Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Kocjan

Torek, 20. 8. 2013, 16.04

8 let

Žalosten konec Euskaltel-Euskadi: Kocjan in Vrečer ostala brez delodajalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodstvo španske kolesarske ekipe Euskaltel-Euskadi je danes v izjavi za javnost potrdilo govorice, da bo ekipa ob koncu leta 2013 razpadla. Ekipi manjka drugi sponzor za leto 2014.

Vodstvo ekipe je potrdilo, da ekipe leta 2014 ne bo zaradi dejstva, ker niso uspeli zagotoviti drugega sponzorja. Kolesarje in spremljevalno osebje ekipe so o tem obvestilii pretekli ponedeljek, medtem ko je danes tudi družba, ki ima v lasti Pro Team licenco ekipe Euskaltel-Euskadi, potrdila, da bo ekipa ob koncu letošnjega leta prenehala delovati. "Prihod drugega sponzorja, ki je bistven za normalen razvoj ekipe, se ni zgodil, kar pomeni, da je nemogoč obstoj ekipe v letu 2014. Od tega trenutka dalje bo ekipa Euskaltel-Euskadi začela vse postopke za zaprtje ekipe in začela pogajanja za izdajo vseh potrebnih dokumentov za kolesarje, ki imajo z ekipo pogodbo tudi za prihodnje leto," so v izjavi za javnost zapisali v ekipi. Ta je nastala leta 1994 in se je imenovala Euskadi, saj se je financirala izključno iz prispevkov podpornih članov ekipe. Telekomunikacijsko podjetje Euskaltel se je ekipi kot sponzor pridružilo leta 1997. Ekipa, katere kolesarji so ves čas nosili oranžne drese, je letos v svoje vrste prvič spustila kolesarje, ki ne izvirajo iz Baskije. Med njimi sta tudi Slovenca Robert Vrečer in Jure Kocjan, ki si bosta morala poiskati novega delodajalca, če bosta hotela dirkati tudi v prihodnji sezoni.

"Danes je žalosten dan za Euskaltel, ekipo, trenutne sponzorje in vse tiste, ki so podpirali projekt. Obžalujemo, da se ni pridružil noben sponzor, ki bi podprl eno najstarejših ekip v svetovni kolesarski eliti," je v izjavi za javnost zapisal sponzor ekipe Euskaltel. Prav zaradi dejstva, da so morali ekipo pred letošnjo sezono okrepiti tuji kolesarji, ki so ekipi prinesli dovolj točk za ohranitev Pro Team licence, se je vodstvo ekipe še pred pričetkom leta razšlo s fundacijo Euskadi. Njihov prispevek oz. finančni primanjkljaj je zato pokrila družba Euskaltel, ki je imela z ekipo pogodbo, da letos in prihodnje leto ekipi prispeva vsega skupaj sedem milijonov evrov. A toliko so nato prispevali že letos in nato skušali najti dodatnega sponzorja, a se ni izšlo. Samuel Sanchez, Mikel Nieve, Igor Anton, Mikel Landa, Ion Izaguirre, Romain Sicard, Egoi Martinez, Gorka Verdugo, Juan Lobato, Garikoitz Bravo, Jon Aberasturi, Pello Bilbao, Ruben Perez in Miguel Minguez so kolesarji, ki imajo z ekipo pogodbo tudi za prihodnjo sezono. Vodstvo ekipe je dejalo, da bo družbo Euskaltel, ki je januarja letos ekipi obljubila še štiriletno zvestobo, pozvalo, naj izpolni njihove finančne obveznosti, če omenjeni kolesarji ne bodo našli nove ekipe za leto 2014.

Slovenec Robert Vrečer je tako kot Jure Kocjan letos prvič v karieri dobil priložnost, da nastopa za katero izmed ekip s Pro Team licenco. Dvaintridesetletni Vrečer je letos dobro zastopal barve ekipe na dirki po Italiji, še boljše pa na dirki po Švici, kjer je ekipi priboril kar dve majici. Poleg majice najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev je bil Vrečer najboljši tudi v točkovanju letečih ciljev. "Škoda, da se je to zgodilo, saj bi v Pro Touru verjetno najlažje ostal z ekipo Euskaltel-Euskadi, pa čeprav sem imel z ekipo pogodbo samo za to sezono. Zdaj mi ne preostane drugega, kot da začnem intenzivno iskati novo ekipo, hkrati pa na dirkah, ki so mi še preostale, 'podirkam' tudi na svoj rezultat. Kljub dejstvu, da imam še nekaj točk iz lanske sezone, ki pa so v tem trenutku čisto brez pomena, bo težko najti drugo ekipo. Trenutno je samo 17 ekip od predpisanih 18, ki bodo zaprosile za Pro Team licenco za leto 2014," je za Sportal povedal Vrečer.

Ne spreglejte