Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
31. 5. 2016,
20.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Zlatorog Helios Suns

Torek, 31. 5. 2016, 20.17

6 let, 7 mesecev

PO ZMAGI ZLATOROGA S 55:52 NA DRUGI FINALNI TEKMI PROTI HELIOSU

Brata Dragić videla noro trojko in veliko izenačenje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Očitno prednost domačega terena v finalu državnega prvenstva v košarki ne pomeni veliko, saj so tudi igralci Zlatoroga uspeli preskočiti nasprotnika na gostovanju. Helios je večji del tekme zaostajal, se na koncu približal zmagi, a ga je s trojko pokopal Dejan Jeftić.

V prvem polčasu je bilo videti, da je Aleš Pipan svojim izbrancem zelo dobro predstavil načrt, kako v obrambi zaustaviti košarkarje Heliosa, saj le-ti niso uspeli izpeljati zadanih akcij, zato so bili primorani reagirati z individualnimi vložki. Do polovice prve četrtine so še držali stik, nakar je Miha Vašl s trojko, polaganjem in dodatnim prostim metom nekoliko odlepil goste na 12:8, z novo trojko pa na 19:10.

Gostje iz Laškega tudi tokrat niso mogli računati na pomoč Jamarja Adamsa, ki ima že vse od polfinalne serije z Unionom Olimpijo poškodovano mišico na nogi. Zato pa je bil razpoložen za igro njegov rojak Chris Booker, ki je bil z desetimi točkami in osmimi skoki (od tega kar pet v napadu) prvo ime uvodnih dvajsetih minutah, v katerih mu je strelsko pri Domžalčanih pariral le Djordje Lelić, ki se je prav tako lahko pohvalil z desetimi točkami.

Brata Dragić ne moreta brez košarke. Ogledala sta si drugo tekmo finala med Heliosom in Zlatorogom. | Foto: Brata Dragić ne moreta brez košarke. Ogledala sta si drugo tekmo finala med Heliosom in Zlatorogom.

Z napadalnim učinkom obeh ekip v prvem polčasu, ki so ga dobili gostje z 32:26, nista mogla biti zadovoljna niti Goran in Zoran Dragić, ki pa sta dočakala razburljiv konec tekme.

Helios se je vrnil in zapretil …

Če je trener Heliosa Jakša Vulić po zmagi  na prvi tekmi izpostavil, da so stopili čez Zlatorog zaradi dobrega skoka, je ob polčasu svojim igralcem zagotovo namenil kakšno krepko, saj so skok izgubljali s kar 11:22 (Zlatorog je imel enajst skokov v napadu).

Štajerci niso popuščali v obrambi niti v tretji četrtini, saj so domači v štirih minutah dosegli vsega točko, Laščani pa po novi trojki Vašla spet vodili z desetimi točkami razlike (37:27). Edina težava, ki je pretila gostom, so bile štiri osebne napake izkušenega Gorana Juraka.

Domžalska dvorana je bila zapolnjena do zadnjega kotička. | Foto: Domžalska dvorana je bila zapolnjena do zadnjega kotička.

Po trojki Daniela Vujasinovića so imeli gostujoči navijači, ki so bili okrepljeni s privrženci lanskoletnih prvakov Tajfuna, razlog za zadovoljstvo, saj bila razlika že +11 (40:32).

A se barvarji niso predali. Po zaslugi agresivne igre, zlasti organizatorja igre Jureta Močnika so po dveh ukradenih žogah sprva prišli na -5 (39:44), ob vstopu v zadnjo četrtino pa je Simo Atanacković zabil za 44:44 in navijači Heliosa, zavzeto je navijal tudi nekdanji prvi mož Heliosa Gerald Martens, so od navdušenja ponoreli. V vsega dveh minutah so ujeli priključek in obetal se je razburljiv konec druge finalne tekme.

"V prvih 27 minutah igre smo bili preveč živčni. Nato nismo imeli več česa izgubiti in z nekaj svežimi igralci smo zaigrali agresivneje. Rezultat je bil temu primeren," je Jure Močnik razložil, zakaj je prišlo do nenadnega zasuka v polni dvorani, v kateri se je zbralo dva tisoč ljubiteljev košarke.

Odločila navdih Vašla in trojka Jeftića

Ko so domači vzpostavili ravnotežje pri skoku in ko je gostom kar naenkrat popustila zbranost, je bil v domžalski dvorani rezultat 50:46 za Helios Suns, ki je do prvega vodstva na tekmi prišel šele štiri minute pred koncem. Pri igralcih v zelenih dresih je največ želje po zmagi pokazal Vašl, ki je z 20. točko znižal na 50:52, Jurak pa je 1:39 pred koncem rezultat spet poravnal (52:52).

"Soigralci so videli, da sem razpoložen. Tudi trener mi je zaupal. Vesel sem, da sem zadel takšne mete, ki so bili na voljo," se je Vašl dotaknil dnevne forme.

Miha Vašl je bil pri Laščanih najbolj razpoložen. Dosegel je 20 točk. | Foto: Miha Vašl je bil pri Laščanih najbolj razpoložen. Dosegel je 20 točk.

V izjemno napetem koncu so imeli Laščani 28 sekund pred koncem napad, ki ga je Dejan Jeftić končal v izdihljajih in to na veličasten način. Z noro trojko s strani 5,2 sekunde pred zadnjim zvokom sirene je popeljal Zlatorog do vodstva s 55:52. Gostje so imeli na voljo še en majhen prekršek, saj še niso bili v bonusu. Ko je trojko zgrešil Lelić, pa je postalo jasno, da se je finalna serija v zmagah izenačila na 1:1.

"Škoda, da nam ni uspelo pred takšnimi navijači. Po dolgem času smo napolnili dvorano, a bo finale še dolgo," je optimističen Močnik, medtem ko je Vašl dodal: "Mislim, da smo v prvem polčasu igrali dobro obrambo, napad nam je stekel in na odmor smo šli s prednostjo. V drugem polčasu smo imeli deset točk naskoka, vendar smo zapravili nekaj napadov, Helios je v tem delu odigral agresivno v obrambi in prišel do lahkih košev. Vesel sem, da je bila tokrat sreča na naši strani in da smo v Domžalah zmagali."

Tretji obračun, finale se igra na tri zmage, bo v petek spet v Laškem.

Ne spreglejte