Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2013,
15.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jani Brajkovič Simon Špilak Tony Martin

Nedelja, 28. 4. 2013, 15.50

5 let, 6 mesecev

Špilak dirko po Romandiji končal na 2. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sedemindvajsetletni Britanec Christopher Froome je zmagovalec 67. kolesarske dirke po Romandiji. Na fenomenalnem 2. mestu je dirko končal Slovenec Simon Špilak. Kronometer Martinu, Špilak 5.

Zadnji dan letošnje dirke svetovnega koledarja je bil na sporedu dobrih 18 kilometrov dolg posamičen kronometer, katerega trasa je bila povsem ravna. Kot vedno so se tudi tokrat kolesarji na traso podajali v obratnem vrstnem redu, kot so uvrščeni v skupnem seštevku dirke. Najhitreje je traso prekolesaril Nemec Tony Martin, ki je tudi aktualni svetovni prvak v tej disciplini. Šestnajst sekund je za njim zaostal italijanski specialist za kronometer Adriano Malori. Simon Špilak je za Martinom zaostal 41 sekund in bil na koncu sijajen 5. Prehitela sta ga še Nizozemec Lieuwe Westra in vodilni Christopher Froome. Slednji je bil le 7 sekund hitrejši od Špilaka. S tem je ubranil rumeno majico in na prestolu nasledil moštvenega kolega Bradleya Wigginsa, ki je lani slavil zmago na tej dirki. Špilak je brez težav zadržal 2. mesto in s tem znova dosegel sijajen rezultat. Omenjenima je družbo na stopničkah zmagovalnega odra delal še Portugalec Rui Costa, ki je bil 3., Jani Brajkovič kronometra ni odpeljal na polno, saj je zbolel. "Že deset dni imam težave. A včeraj me je povsem zvilo in sem na antibiotikih. Pljuča so v slabem stanju. Zato je nastop na dirki po Italiji pod vprašajem," je po etapi razočaran za Sportal povedal Brajkovič, ki je dirko končal na 23. mestu.

Froome, ki je imel do leta 2008 kenijsko državljanstvo, je rumeno majico vodilnega vozil vse od pričetka dirke, ko je slavil na uvodnem prologu. Za njim je izjemen prvi del sezone, v kateri je vse sile usmerjene v pripravo na dirko po Franciji. To je že njegova osma zmaga v sezoni, ki jo je pričel z zmago na dirki po Omanu. Na slednji je zmagal v kraljevski etapi. Sledil je nastop na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je imel edino krizo v kraljevski etapi. Tam je tudi izgubil majico vodilnega in zmago v skupnem seštevku. Vseeno je zmagal eno etapo in dirko končal na 2. mestu. Sledil je nastop na dirki Criterium International, kjer je prav tako zmagal kraljevsko etapo in zmagal v skupnem seštevku dirke. Na dirki po Romandiji je zmagal oba kronometra in zmagal v skupnem seštevku dirke.

Ne spreglejte