Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2013,
17.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nairo Quintana Simon Špilak

Sobota, 6. 4. 2013, 17.44

8 let

Quintani dirka po Baskiji, Špilak sijajen 4.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kolumbijec Nairo Quintana je zmagovalec 53. kolesarske dirke po Baskiji (2.WT). Slovenec Simon Špilak je dirko končal na 4. mestu. V zadnji etapi je zmagal Tony Martin, Špilak je bil 5.

Tudi zadnji dan dirke vreme ni prizanašalo kolesarjem, kolikor jih je še ostalo na dirki. Trasa kronometra je bila zelo zahtevna. Številni kratki in strmi vzponi, strmi spusti in ogromno število ovinkov so od kolesarjev zahtevali maksimalno koncentracijo vseh 35 minut kronometra. Za Simonom Špilakom so se na traso podali le še štirje kolesarji. Na edinem merjenju vmesnega časa, na dvanajstem kilometru, je imel najboljši čas aktualni svetovni prvak v tej disciplini Tony Martin. Nekoliko presenetljivo je le 7 sekund za njim zaostajal Nairo Quintana. Richie Porte je zaostajal 17, Špilak 20, vodilni Henao 24 in Contador 32 sekund. Quintana je uspel prednost zadržati vse do cilja, kar mu je prineslo zmago v skupnem seštevku dirke. Hitreje je s kronometrom od njega opravil le Tony Martin, medtem ko je Simon Špilak z zaostankom oseminštiridesetih sekund osvojil 5. mesto. Za njim sta zaostala tudi Alberto Contador in Sergio Luis Henao, ki sta bila pred pričetkom etape uvrščena pred njim v skupnem seštevku. Tudi tokrat mu tako kot na dirki Pariz-Nica sekunde niso bile naklonjene. Tokrat je le sekundo zaostal za tem, da bi dirko končal na 3. mestu v skupnem seštevku. Na dirki Pariz-Nica, ki jo je končal na 6. mestu, so ga od četrtega mesta ločile le 4 sekunde.

Kljub temu, da je bilo na kronometru ogromno klanca, ovinkov, ter da je bila povprečna hitrost zmagovalca le 40 kilometrov na uro, so vsi najboljši kolesarji nastopili s specialnimi kolesi za kronometer. Špilak je konstantno odpeljal celoten kronometer in potrdil vrhunsko formo. Z dvema petima mestoma v etapi, ter 4. mestom v skupnem seštevku je osvojil novih 62 točk za lestvico točkovanja dirk svetovnega koledarja. Naslednja dirka tega koledarja bo na sporedu v nedeljo, ko kolesarje čaka enodnevna klasika Pariz-Roubaix.

Ne spreglejte