan ve, kako rada se odpravi na tekaški trening, se je odločil, da ji predstavi nekaj novega, zabavnega in učinkovitega. "Fartlek sem ji predstavil, ker Aja veliko teče in sem predvideval, da s tovrstnim načinom vadbe še ni seznanjena."

"Gre za zelo zanimiv način vadbe, s katerim izboljšamo aerobno in anaerobno vzdržljivost, izboljšamo učinkovitost izrabe energije, naučimo se teči pri različnih hitrostih itd. Zaradi teh in številnih drugih pozitivnih učinkov fartleka sem se odločil, da dobro spozna tudi tovrsten način vadbe."

Igra hitrosti, ki popestri trening ter izboljša počutje in tekaške rezultate

Jan je Ajo seznanil z glavnimi prednostmi fartleka. Povedal je, da gre za način treninga, ki ga nekateri enačijo z intervalnim treningom, drugi pa nanj raje gledajo kot na specifičen pristop k treningu teka. Njegova ključna lastnost pa je, da pravzaprav ni vnaprej definiran.

Gre za kontuniuran trening, pri katerem spreminjamo način in hitrost teka, dodajamo različne vaje, tečemo po različnem terenu v naravi in izvajamo različne gibalne vzorce. Običajno ga časovno omejimo, razdalja pa v tem primeru niti ni tako pomembna. Lahko gre za aerobni trening ali kombinacijo aerobnega in anaerobnega treninga. Vključuje vse hitrosti, od hoje pa do šprintov.

Glavne prednosti tovrstne vadbe

- zanimiv način vadbe,
- primeren tako za rekreativne kot za vrhunske tekače in športnike vseh športnih panog,
- prilagodimo ga lahko na želje, sposobnosti in starost,
- izboljšamo učinkovitost izrabe energije,
- izboljšamo aerobno in anaerobno vzdržljivost,
- naučimo se teči pri različnih hitrostih,
- za povečanje hitrosti in anaerobnega praga (za naprednejše tekače),
- samospoznavanje in samozavedanje o lastnih spodobnostih,
- odlična psihična sprostitev.

 

So tudi vam všeč treningi Jana Kovačiča?

 | Foto:

Do zdaj smo lahko potrdili, da je Jan res pravi strokovnjak, sploh če ima ob sebi tako motivirane ljudi, kot je Aja!

Si želite še več njegovih nasvetov?

Naše prispevke spremljajte še naprej, vmes pa obiščite njegovo spletno stran vadbe Resetworkout ali pa ga spremljajte na Facebooku.

Fartlek v režiji Jana in Aje

Trening sta Aja in Jan razdelila v dva glavna sklopa – fartlek v rekreativnem parku Mostec in krožni trening, pri katerem sta si pomagala z vadbenimi pripomočki Energetics.

Fartlek se je začel s pogovornim tekom, nekje od pet do deset minut. Sledile so dinamične vaje za raztezanje, tokrat vse med gibanjem. Vmes sta izvajala specialne vaje in izkoristila vadbene postaje v Mostecu, kjer sta vadila na različnih postajah. Lahkoten tek sta kombinirala s pospeševanji, tekom v klanec, vse pa sta popestrila še s tekom z uporom, za kar sta uporabila vadbeni trak in padalo. Za konec še 20 minut teka po valovitem terenu in deset minut lahkotnega izteka.

Za konec pa še trening z vadbenimi pripomočki

Krožni trening z vadbenimi pripomočki na koncu je nujen za celovito vadbo. Aja je na trening prinesla pripomočke Energetics, ki ji jih je podaril Intersport in ji omogočajo učinkovito vadbo kjerkoli in kadarkoli – tudi za vestno izvajanje domačih nalog. Pred treningom sta naredila vaje za valjčkanje, na katerega nikoli ne pozabita, nato pa se lotila devetih novih vaj. Se boste tudi ta teden pridružili Aji?

Krožni trening tega tedna: 3 x 3 vaje

Prvi sklop vaj:

 | Foto:

#1 swing s kettelbellom
#2 burpee z medicinko
#3 izpadni poskoki

 

Drugi sklop vaj:

 | Foto:

#4 počep s potiskom elastik nad glavo
#5 sumo počepi s kettelbellom
#6 izteg komolca z ročko v opori na kolenih in roki

 

Tretji sklop vaj:

 | Foto:

#7 plank na medicinki
#8 zasuk trupa z medicinko sede
#9 upogib trupa z medicinko v predročenju

Za trening boste potrebovali:

 | Foto:

Aja in Jan sta si pomagala z vadbenimi pripomočki Energetics, ki jih lahko odneste kamorkoli želite - v telovadnico, naravo ali pa v dnevno sobo.

Ta teden uporabite:

1. ročke
2. vadbeno podlago
3. kettlebel
4. vadbene trakove
5. medicinsko žogo

 

Bi tudi vi naredili nekaj zase? Intersport vas spodbuja s praktičnimi nagradami!

Sta vas Aja in Jan spodbudila, da tudi vi naredite nekaj zase? Spremljajte njune treninge še naprej, da pa bo motivacija še večja, vam Intersport podarja pripomočke za vadbo.

Kaj morate storiti?

Odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujte za tedenske nagrade! Nagrajenec prejme enega od pripomočkov Energetics, ta teden podarjamo vadbeni trak!

Nagradna igra tega tedna je končana!

Nagrado - vadbeni trak - prejme Neli Štampohar!

Čestitamo!

Ne spreglejte