Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
9.16

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

Natisni članek

Boris Zrinski Eurobasket 2023 slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Torek, 20. 6. 2023, 9.16

10 mesecev, 2 tedna

Boris Zrinski o ženski košarkarski reprezentanci

Nekdanji selektor jasen: To je bila največja napaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82
slovenska ženska košarkarska reprezentanca Slovenija : Francija | Slovenke so domače prvenstvo končale na 15. mestu. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenke so domače prvenstvo končale na 15. mestu.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Vemo, kaj vse se je dogajalo pred začetkom prvenstva, in mislim, da je bila največja napaka to, da ni bilo naturalizirane igralke," je po izpadu slovenskih košarkaric na domačem evropskem prvenstvu povedal nekdanji slovenski selektor tako ženske kot moške izbrane vrste Boris Zrinski.

Če bi bile okoliščine takšne, kot je pričakovala večina slovenskih košarkarskih navijačev, bi slovenske košarkarice v tem trenutku na evropskem prvenstvu pilile še zadnje podrobnosti pred obračunom repasaža v boju za četrtfinale. A po treh porazih in osvojenem 15. mestu se je domače prvenstvo za dekleta končalo veliko prej, kot so si želeli. Težave, poškodbe in odsotnost naturalizirane moči so hitro razblinile vse sanje na domačem tekmovanju.

"Mislim, da so že pripravljalne tekme pokazale, da je kar nekaj težav pri pokrivanju visokih igralk. V strokovnem štabu so sicer dobro opravili svojo nalogo in na različne načine krpali luknje na visokih igralnih položajih, a ravno pomanjkanje rotacije je Slovenijo stalo zmageo na vseh treh tekmah. Kljub dobri obrambi se je zgodilo, kar se je, ker je bilo v rotaciji premalo igralk, ki bi se lahko kosale z drugimi reprezentancami, zato je na koncu vedno nekaj zmanjkalo. Realno je reprezentanca v takšni sestavi, kot je bila, veliko premalo izkušena za takšno raven tekmovanja, kot je evropsko prvenstvo," je prepričan nekdanji slovenski selektor Boris Zrinski, ki je v preteklosti v dveh obdobjih vodil žensko izbrano vrsto.

Boris Zrinski je bil v dveh obdobjih imenovan za selektorja ženske reprezentance, in sicer med letoma 2004–2007 in 2010–2013. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Boris Zrinski je bil v dveh obdobjih imenovan za selektorja ženske reprezentance, in sicer med letoma 2004–2007 in 2010–2013. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Največja napaka? Odsotnost naturalizirane igralke.

Slovenski košarkarski strokovnjak je največjo pomanjkljivost pripisal odsotnosti naturalizirane igralke, vlogo, ki jo je v prejšnjih letih odlično opravljala Shante Evans, ki pa se je po zadnjem Eurobasketu odločila za slovo. Kot je pojasnil predsednik KZS Matej Erjavec, so imeli v slovenski izbrani vrsti dve možnosti, a so na koncu ostali brez obeh. Azura Stevens se je odločila, da bo igrala za ZDA, košarico pa je Sloveniji tik pred zdajci dala še Kalani Brown, nato pa je za iskanje nove rešitve strokovnemu štabu zmanjkalo časa. "Vemo, kaj vse se je dogajalo pred začetkom prvenstva, in mislim, da je bila največja napaka to, da ni bilo naturalizirane igralke. Ob tem pa so ogromno vplivale tudi poškodbe, med drugim Mojce Jelenc, Aleksandre Krošelj in Maruše Seničar, kar se je zelo poznalo. Kljub vsemu mislim, da ni bilo čisto vse tako slabo, je pa dejstvo, da je bilo prvenstvo doma, zato je razočaranje toliko večje. A če smo iskreni, s takšno reprezentanco v takšni sestavi se na žalost kaj več tudi ni dalo doseči," je prepričan Zrinski.

Slovenke so prvenstvo sklenile na 15. mestu. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Slovenke so prvenstvo sklenile na 15. mestu. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Mislim, da je bilo v procesu naturalizacije storjenih preveč napak. Čeprav sem slišal, da sta bili v igri dve, se je na koncu preveč stavilo na to zadnjo, ki se potem ni odločila za prihod. Škoda je, da je domače prvenstvo prišlo ravno v tem času, ker je bilo v to vloženega res veliko truda. A mislim, da so gledalci v Stožicah kljub temu dobro podprli dekleta, a je bilo breme, ki so ga nosila ta dekleta, preveliko. Verjamem in upam, da ljudje, ki so blizu reprezentanci, zdaj vedo, kako naprej," pravi Zrinski.

Pred prvenstvom je glasno odzvanjala tudi afera z Niko Barič, ki je po zdaj že vsem znanem scenariju ostala brez reprezentančnega vpoklica. "Zagotovo se to ni zgodilo v pravem trenutku. Zakaj se je to zgodilo in zakaj so se tako odločili, na Košarkarski zvezi zagotovo vedo, tudi odziv igralk javno ni bil takšen, da bi se lahko še kaj premaknilo. Navsezadnje, če je bila odločitev takšna, so morale tudi igralke to spoštovati. Menim, da se je reprezentanca v tem obdobju res povezala. Se je pa še enkrat več pokazalo, da so pripravljalne tekme nekaj drugega kot tekme na prvenstvu. Igralkam pa nikakor ni očitati borbenosti, a žal to na takšni ravni košarke ni dovolj."

Georgios Dikaioulakos | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Georgios Dikaioulakos Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Odločitev, da selektor ostaja, pravilna

Ob tem so na KZS že takoj po prvenstvu potrdili, da Georgios Dikeulakos kljub neuspehu ostaja na mestu selektorja. "Vem, da je bilo o selektorju povedanega že ogromno, a glede na to, kako je bila sestavljena reprezentanca, je selektor v taktičnem smislu naredil kar nekaj premikov in potez, sploh v obrambi, ki jih morda 'navadni' gledalci ne opazijo. A ob pomanjkanju rotacije so bila dekleta premalo učinkovita tudi v napadu. Prišli so do točke, ko je bilo treba narediti prerez v reprezentanci, in verjamem, da je odločitev strokovnega vodstva, da nadaljuje s tem selektorjem, prava," je prepričan Zrinski, ki pa je ob tem opozoril tudi na stanje v slovenski ženski klubski košarki.

"Žal stanje v slovenski ženski košarki res ni dobro. Že vrsto let je Celje tisto, ki dominira in kroji ligo. Imamo pa premajhno število klubov, ob tem pa je tudi kakovost v večini na res nizki ravni. In ravno to nam potem omejuje širino in rotacijo v reprezentanci. Kljub temu mislim, da je kar nekaj igralk, ki se lahko razvijejo v vrhunske, če se bo z njimi dobro in kakovostno delalo. Sploh čas epidemije je v žensko košarko prinesel še toliko več negotovosti. Sploh za igralke, ki igrajo doma, bi bilo treba morda uvesti neki dodaten program s pripravami ali pa tekmami, s katerimi bi dobile kakovosten trening in se tudi na ta način tudi dolgoročno posvetiti razvoju te reprezentance," je prepričan 68-letni strokovnjak.

Preberite še:

slovenska ženska košarkarska reprezentanca Slovenija : Francija Eva Lisec
Sportal Borbene Slovenke za konec blizu presenečenja
Eva Lisec
Sportal Po razočaranju jasno sporočilo "kavčarjem" in vodstvu KZS
Katarina Ristić Brown
Sportal Žogo zamenjala za fotoaparat, a se odlično znajde tudi pred objektivom
Ne spreglejte