Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
24. 5. 2011,
19.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Helios Union Olimpija

Torek, 24. 5. 2011, 19.50

8 let

Spanec Olimpije je trajal kar tri četrtine

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri košarkarjih Olimpije je šele po tridesetih minutah prišlo do zasuka v glavah, da so prišli do pričakovane zmage v prvi polfinalni tekmi proti Heliosu, ki je bil v Stožicah trd oreh.

Finalista iz sezone 2008/09 tokrat merita moči že v polfinalu. Vloga favorita je razumljivo na strani Ljubljančanov, saj imajo bistveno bolj kakovosten kader, kajti Domžalčani so se po lanskem izpadu iz lige NLB odločili, da bodo šli v pomladitev ekipe. A velikokrat velika želja po rezultatu pripomore k temu, da se košarkarji presežejo, kar so v Stožicah dokazali izbranci Rada Trifunoviča. Z njihovo značilno agresivno igro, kar nekajkrat so se v obrambi posluževali tudi conske postavitve, so odlično krenili v dvoboj in si sprva pri 9:4, 11:6 in 13:8 priigrali pet točk naskoka, po osmi točki najboljšega posameznika pri Heliosu Benjamina Raymonda pa je bilo 53 sekund pred koncem prve četrtine že 17:11 na velikem semaforju.

Olimpija se je nato v slabi minuti vrnila v igro, ko sta bila uspešna Ilievski ter Jagodnik (16:17), nakar se je razigral Vladimir Boisa, ki je sam naredil delni izid 8:0 in popeljal svoje moštvo do lepe prednosti z 28:21. Heliosu v kriznih trenutkih ni stekel met, kar je Olimpija znala izkoristiti, Domžalčane pa je vnovič prebudil mladi in nadarjeni Prepelič - v mladinskem finalu je dosegel kar 41 točk. Z dvema zaporednima trojkama je prebudil soigralce, ki so zopet prevzeli vajeti v svoje roke in na odmor odšli s prednostjo 37:34, kar ni pričakoval praktično nihče pred začetkom prvega polfinalnega obračuna.

Znova smo lahko videli, da Olimpija nima prave podpore navijačev, kar zadeva tekem v državni ligi. Na tribunah jih je bilo v torek vsega 400, kar je prava sramota. Nič kaj bolje pa niso igrali njeni košarkarji v prvih tridesetih minutah. Trener Miro Alilović je pred začetkom polfinala poudarjal, da si je oddahnil, da se je začela tista prava končnica, saj naj bi ta motivirala njegove košarkarje. A tiste prave želje v uvodnih treh četrtinah ni bilo videti od nikjer. Povsem drugačna je bila slika pri Heliosu. Njegovi košarkarji so iz minute v minuto dobivali krila ter zavest, da lahko premagajo "veliko" Olimpijo. Pobegnili so ji kar na devet točk naskoka pri 48:39. Slovenski podprvaki so delovali povsem nebogljeno tako v obrambi kot napadu. Kazalo je že, da bodo zadnjih deset minut začeli košarkarji v modrih dresih s prednostjo osmih točk (52:44), a je Olimpiji, ki je tokrat igrala brez kaznovanega Kennyja Gregoryja, upanje s trojko in svojo šesto točko vlil Jaka Klobučar.

To, kar se je pričakovalo od zeleno-belih že od prve minute, smo lahko videli šele v zadnji četrtini. Očitno jim je morala začeti voda pošteno teči v grlo, da so spremenili obraz na parketu ter z agresivno obrambo povsem stisnili "barvarje". Z osmimi zaporednimi točkami Ilievskega je Olimpija začela rasti, Helios pa ni našel pravega načina, kako jo zaustaviti. Na koncu je bila zmaga "zmajev" nekoliko previsoka, če gledamo, kako se je tekma razpletala vseh štirideset minut.

Sedaj se polfinalna serija seli v Domžale, kjer si lahko Olimpija že v četrtek priigra finalno vstopnico.

Ne spreglejte