Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 9. 2017,
14.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

2

Natisni članek

Fiba Evroliga EuroBasket 2017

Četrtek, 21. 9. 2017, 14.35

6 let, 6 mesecev

Evroliga s predlogom, da bi imeli košarkarji po večjih tekmovanjih več počitka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

2

Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Mednarodna košarkarska organizacija FIBA in evroliga sta že lep čas na različnih bregovih. FIBA se je na vrat na nos odločila za kvalifikacijski sistem uvrščanja na evropsko in svetovno prvenstvo, kratek konec pa bodo potegnile reprezentance, saj košarkarji iz lige NBA in evrolige ne bodo mogli nastopiti na vseh kvalifikacijskih tekmah. Pri evroligi so predlagali, kako bi lahko bil klubski in reprezentančni koledar videti. Lahko se zgodi, da bo Luka Dončić izpustil prav vse tekme prvega dela kvalifiakcij za svetovno prvenstvo 2019.

Pri evroligi so predstavili koledar za prihodnjo sezono in ga poslali klubom, nacionalnim ligam, trenerjem, igralcem in prav tako Mednarodni košarkarski organizaciji Fibi.

Kot so sporočili iz evrolige, njen koledar poudarja pomembnost, da bi v Fibinih kvalifikacijah, evropskem in svetovnem prvenstvu ter olimpijskih igrah nastopali najboljši košarkarji. Hkrati bi se spoštoval klubski koledar.

Pri evroligi so zapisali, da se zavzemajo, da bi bili košarkarji reprezentancam na voljo štiri tedne na sezono in dodatna dva tedna za priprave na večje tekmovanje. Medtem bi moral klubski koledar obsegati 38 tednov. K temu dodajajo, da bi morali imeli košarkarji najmanj štiri tedne premora od aktivne sezone in avgust bi bil po njihovem mnenju najbolj primeren čas za to.

Če bo šel Dončić na nabor lige NBA, potem sta vprašljivi tudi poletni tekmi

Predlog evrolige, kakšen bi lahko bil koledar

koledar evroliga | Foto: Kot je videti, je njihov predlog, da bi bila prvenstva julija in ne septembra, kot je to praksa, saj se košarkarji takoj po napornih večjih tekmovanjih brez pravega počitka nemudoma vrnejo v klubske ustroje. Prav tako bi se po njihovem predlogu kvalifikacije odigrale v juliju.

Če pogledamo koledar, je jasno, da denimo Luke Dončića v dresu slovenske reprezentance ne bomo videli vsaj do konca junija, ko bo na sporedu že peta tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Pred tem bodo namreč štiri tekme v novembru in februarju. A še takrat ne bo povsem jasno, če bo slovenski čudežni deček lahko pomagal izbrani vrsti, saj je vsako leto konec junija nabor za ligo NBA. In če se bo Luka prijavil, potem se bo tiste dni zagotovo mudil v ZDA. Ob tem pa se lahko pri Fibi vprašajo, kako skrbijo, da bodo reprezentance igrale v najmočnejših zasedbah.

Kako na svetovno prvenstvo?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B - Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini
Četrtek, 23. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte