Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
25. 5. 2013,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vlado Ilievski Aleš Pipan

Sobota, 25. 5. 2013, 9.23

8 let

Se Ilievski vrača?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji priljubljeni makedonski košarkar Vlado Ilievski bo v nedeljo najprej na veliki preizkušnji v hrvaškem prvenstvu, poleti pa ga bomo skoraj gotovo videli na EP v dresu Makedonije.

Pred sezono so si v Cedeviti, za katero igra Vlado Ilievski, obetali veliko. Zagrebčani so premierno nastopili v evroligi in bogato opremili igralski kader, ki ga je sprva vodil slovenski selektor Božidar Maljković. V elitnem evropskem klubskem tekmovanju so prišli do vsega dveh zmag, nič kaj prepričljivi pa niso bili niti v regionalni ligi ABA. Sezono so zaključili na šestem mestu, čeprav so si želeli uvrstiti na zaključni turnir ali pa poseči še kaj višje.

Zdaj so znova pred zahtevno nalogo. Na drugi tekmi polfinala so pred domačimi navijači s kar 30 točkami (91:61) premagali Zadar in izenačili izid v seriji na 1:1, a bo odločilna tekma v nedeljo v Dalmaciji v dvorani Krešimirja Čosića, kjer se pričakuje peklensko vzdušje. "Zadnja polfinalna tekma je bila dobra za nas. Premagati nekoga za 30 točk, pomeni, da si zelo dobro igral. Po treh četrtinah Zadar ni presegel meje 40 točk. Zaradi tega z več optimizma pričakujemo nedeljsko tekmo. Smo samozavestni. Vemo, da smo boljša ekipa, a ima Zadar publiko, ki bodri moštvo vseh 40 minut. Z njeno pomočjo košarkarji igrajo nad svojimi zmožnostmi," pred zadnjo tekmo polfinala hrvaškega prvenstva razmišlja Ilievski, ki ga v primeru uvrstitve v finale čaka nasproti mestni tekmec Cibona.

"Kakovost slovenskega prvenstva? Vsi smo po malem razočarani"

Makedonskega košarkarja s slovenskim potnim listom smo lahko nedavno videli tudi na drugi tekmi slovenskega državnega prvenstva med Unionom Olimpijo in Krko, vendar ni bil navdušen nad tem, kar je videl v Stožicah: "Vsi smo bili po malem razočarani. Tudi obisk tekme ni bil pravšnji. Da ne govorim o napetosti med navijači. Je ni bilo. Slabše je kot zadnja leta. Pred dvema letoma, ko sem zadnjič igral proti Krki, je slednja osvojila EuroChallenge, mi smo prišli v TOP 16 evrolige. Obe ekipi sta bili na F4 lige ABA. Javnost naj sama presodi, kakšen padec je to. Na Hrvaškem ali v Srbiji je bistveno večja napetost, kdo bo postal prvak. Le v Sloveniji ne, ker ni nikogar, da bi se vmešal v boj s Krko in Olimpijo," je kritičen in obenem realen Ilievski.

"Želja je, da zaključi reprezentančno pot v Sloveniji"

Konec avgusta prejšnje leto je izkušeni makedonski košarkar izjavil, da zaradi razmer v družini ne bo nastopil na evropskem prvenstvu v Sloveniji. A so se na veliko veselje družine Ilievski razmere izboljšale, tako da je Vlado znova obudil željo po igranju za izbrano vrsto Makedonije, ki jo bo vodil slovenski trener Aleš Pipan: "Z Alijem sva se pogovarjala in vse skupaj je bilo zelo pozitivno. Dogovorili smo se, da se slišimo po sezoni. Da bomo videli, kakšno bo stanje. Takrat je bilo zaradi družinskih razmer najbolj smotrno, da končam reprezentančno kariero, vendar so stvari zdaj zame kot za družino boljše. Moja velika želja je, da bi končal z reprezentanco na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Zgodba je povsem drugačna kot pred pol leta. Verjetnost, da bom nastopil, obstaja."

Bo imel Pipan na voljo McCalebba in Antića?

Ta izjava daje praktično že jasno sliko, da bo makedonska reprezentanca nastopila v Sloveniji z Ilievskim na čelu. Kaj pa Pero Antić, ki je prav tako napovedal slovo, in predvsem Bo McCalebb, ki je bil v Litvi, kjer se je Makedoniji za las izmuznila medalja, nezaustavljiva uganka za tekmece? "Mislim, da bo Pero Igral. Igrali naj bi vsi, ki so bili v Litvi. Brata Stojanovski imata zelo dobro sezono, najverjetneje pa bo v ekipi tudi McCalebb."

Že pred dvema letoma so imeli makedonski košarkarji v izločilnih bojih občutno podporo s tribun. V Litvo so prišli prav tako nogometni navijači. In ker je Slovenija še toliko bližje, lahko že na Jesenicah pričakujemo, da bodo imeli bučno podporo v skupini nekdanjih republik Jugoslavije (BiH, Črna Gora, Makedonija, Srbija), v kateri bosta še Litva in Latvija. "V Litvi je največ navijačev prišlo na polfinalno tekmo. Vlada je organizirala čarterje. Bilo je približno 2000 navijačev. Nisem povsem prepričan, kakšna je bila številka. Upam, da bodo prisotni tudi v Sloveniji. Ne vem pa, če bodo vsi dobili karte. Vendarle igramo v takšni skupini, kjer bodo imele vse reprezentance veliko svojih navijačev," se je proti evropskem prvenstvu, ki bo potekalo v septembru, še ozrl Ilievski.

Ne spreglejte