Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
22. 4. 2011,
23.04

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Union Olimpija Jure Zdovc Janez Rajgelj

Petek, 22. 4. 2011, 23.04

4 leta, 7 mesecev

Velika škoda, da Zdovc odhaja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaključni turnir oziroma finale lige NLB je očitno izbil sodu dno pri Juretu Zdovcu, da se je odločil za konec zgodbe pri Olimpiji. Veliko je naredil za klub, čeprav so ga mnogi pribijali na križ.

Jure Zdovc je prišel v Olimpijo decembra 2008, ko je bilo stanje v klubu alarmantno. Igralci niso prejemali plač, kakor tudi ne strokovno vodstvo in v tako preluknjani barki je moral krmariti. Javnost je zahtevala uspehe, ki pa zaradi vseh teh preprek niso mogli priti kar sami po sebi. Vse tako je delal do letošnje sezone, ko se je finančna struktura pri slovenskem evroligašu začela izboljševati, čeprav avgusta poleti še ni kazalo v tej smeri. A tudi zdaj se Olimpija še zdaleč ne more primerjati z velikimi evropskimi klubi, kar se organizacijske plati tiče. Velikokrat se je namreč zgodilo, da je bil Jure deklica za vse in se je moral ukvarjati z rečmi, ki niso v njegovi domeni, ter po nepotrebnem izgubljal potrebno energijo.

Predvsem si je želel, da bi imel pomoč v športnemu direktorju, ki pa ga Olimpija žal nima, kar je potarnal v začetku meseca marca v intervjuju za Sportal. Ti ponavadi skrbijo za vez med trenerjem in direktorjem kluba, njihova naloga pa je tudi pri drugih odprtih vprašanjih v povezavi z igralci, lobiranju s sodniki … Prav dogodki v finalu lige NLB pa so očitno izbili dno Juretu Zdovcu, ki razumljivo ni dosegljiv na mobilni telefon. V boju s Partizanom se je hrvaška sodniška trojka velikokrat poigrala z njegovimi živci, a bolj kot to bode dejstvo, da je vodstvo lige, ki je slovensko, delegiralo prav te sodnike, nad katerimi so se v preteklosti že velikokrat pritoževali naši klubi, da sodijo v njihovo škodo. Da ne govorimo o prihodu Partizanovih navijačev tik ob parket dvorane v Stožicah.

In če ob vsem tem z vseh strani prihajajo različne govorice o morebitni njegovi menjavi, potem je razumljivo, da je težko ostal zbran in da je energija kar odtekala. Vemo, da je pritisk pri Olimpiji ekstremen in to poudarjajo prav vsi, ki so kdaj že bili del njene zgodbe. Vsak pa si želi priti v najbolj prepoznaven slovenski ekipni kolektiv. Vendarle je institucija, ki neizmerno vabi in ima posebne čare. Olimpija je preveč mamljiva, da nekatere celo ponese v to skrajnost, da skušajo narediti vse, da tudi tiste, ki so dejansko uspešni in želijo ustvariti pozitivno zgodbo, na tak ali drugačen način odstranijo iz klubskega pogona.

Prav vse te malenkosti pa se nalagajo druga na drugo, dokler nosilnost ne prenese več te teže in se vse poruši. In to se je zgodilo tudi pri Juretu. S petkovo novico je presenetil prav vse. Igralcem je na večernem treningu povedal, da odhaja in jih tako šokiral. Zanj je značilno, da ko se odloči za nekaj tako velikega, za tem tudi stoji. Težko ga je v takšnih trenutkih premakniti. Zato vodstvu ljubljanskega kluba ni uspelo narediti nič v smeri, da bi ga prepričalo, da ostane. "Novica me je presenetila. Ni nam lahko, ker smo ostali brez trenerja, ki je odlično delal v tej sezoni. Rezultati sami po sebi govorijo, kaj je naredil za klub. Te zmage so seveda tudi njegove, ki jih je Olimpija dosegla v sezoni, ne samo od igralcev," je za Sportal dejal direktor Uniona Olimpije Janez Rajgelj, ki je še povedal, da je Zdovc sporočil novico tudi predsedniku kluba Janiju Möderndorferju, kateremu je klub ob koncu šestmesečnega obdobja podaljšal mandat in je trenutno edini kandidat, da ostane na tem mestu.

Če gledamo celotno sliko, moramo Zdovcu čestitati, kar je naredil za slovensko košarko v tako kratkem času v trenerski vlogi. Sprva je leta 2009 na evropskem prvenstvu na Poljskem popeljal našo reprezentanco do četrtega mesta, sedaj pa še Olimpijo po dolgih sušnih letih v TOP 16 evrolige. Velika škoda je, da ni še naprej ostal v klubu, ki se sodeč po optimističnih izjavah vodstva počasi koplje iz velikega kupa blata, ki se je kopičil v preteklih letih.

Kdo bo naslednik Jureta Zdovca, za zdaj še ni znano. Bo pa tisti, ki bo prišel, imel težko nalogo, da ponovi vse te presežke. "Ne iščemo nobene alternative zdaj. Do nadaljnjega bo ekipo vodil Miro Alilović in pričakujemo, da bomo dosegli naš cilj, ki je osvojitev naslova državnega prvaka," je dejal Rajgelj.

Ne spreglejte