Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
2. 9. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Lauri Markkanen Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Sobota, 2. 9. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

Kamikaze nad Gorana Dragića in Slovence

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po zmagi proti Poljski prihaja pred slovenske košarkarje naslednja ovira, ki bo imela dodatno pomoč. Finci bodo namreč igrali pred domačimi navijači, ključno pa bo, da bodo Goran Dragić in druščina zaustavili leteče Fince, ki so v prvem krogu po podaljšku razorožili Francijo.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

"Finska je presenetila, če primerjamo kakovost francoske in finske košarke. Glede na tekmo, kako so Finci igrali, so bili Francozi res podrejeni nasprotniki. Finci so bili pred polnimi tribunami kot v transu in so igrali košarko, kakršna je zanje značilna. Kot nekakšni kamikaze. Veliko so metali za tri točke, imeli veliko protinapadov, veliko odprtih metov, ki so jih dobro izkoriščali ter prišli do zmage," je Rado Trifunovič, pomočnik Igorja Kokoškova, sprva namenil nekaj besed Finski.

Slovenija : Finska 4:1 – uradne tekme

1995, Slovenija : Finska 94:72
1997,  Slovenija : Finska 90:77
1997, Slovenija : Finska 90:61
2011, Slovenija Finska 67:60
2013, Slovenija : Finska 76:92

Finska Slovenija statistika | Foto:

Markkanen je vsestranski igralec

Šele 20-letni Lauri Markkanen je velika nevarnost za slovensko obrambo. | Foto: Vid Ponikvar Šele 20-letni Lauri Markkanen je velika nevarnost za slovensko obrambo. Foto: Vid Ponikvar Na prvi tekmi pri Fincih je blestel 20-letni finski čudežni deček Lauri Markkanen, ki je pri svojih 213 centimetrih zelo gibljiv košarkar: "Markkanen je odigral fenomenalno tekmo. Tudi pripravljalne tekme je že dobro odigral. Bil je visok izbor na naboru lige NBA. Gre za zelo kakovostnega igralca. Sicer je mlad, a igra odlično, poletno košarko. Je vsestranski igralec. Ima met za tri točke. Visoke igralce ena na ena napada z obrazom, s hrbtom, potem je dober v skoku v napadu. Res gre za kakovostnega igralca. Spoštovanja vreden košarkar."

Slovenija in Finska sta se v zgodovini pomerili na petih uradnih tekmah. Vse do leta 2013 je imela naša reprezentanca prevlado v kvalifikacijah in na evropskem prvenstvu v Litvi. Na domačem EuroBasket pa je takratni selektor Božidar Maljković pred četrtfinalnim obračunom spočil ključne igralce. Finci so to izkoristili in leteli po Stožicah (92:76).

"Furjasta" obramba ponagajala Francozom

"Ključ do zmage bo, da bomo znali umiriti ta njihov odprti teren." | Foto: Vid Ponikvar "Ključ do zmage bo, da bomo znali umiriti ta njihov odprti teren." Foto: Vid Ponikvar "Ključ do zmage bo, da bomo znali umiriti ta njihov odprti teren, saj napadajo s protinapadom. Da se bomo po svojem končanem napadu hitro vračali v obrambo. Vsak bo moral nadzorovati svojega igralca, ko bodo prišli čez sredino. Odprtih metov ne sme biti, saj trojke mečejo tudi iz protinapadov," poudarja Trifunovič, ki je spregovoril še o finski obrambi: "Ta je agresivna. Kdaj se nam trenerjem zdi malce 'furjasta', če povem po domače. Ni preveč nadzorovana, vsi so povsod, a oni vedo, kaj počno. Francoze so prisilili v 23 izgubljenih žog. Na to obrambo se moraš privaditi, sicer bo videti kot pri Francozih."

 

Ne spreglejte