Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
17.23

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Eurobasket 2023

Četrtek, 22. 6. 2023, 17.23

10 mesecev, 1 teden

EUROBASKET ZA ŽENSKE 2023, ČETRTFINALE

Znane so vse polfinalistke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Madžarska | Francija se bo v četrtfinalu pomerila s Črno goro. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Francija se bo v četrtfinalu pomerila s Črno goro.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

V dvorani Stožice so bili  danes vsi štirje četrtfinali 39. evropskega košarkarskega prvenstva za ženske. Reprezentanci Madžarske in Belgije sta prvi polfinalistki evropskega košarkarskega prvenstva za ženske v Sloveniji in Izraelu. V dvorani Stožice so na prvi četrtfinalni tekmi Madžarke po napeti končnici premagale Češko z 62:61, Belgijke pa so nato povsem nadigrale srbske tekmice s 93:53. Francozinje so bile v današnjem četrtfinalu v dvorani Stožice prepričljivo boljše od Črne gore z 89:46, Španke pa so v večernem dvoboju ugnale Nemčijo s 67:42.

EuroBasket (Ž), četrtfinale

Četrtek, 22. junij:

Prvi današnji četrtfinale sta obe ekipi začeli precej zadržano, kar se je poznalo tudi na izidu ob koncu prve četrtine. To je Češka dobila z 11:7. V drugi so nato Madžarke naredile odločno razliko in jo dobile z 22:11. Prednost so nato ubranile tudi skozi tretjo.

V začetku zadnje četrtine je Madžarska še nadzorovala potek obračuna, nato pa so se Čehinje vrnile v dvoboj in se tekmicam povsem približale. Deset sekund pred koncem so celo povedle, toda tri sekunde pred iztekom časa je zmago Madžarski zagotovila Debora Dubei.

Srbske igralke so bila danes povsem brez moči

Aktualne evropske prvakinje Srbkinje pa so bile danes proti Belgiji povsem brez moči. Belgija, ki lovi tretjo medaljo na zadnjih štirih EP, leta 2017 in 2021 je bila bronasta, je današnji dvoboj sijajno odprla. Hitro je povedla s kar 14:0, prvo četrtino pa na koncu dobila s prednostjo 20 točk.

Izbranke Marine Maljković, hčerke nekdanjega slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića, so v nadaljevanju le prikazale boljšo predstavo in drugo četrtino minimalno dobile. A po glavnem odmoru Belgijkam spet niso uspele slediti. V sklepni četrtini so znova dosegle le osem točk, Belgija pa je tekmo brez večjih težav varno pripeljala do konca.

Ena najboljših igralk v Evropi Emma Meesseman je postala prva košarkarica v zgodovini ženskega EP, ki je vpisala trojni dvojček. Dosegla je 15 točk, 13 skokov in deset podaj.

Francija | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Francozinje so bile boljše že od samega začetka

Podobno kot Belgijke so bile v svojem četrtfinalnem obračunu uspešne Francozinje, ki Črnogorkam pravih možnosti za uspeh niso pustile že od samega začetka. Francija, ki je bila na zadnjih petih EP vsakič srebrna, je že prvo četrtino dobila s 23:9.

Druge sicer ni dobila s tolikšno razliko, a je prednost vseeno povišala. Svoje tekmice iz Črne gore so nato spet povozile v zadnjih dveh četrtinah. Tretjo so dobile z 21:11, četrto pa s 24:9.

Tudi Španke brez težav

Tudi Španke v zadnji tekmi dneva pretiranih težav z Nemkami niso imele. Nadzor nad dvobojem so vzpostavile že po prvi četrtini, ki so jo dobile z 20:7. Španija, ki je na zadnjih petih prvenstvih trikrat osvojila naslov, svojim tekmicam danes ni pustila, da razvije igro v napadu.

Nemke so namreč v prvih dveh četrtinah dosegle manj kot dvomestno število točk, sicer pa tudi nasploh tokrat niso bile strelsko razpoložene. Španke so svoje priložnosti izkoriščale, prednost pa je s tem le postopoma naraščala vse do konca tekme.

Preberite še:

EuroBasket 2023 - Srbija
Sportal Znane vse četrtfinalistke EuroBasketa, kot zadnje napredovale Nemke in Srbkinje
slovenska ženska košarkarska reprezentanca Slovenija : Francija
Sportal Nekdanji selektor jasen: To je bila največja napaka

 

Ne spreglejte