Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
29. 7. 2015,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Dragić NBA Miami Heat Boston Celtics reprezentanca EuroBasket

Sreda, 29. 7. 2015, 10.39

8 let

Zoran Dragić je bil kolateralna škoda

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj pomeni prodaja Zorana Dragića v Boston Celtics, bo pokazal šele čas. Ni še tudi povsem jasno, ali bo sploh ostal v tem klubu. Glede njegovega udejstvovanja v reprezentanci ne bi smelo biti skrbi.

Da so v košarkarski ligi NBA zaščitena le največja imena, je že dalj časa jasno. Preostali košarkarji, ki ne spadajo v to kategorijo, morajo imeti kovčke za selitev pripravljene praktično kadarkoli.

Eden takšnih je tudi Zoran Dragić, ki se je v zadnji sezoni podal poiskat srečo v najmočnejši ligi na svetu. A krstno leto se mu ni izteklo po željah, saj je dobival odpadne minute in šele na zadnji tekmi lahko pokazal, da se dobro znajde tudi na parketu lige NBA.

Potem ko je bilo nekako že jasno, da bo kariero nadaljeval pri Miamiju, kjer je že iskal stanovanje, je v začetku tega tedna udarila novica o njegovi selitvi v Boston, ki je presenetila tudi njega. Prvi mož Miamija Pat Riley se je moral odločiti za selitev nekaterih košarkarjev, saj je klubski proračun bistveno prekoračil meje dovoljenega, zaradi česar bi moral plačati luksuzni davek. In Zoran je postal kolateralna škoda.

Z Zoranom in Napierjem naj bi Miami privarčeval 10 milijonov evrov

In koliko je Miami privarčeval ob Zoranovem odhodu? Po prestopu je Boston prevzel njegovo pogodbo v višini 1,7 milijona ameriških dolarjev (1,5 milijona evrov bruto - onstran luže se sicer govori, da naj bi kar Miami že plačal Bostonu za Dragićevo pogodbo.), Miami pa se je otresel tudi 1,3 milijona dolarjev (1,2 milijona evrov) vredne pogodbe Shabazza Napierja, ki ga je prodal k Orlando Magic.

Moštvo s Floride naj bi tako ob njunem odhodu "privarčevalo" 11 milijonov dolarjev (10 milijonov evrov), saj naj bi bil luksuzni davek za ti dve pogodbi ovrednoten na 8,3 milijona (7,5 milijona evrov), njuni pogodbi pa sta znašali skupaj tri milijone dolarjev (2,7 milijona evrov).

Natančne številke proračuna Miamija bodo razkrite, ko bodo sklenjene vse pogodbe. Pred dnevi naj bi bil Miami deset milijonov dolarjev nad maksimalnim proračunom, zaradi česar bi moral takrat plačati približno 26 milijonov dolarjev luksuznega davka. Zdaj so se v klubu z odhodom igralcev nekoliko otresli tega bremena, a naj bi skušali najti novega delodajalca še za Maria Chalmersa in Chrisa Andersna.

Onstran luže se prav tako govori, da obstaja možnost, da bi Boston odpustil Zorana, saj ima v svojem moštvu 17 igralcev, v času sezone pa jih ima lahko 15.

Za udejstvovanje v reprezentanci ne bi smelo biti ovir

Če se pri Celtics odločijo, da odpustijo slovenskega reprezentanta, imajo vsi klubi lige NBA 48 ur časa, da prevzamejo njegovo pogodbo. Ponudijo mu lahko minimalno plačo, a mora razliko do 1,7 milijona kriti Boston. Če ga v tem času ne vzame nihče, ga mora Boston izplačati in postane prost igralec ter se lahko pogovarja z vsemi klubi za povsem novo pogodbo.

Seveda pa Zoran, z ženo oktobra pričakujeta otroka, enako kot vsi slovenski ljubitelji košarke upa, da bo le našel prostor pod soncem v ligi NBA in onstran luže zaživel, kot si želi.

Iz slovenske reprezentance pa so sporočili, da ta zgodba ne bi smela vplivati na njegovo igranje na letošnjem EuroBasketu, hkrati pa je še vedno zdravstveno zavarovan, kar zadeva ligo NBA, saj so to na Košarkarski zvezi Slovenije morali urediti že prej.

Slovenski selektor Jure Zdovc bo nanj lahko v celoti začel računati 1. avgusta, ko bodo košarkarji iz lige NBA dobili zeleno luč za vstop v reprezentančni pogon.

Ne spreglejte