Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
21. 2. 2016,
19.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

finale Tivoli

Nedelja, 21. 2. 2016, 19.56

7 let, 12 mesecev

Igra dolenjske mačke z lastovko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Košarkarji novomeške Krke so v ljubljanski dvorani Tivoli z zanesljivo zmago nad Lastovko (66:33) osvojili tretjo zaporedno lovoriko pokalnega zmagovalca Slovenije.

Potem ko so lani prvič po letu 2009 ostali brez naslova državnega prvaka in na uvodu v sezono klonili tudi v superpokalu, so se košarkarji Krke iz Novega mesta vendarle dokopali do nove lovorike. Še tretje leto zapored so namreč postali zmagovalci pokalnega tekmovanja, potem ko so v velikem finalu v športno kultni ljubljanski dvorani Tivoli brez večjih težav strli odpor domžalskega kluba Lastovka.

Ta se je kot novinec v prvoligaški druščini presenetljivo zavihtel v finale, v katerem pa proti večkratnim državnim in pokalnim prvakom ni imel večjih možnosti za senzacijo. Krka, ki je v četrtfinalu ugnala Helios, v polfinalu pa Tajfun iz Šentjurja, je namreč vodila od prve do zadnje minute. Varovanci hrvaškega trenerja Vladimirja Anzulovića, ki je tako osvojil svojo prvo člansko lovoriko, pa so ob hitro priigrani prednost znali odigrati trezno in odgovorno vse do konca.

Že v prvem polčasu +20

Napadalne karte je novomeška ekipa razkrila že takoj na začetku tekme, sprva s hitrim vodstvom 6:0, ključni pobeg pa ji je uspel na prelomu med prvo in drugo četrtino. Po košu Jana Novaka v deveti minuti, ob katerem je bil na semaforju rezultat 14:10, so Dolenjci v slabih petih minutah dosegli 15 zaporednih točk ter povedli z rezultatom 29:10.

Kaj kmalu se je prednost povzpela tudi na več kot 20 točk. Pogled na statistiko je ob tem razkrival, da so si Novomeščani spretno podajali napadalno štafeto, obenem ustvarili premoč v skoku in s kakovostno obrambo tekmeca prisilili v več izgubljenih žog ter predvsem zelo skromen odstotek zadetih metov.

Domžalčani dvignjenih glav

V popolno igro mačke z mišjo oziroma lastovko pa se je finalni dvoboj sprevrgel v tretji četrtini. Domžalski točkovni mrk je namreč trajal skoraj osem minut. Krka je v tem času svojo prednost povečala na 32 točk (49:17), popoln enosmerni točkovni promet pa je nato s trojko zaustavil Rus pri Lastovki Semen Shashkov.

Ritem tekme, ki ni bila najboljša reklama za slovensko klubsko košarko, se tudi v zadnji četrtini ni spremenil. Novomeščani so namreč tudi po kombiniranju novih peterk uveljavljali očitno premoč in se elegantno sprehodili do nove pokalne lovorike.

Dvignjenih glav pa so dvorano, ki je v zlatih letih Olimpije gostila evroligaško smetano, zapuščali tudi košarkarji Lastovke. Za klub, ki bo prihodnje leto dopolnil 20 let in je še leta 2010 nastopal v tretji ligi, dve leti pozneje v drugi, letos pa ima kot novinec v prvoligaški konkurenci po trinajstih krogih na svojem računu tri zmage, je bil namreč že nastop v velikem finalu največjih uspeh v zgodovini.

Ne spreglejte