Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2020,
15.20

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Nedelja, 23. 8. 2020, 15.20

3 leta, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (17.–23. 8.)

Vroča tržnica: Štimac, Bečirović, Barič, Krampelj, Pavič ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Vladimir Štimac | Novi član Monaca Vladimir Štimac je bil v finalu EuroBaseta 2017 slovenski tekmec. | Foto Sportida

Novi član Monaca Vladimir Štimac je bil v finalu EuroBaseta 2017 slovenski tekmec.

Foto: Sportida

Nov teden, novi prestopi. Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice.

Štimac iz Srbije v Monako

Dolgoletni srbski reprezentant Vladimir Štimac bo kariero znova nadaljeval v tujini. Ob koncu tedna je podpisal enoletno pogodbo s članom francoske prvoligaške druščine in udeležencem EuroCupa AS Monaco. Izkušeni 33-letni in 210 cm visoki center je v pretekli sezoni igral za Fenerbahče in Crveno zvezdo, na svoji barviti karierni poti pa pred tem tudi za Žalgiris, Anadolu Efes, Bešiktaš …

Memi Bečirović | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Bečirović ostaja na Kitajskem

Nekdanji slovenski selektor Memi Bečirović vse od leta 2015 deluje na Kitajskem. Po poročanju Sportanda, ki se sklicuje na besede trenerjevega zastopnika Borisa Gorenca, bo tako vsaj še dve sezoni. Izkušeni 59-letni trener, ki je na svoji poti med drugim vodil tudi Olimpijo, Helios in iransko reprezentanco, je podpisal dveletno pogodbo z Nanjing Tongxi Monkey Kings-

Mladi up 'pobegnil' v Črno goro

Obetavni slovenski košarkar Alen Malovčič, ki naj bi po prvotnih načrtih v novi sezoni kot posojeni košarkar Cedevite Olimpije igral za ljubljansko Ilirijo, bo kariero nadaljeval v tujini. Kot novopečeni polnoletni košarkar je podpisal pogodbo s KK Podgorica. Klub iz črnogorske prestolnice, ki je tam v senci Budućnosti, naj bi v novi sezoni nastopal v 2. ligi ABA. Usoda tega tekmovanja je sicer zaradi novega koronavirusa zelo negotova.

Nika Barić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Baričeva zapušča Rusijo

Kapetanka slovenske ženske reprezentance in najuspešnejša slovenska košarkarica vseh časov Nika Barič se po devetih sezonah igranja v Rusiji seli v Turčijo. V novi sezoni bo nosila dres kluba Birevim Elaziu, ki bo nastopal tudi v evropskem pokalu, drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju v Evropi, so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije.

Odlična organizatorka igre je bila leta 2010 proglašena za najboljšo evropsko igralko leta do 20 let, leta 2012 pa s strani Minnesote kot dvajseta izbrana tudi na naboru lige WNBA. Od 28. avgusta 2008 dalje je stalna reprezentantka slovenske članske izbrane vrste. Zbrala je 41 uradnih nastopov in s Slovenijo dvakrat zaigrala na evropskem prvenstvu. Od jeseni 2017 je tudi kapetanka izbrane vrste.

Martin Krampelj po igralne minute v tujino . | Foto: Grega Valančič/Sportida Martin Krampelj po igralne minute v tujino . Foto: Grega Valančič/Sportida

Krampelj v Gliwice

Novega delodajalca je našel tudi 25-letni krilni center Martin Krampelj, ki odhaja na Poljsko, natančneje v GTK Gliwice. Tam si obeta predvsem igralne minute, ki jih pri Cedeviti Olimpiji ni dočakal. "Zmaji" so ga vmes poslali tudi na kaljenje v Andorro. Košarkarsko ime pa si je ustvaril na univerzi  Creighton. Pred odhodom v ZDA je igral za Grosuplje in Krko.

Rogaško okrepil Američan

Košarkarsko moštvo Rogaške je okrepil Gerald Blackshear mlajši, je sporočilo moštvo na uradni spletni strani. Podpisal je enoletno pogodbo. Do spremembe na centrskem položaju je prišlo po birokratskih zapletih zaradi ukrepov v povezavi z novim koronavirusom, saj bi moral prvotno moštvo okrepiti Južni Sudanec Makur Puou.Toda za 25-letnega košarkarja pri Rogaški niso dobili dovoljenja za vstop v Slovenijo. Klub in igralec sta se tako dogovorila za sporazumno prekinitev pogodbe, so zapisali na spletni strani.

Pota pot vodi v Laktaše

Nekdanji košarkar mlajših selekcij srbske reprezentance Stefan Pot je okrepil Igokeo. 190 cm visoki organizator igre je lani igral za FMP, pred tem pa je bil član partizana, Mladosti iz Zemuna, Metalca … V Laktaših, kjer igra prvak BiH, so sicer dodobra prevetrili moštvo. Poleg Pota je med novinci tudi nekdanji član Krke Marko Jošilo.

Smiljan Pavič | Foto: Sportida Smiljan Pavič Foto: Sportida

Pavič vztraja pod koši, a v novem klubu

“Preprosto, kariere ne bi želel končati na takšen način," nam je kmalu po tem, ko se je košarkarska sezona zaradi novega koronavirusa predčasno končala dejal nekdanji reprezentant Smiljan Pavič, ki je letos dopolnil 40 let. Zdaj je jasno, da bo vztrajal pod koši, a ne več v prvi ligi, kjer je v zadnjih letih uspešno igral za Šenčur, pred tem pa med drugim tudi za Krko, Olimpijo, Slovan, Helios in Zlatorog, temveč v 2. SKL. Izkušeni 210 cm visoki center je namreč novi član novomeškega kluba Troti. Več o tem ...

Rok Stipčević | Foto: Sportida Foto: Sportida Uradno: Krka potrdil odmevno okrepitev

Pri novomeški Krki so predstavili še eno odmevno okrepitev. Na Dolenjsko se namreč seli v Mariboru rojeni Dalmatinec Rok Stipčević, ki uspešno igra na položajih ena in dve. 34-letnega hrvaškega reprezentanta, ki je v bogati karieri igral tudi za Rytas, Milano, Varese in Cibono, je v svojih vrstah želel tudi Zadar, a se je po odhodu iz Fortituda dogovoril za selitev v vrste nekdanjega slovenskega prvaka. Tam ga čaka zavidljivo močna ekipa, pod sestavo katere sta se podpisala trener Vladimir Anzulović in novopečeni direktor Jure Balažič. Dres Krke bodo tako po novem nosili tudi Nejc Barič, Jan Kosi (oba Koper Primorska), Jan Rebec (Šentjur), Jairus Lyles (Löwen Braunschweig), Adin Vrabac (Spars Realway), Rod Camphor (Rosa Radom) in Jure Škifić (Saint-Chamond).

Matic Rebec po novem v Franciji, Zoran Dragić pa ostaja v Španiji | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matic Rebec po novem v Franciji, Zoran Dragić pa ostaja v Španiji Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Novo delovno okolje zlatega reprezentanta

Slovenski reprezentant Matic Rebec nadaljuje z ekspresnim menjavanjem klubskih okolij. Potem ko je v pretekli sezoni igral za Cibono in Vechto, bo novo sezono pričakal v Franciji. Njegov novi delodajalec je Rouen Metropole. Evropski prvak, ki je letos dopolnil 25 let, je bil pred tem član Heliosa, Rogaške, Krke, Gipuzkoe, Železnika, Eniseya in Primorske.

Helios Suns Krka
Sportal Iskanje jadranskega košarkarskega balončka

Nekdanji član Primorske odslej v Romuniji

Ameriški branilec Stephen Holt je bil eden od številnih košarkarjev, ki so v pretekli sezoni zapustili vrste koprske Primorske. Pot ga je vodila v Astano. Novo sezono bo Holt pričakal v novem okolju. Kot okrepitev ga je predstavil romunski prvoligaš CSM Oradea.

Bojan Krivec je košarkarske čevlje obesil na klin. | Foto: Sportida Bojan Krivec je košarkarske čevlje obesil na klin. Foto: Sportida

Krivec se je upokojil

Na košarkarski tržnici v prihodnje zanesljivo ne bo dejaven Bojan Krivec, dolgoletni član novomeške Krke, s katero je bil državni prvak in zmagovalec evropskega pokala EuroChallenge. V zadnjih sezonah je 188 cm visoki branilec, ki je letos dopolnil 33 let, igral za Trote v 2. SKL, pred tem pa tudi za Maribor, Lastovko in Kvarner.

Triglav bo vodil Fartek

Na novo sezono se pripravljajo tudi košarkarji kranjskega Triglava, ki bodo po letu 2007 znova zaigrali v prvi slovenski ligi. Tja jih bo popeljal dozdajšnji trener Tomaž Fartek, ki se je s klubom dogovoril za nadaljnje sodelovanje. V prihodnje ga največ dela čaka pri zapolnjevanju igralskih vrzeli. "Še vedno smo v fazi sestavljanja ekipe, zato bomo morali biti pri nadaljnjem načrtovanju priprav zelo pametni in potrpežljivi," pravi Fartek.

Robin Amaize znova v Münchnu

Žan Mark Šiško se na novo sezono pripravlja v taboru Bayerna iz Münchna. Bavarski evroligaš pa je ob tem naznanil novo kadrovsko potezo. V moštvo se namreč vrača 26-letni branilec Robin Amaize, ki je v pretekli sezoni igral za Oldenburg. Ob vrnitvi v Bayern je s klubom podpisal pogodbo do leta 2022.

Pri Maccabiju ne mirujejo

Pospešeno pa igralsko zasedbo gradijo pri nekdanjem večkratnem evropskem in "večnem" izraelskem prvaku Maccabiju. Del Moštva iz Tel Aviva z novo pogodbo ostaja tudi ameriški krilni košarkar Angelo Caloiaro. Pred tem pa se je za izraelski izziv odločil njegov rojak Chris Jones, ki je nazadnje igral za Bursaspor.

Jurica Golemac
Sportal Velika negotovost v "mehurčku" ljubljanskih Stožic
Smiljan Steiner
Sportal Smrt moža, za katerega ni prostora v košarkarski statistiki
Goran Dragić
Sportal Gogijeve zadnje tekme v dresu Miamija?
Lojze Šiško
Sportal Ljubljanski privilegij: učiti (se od) Dončića
Saša Dončić
Sportal Saša Dončić se vrača na sceno
Ne spreglejte