SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izognite se poškodbam pri vadbi

2

termometer

Pri športnih aktivnosti vse prevečkrat pride do nepotrebnih poškodb, zato se je potrebno držati osnovnih pravil, s katerimi zmanjšamo možnost poškodb.

Postopoma povečajte čas in intenzivnost treninga Mnogi so na začetku športne aktivnosti izjemno navdušeni in prav zaradi tega velikokrat pretiravajo, tako da pozneje želja po nadaljevanju največkrat usahne. Zato je zelo pomembno, da začnemo s treningi umirjeno, trajajo naj največ pol ure in trikrat tedensko, saj je za napredek potreben čas.

Posvetujte se z osebnim trenerjem Če se lotite novega športa in ne veste, kako začeti, je najbolje, da se posvetujete z osebnimi trenerji. Ti vam v izredno kratkem lahko pokažejo in svetujejo, kako boste najbolj učinkovito trenirali sami in dosegli ustrezen napredek.

Pred začetkom se ogrejte Ogrevanje je namreč sestavni del športne aktivnosti, ki omogoča, da se pri športni aktivnosti izognemo nepotrebnim poškodbam, povečamo učinek mišičnega dela, pospešimo dotok krvi v mišice, vse skupaj pa vpliva na lažjo vadbo.

Ne trenirajte s praznim želodcem Tako kot se na trening ne odpravite takoj po obroku, prav tako ni priporočljivo, da se na vadbo odpravite s praznim želodcem. Najbolje je, da od zadnjega obroka mine vsaj dve uri, saj boste tako med samo vadbo veliko bolj učinkoviti.

Pijte pred in med vadbo Pitje tekočine pred, med in po treningu in tekmovanju je ključnega pomena za uspeh in ohranjanje zdravja. Ko se potimo, se krvni volumen zmanjša, kar posledično vodi v to, da pride do srca manj krvi. Strokovnjaki priporočajo zmerno in konstantno pitje ves čas treninga, tudi tistega, ki traja manj kot eno uro. Pravilno hidrirani se boste počutili bistveno bolje in manj utrujeni.

Prisluhnite svojemu telesu V primeru, da občutimo slabost, bolečino ali vrtoglavico je potrebno s treningom takoj prekiniti, saj se s tem lahko izognete trajnejšim posledicam. Če se ne počutite dobro, je potreben počitek.

Vzemite si čas za odmor Pretirana vadba brez ustreznega počitka lahko privede do sindroma prekomernega treniranja, pogostih poškodb in slabitve imunskega sistema.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin