Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2024,
15.15

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

Natisni članek

Kriterij po Dofineji Remco Evenepoel Jonas Vingegaard Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 2. 2. 2024, 15.15

2 meseca, 4 tedne

Pekel za Rogliča in Vingegaarda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64
Primož Roglič Jonas Vingegaard Vuelta 2023 | Primož Roglič in Jonas Vingegaard imata kot generalko pred Tourom načrtovan kriterij po Dofineji. | Foto Unipublic/Sprint Cycling Agency

Primož Roglič in Jonas Vingegaard imata kot generalko pred Tourom načrtovan kriterij po Dofineji.

Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Pred začetkom Dirke po Franciji se bodo Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel pomerili na kriteriju po Dofineji, na katerem jih bo čakala težka preizkušnja. Organizator je razkril traso, ki bo predstavljala pravi spektakel.

Od 2. do 9. junija bodo kolesarji na kriteriju po Dofineji prevozili osem etap, od tega bo pet zanimivih zaključkov in povrhu vsega še 34 kilometrov dolg kronometer.

Lani je Jonas Vingegaard osvojil skupno zmago, leto pred tem slovenski šampion Primož Roglič, prvi Slovenec z uspehom na tej francoski dirki je bil leta 2010 Jani Brajkovič.

Tokrat si bosta nekdanja moštvena kolega pri Jumbo-Vismi zrla iz oči v oči kot tekmeca različnih ekip. Ob njiju bo svojo pripravljenost za Tour de France pilil tudi Remco Evenepoel.

Zanimivo bo že v drugi etapi, ki se bo končala s kar 25-kilometrskim vzponom na Col de la Loge.

Tretja etapa bo imela cilj na vrhu vzpona v Les Estables, ki meri 3,8 kilometra, povprečna naklonina pa bo znašala 5,2 odstotka. Ta bo primerna za udarne kolesarje pri tovrstnih zaključkih, kar zagotovo Roglič je.

V četrti etapi bi se lahko naredile večje razlike med tekmeci, ki jih zanima skupna zmaga. Pred njimi bo namreč 34 kilometrov dolg kronometer.

6. etapa | Foto: A. S. O. 6. etapa Foto: A. S. O.

Peti dan dirkanja naj ne bi bilo pretiranih pretresov, saj se etapa ne konča z zaključnim vzponom. Zato pa bo drugače v zadnjih treh etapah. Šesta etapa se namreč konča z vzponom na Le Collet d'Allevard, ki bo dolg 11 kilometrov s povprečno 8,1-odstotno naklonino.

Robert Gesink, Primož Roglič
Sportal Rogličev nekdanji moštveni kolega spregovoril, kaj pomeni Primožev odhod

7. etapa | Foto: A. S. O. 7. etapa Foto: A. S. O. Dan pozneje bodo morali kolesarji opraviti najprej s štirimi gorskimi cilji I. kategorije, za zaključek pa bo sledil vzpon na Samoëns, ki je na višini 1600 metrov. Vzpon nanj bo dolg 10 kilometrov pri več kot 9-odstotnem naklonu. Najvišja naklonina bo znašala pred 12 odstotkov.

8. etapa | Foto: A. S. O. 8. etapa Foto: A. S. O.

Zadnji dan dirkanja sledi tretji zaključni težki vzpon v vrsti. Vse skupaj se bo končalo z vožnjo na Plateau des Glières, ki meri v dolžino 9,4 kilometra, povprečni naklon pa je 7-odstotni. Zadnja dva kilometra je skoraj ravnih, a po makadamski cesti. Pravi pekel pred osrednjim vrhuncem Dirko po Franciji, ki se bo začela 29. junija v Firencah, torej čaka kolesarje na Kriteriju po Dofineji.

Primož Roglič
Sportal Ni več dilem: Red Bull bo združil moči z Rogličevo BORO - hansgrohe
Matej Mohorič
Sportal Mohorič spet navdušil na spustu, tokrat se je odpeljal do zmage
Ne spreglejte