Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
9. 6. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Union Olimpija Rogaška

Petek, 9. 6. 2017, 13.20

6 let, 6 mesecev

Se bo evropski vlak ustavil tudi v Sloveniji?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Sestavljanka evropskih košarkarskih klubskih tekmovanj se ob še naprej odprti fronti med evroligo in Fibo postopoma sestavlja, ob tem pa ostaja odprto vprašanje, ali bo kakšno od mest zapolnil tudi slovenski klub.

Olimpija in Rogaška: skupaj v finalu DP, zdaj na poti v Evropo? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija in Rogaška: skupaj v finalu DP, zdaj na poti v Evropo? Foto: Urban Urbanc/Sportida

Evropske klubske košarke tudi v prihodnji sezoni ne bo krasila jasna hierarhija tekmovanj, še manj pa enotnost vseh vodstvenih deležnikov. Jasno je le, da evroliga, v kateri ob zaprtem sistemu že več let ni prostora za kakšen slovenski klub, ostaja nesporno najmočnejše tekmovanje.

Ker pa Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) in vodstvo evrolige nista našla skupnega jezika glede prihodnosti klubske košarke in vpetosti v reprezentančne urnike, v zakulisju že lep čas potekajo lobiranja za vključenost močnih klubov – bodisi v evropski pokal (EuroCup) kot drugo evroligaško stopničko bodisi v Fibino ligo prvakov.

Aktualno evropsko dogajanje na razpotje postavlja tudi slovensko klubsko košarko v evropskih okvirih. V tem trenutku še ni jasno, kateri evropski vlak se bo v prihodnje ustavil v Sloveniji. Zdi se, da imajo evropske ambicije le v Rogaški in predvsem pri Unionu Olimpiji.

Olimpija v čakalni vrsti za "wild card"

V EuroCupu bo v sezoni 2017/18 nastopalo 24 moštev. Po tri predstavnike bodo imele Rusija, Španija in liga ABA. Za Francijo, Nemčijo, Italijo in Turčijo sta predvideni po dve mesti, za Grčijo, Izrael, Litvo in Poljsko pa po eno. Zadnje tri klube bo vodstvo tekmovanja določilo s posebnimi vabili. Prav ta "wild card" je edina možnost, da bi Olimpija kot zgolj enajsta v ligi ABA znova dobila svoje mesto v evropskem pokalu.

V Stožicah medtem priznavajo, da so klubske ambicije tudi evropsko obarvane, in po tihem računajo na to, da bodo znova med izbranci. A ker naj bi se za tri "wild carde" potegovalo kar 22 klubov, v Ljubljani ne izključujejo tudi drugega scenarija, in sicer vključitve v ligo prvakov. To bi pomenilo, da bi zeleno-beli "zmajčki" prvič po letu 2000, ko so ob razkolu v evropski košarki preroško in pragmatično stopili na Ulebov breg, znova zaigrali pot Fibinim okriljem.

Olimpija med EuroCupom in ligo prvakov | Foto: Vid Ponikvar Olimpija med EuroCupom in ligo prvakov Foto: Vid Ponikvar

Kako močna bo liga prvakov?

Pri Fibi so se že (vsaj začasno) sprijaznili z dominantno vlogo evrolige, zato pa bijejo hud boj z EuroCupom. Cilj je pridobiti čim več močnih klubov za ligo prvakov. Med drugim so pristopno izjavo že podpisali italijanski prvoligaši Reyer Venezia, Avellino in Dinamo Sassari, AEK, Aris in Paok iz grške lige ter Iberostar Tenerife iz Španije, ki je letos osvojil premierno izvedbo tekmovanja.

Liga bo 32-članska, pri čemer bo 24 moštev neposredno uvrščenih v skupinski del, osmerica pa bo morala skozi kvalifikacijsko sito. Pri Fibi so že potrdili, da zmagovalca tekmovanja čaka tudi milijon evrov denarne nagrade.

V Rogaški Slatini čakajo

Na razplet negotovosti okrog ljubljanske evropske prihodnosti čakajo tudi pri podprvaku Rogaški. Če bi namreč Olimpija zaigrala v EuroCupu, se utegnejo Slatinčani potegovati za slovensko mesto v ligi prvakov. Prijavo bo na koncu oddala Košarkarska zveza Slovenije. "Vsekakor ne želimo igrati le v domačem prvenstvu, temveč v skladu s težnjami po organski rasti kluba tudi v kakšnem regionalnem ali celo evropskem tekmovanju. Kocka bo padla v dveh tednih," pojasnjuje predsednik KK Rogaška Kristijan Novak.

"Pogovarjali smo se s predstavniki Heliosa in Cibone, ki so lani nastopali v tem tekmovanju. Stroškovno gre za velik zalogaj, zato bomo morali na koncu sešteti vse pluse in minuse, obenem pa je naše izhodišče, da želimo igrati v domači dvorani," dodaja predsednik Rogaške, Miro Župevec, direktor Krke, ki je tretja v čakalni vrsti, pa nam je dejal, da se ne spogledujejo z Evropo.

Ne spreglejte