Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
2. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

6

Natisni članek

Toni Kukoč Dražen Petrović NBA All-Star Goran Dragić Goran Dragić

Petek, 2. 2. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

Goran Dragić

Kar ni uspelo Kukoču in Petroviću, je zdaj Dragiću

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

6

"To bo neprecenljiva izkušnja," je po tem, ko je kot prvi Slovenec in tretji košarkar z območja nekdanje Jugoslavije prejel vabilo za nastop na tekmi vseh zvezd lige NBA (All-star), dejal Goran Dragić, ki bo 18. februarja zaigral v ekipi LeBrona Jamesa.

Gorana Dragića tokrat niso spregledali. | Foto: Reuters Gorana Dragića tokrat niso spregledali. Foto: Reuters

Osemnajstega februarja se bo dogajanje na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu prevesilo v zadnji teden. Med drugim bosta svojo priložnost v Južni Koreji takrat iskala tudi veleslalomist Žan Kranjec in nesojeni zastavonoša Jakov Fak. Na drugi strani Pacifika, natančneje v Los Angelesu, pa se bo v zgodovino vpisal Goran Dragić, ki bo kot prvi slovenski košarkar zaigral na sloviti All-star tekmi.

Gogi je bil sicer pred štirimi leti že gost vikenda vseh zvezd, saj je še kot član Phoenixa nastopil v spretnostnem izzivu (skills chalenge), ki je del spremljevalnega programa. Tudi Beno Udrih, zdaj član Žalgirisa, se je že družil z zvezdami, saj je leta 2005 nastopil na tedanji tekmi vzhajajočih zvezd, na kateri so se pomerili novinci v ligi s tistimi z enoletnimi izkušnjami.

Po zlatu na EuroBasketu zdaj še vabilo na All-star tekmo. | Foto: Sportida Po zlatu na EuroBasketu zdaj še vabilo na All-star tekmo. Foto: Sportida Družina mu ne bo zamerila

Čez dobra dva tedna pa se 31-letnemu Ljubljančanu obeta tudi nastop na osrednji tekmi All-star vikenda. Na zvezdniški dogodek ga je, potem ko se je poškodoval Kevin Love, povabil komisar lige Adam Silver. Ob tem je pojasnil, da je bil naslednji v čakalni vrsti, ki so jo s svojimi glasovi določili trenerji, prav slovenski zvezdnik moštva Miami Heat. Ta je sicer že obupal nad nastopom in v slogu skromnega športnika, ki se nerad javno izpostavlja in še manj javno polemizira o določenih odločitvah, dejal, da bo februarski premor izkoristil za oddih z družino.

Kako so novico sprejeli Goran Dragić in njegovi soigralci?

Žena in otroka mu spremembe načrta seveda ne bodo zamerili, saj gre kljub vse bolj revijalni naravi tekme vendarle za eno večjih časti v ligi NBA in predvsem priznanje kakovosti. "Pripravljen sem bil na oba scenarija. Zdaj sem seveda vesel, da bom dobil priložnost. To bo zame neprecenljiva izkušnja, za katero pa se moram zahvaliti tudi klubskim soigralcem. Oni so me pripeljali v ta položaj," je bil prvi komentar trenutno edinega slovenskega košarkarja v ligi NBA, ki se je nato oglasil še na spletnem omrežju Twitter.

Dražen Petrović in Toni Kukoč sta čakala zaman

Priponka All-star igralca je sicer v ZDA nekaj, kar se nosi s ponosom in v medijih redno ponavlja. To dokazujejo tako tisti, ki so bili del zvezdniškega "šova" brez resničnega tekmovalnega naboja, kot tudi tisti, za katere je bil prag tekme previsok. To še posebej velja za Evropejce, ki morajo pogosto pokazati še kanček več kakovosti, da se znajdejo med izbranci. Tako na primer hrvaška mojstra Toni Kukoč in pokojni Dražen Petrović nikoli nista zaigrala na osrednji tekmi.

Res je, bili so drugi časi. Časi, v katerih so Evropejci, zaradi manj zvezdniške pojavnosti pogosto tudi spregledani v navijaških glasovanjih, še utirali pot novim rodovom. Tudi Dragiću. A dovolj pove podatek, da sta iz držav, nastalih na pogorišču nekdanje Jugoslavije, na tekmi zvezd zaigrala le Srba Vlade Divac in Predrag Stojaković. Tudi drugih Evropejcev se ni ravno trlo.

Toni Kukoč, eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, je bil trikrat prvak lige NBA, na osrednji tekmi zvezd pa ni zaigral. | Foto: Reuters Toni Kukoč, eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, je bil trikrat prvak lige NBA, na osrednji tekmi zvezd pa ni zaigral. Foto: Reuters

Dirk Nowitzki daleč pred vsemi

Med Evropejci izstopa nekdanji nemški reprezentant Dirk Nowitzki, ki je zbral kar 13 nastopov. S po šestimi nastopi na tekmi zvezd mu sledita prav tako še vedno aktivna Španec Pau Gasol in Francoz Tony Parker, ki tokrat nista med izbranci. Bosta pa zato 18. 2. v Los Angelesu ob Dragiću priložnost dobila latvijski debitant Kristaps Porzingis in drugo leto zapored grški reprezentant Giannis Antetokounmpo.

Poleg omenjenih so evropske barve na All-star tekmah branili še Detlef Schrepf, Marc Gasol, Joakim Noah, Luol Deng, Zydrunas Ilgauskas, Mehmet Okur, Andrej Kirilenko, Chris Kaman in Rik Smits. Zdaj je v tej družbi tudi Dragić. "Zasluženo," so si bili enotni mnogi na družbenih omrežjih. Med njimi tudi Luka Dončić, Dwyane Wade ...

Ne spreglejte