Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kristjan Koren

Petek, 8. 4. 2011, 8.03

8 let

Le Koren na dirki Pariz-Roubaix

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo bo na sporedu že 109. kolesarska dirka Pariz-Roubaix (1.WT). Lanski zmagovalec Fabian Cancellara bo ponovno prvi favorit za zmago. Na dirki ponovno tudi Kristjan Koren.

''Ta dirka so prava jajca. Garaš kot žival, nimaš časa za scanje in moraš scati v hlače. Dirkaš po blatu, padeš, … , to je kup dreka,'' je leta 1985 po dirki, ko je bil v odlični situaciji za zmago, a jo je nato izgubil zaradi padca, dejal Nizozemec Theo De Rooij. Takoj zatem pa je na vprašanje ali bo na dirki nastopil tudi prihodnje leto odgovoril: ''Seveda, to je najlepša dirka na svetu!'' Prav to so besede, ki povedo vse o tej dirki. Zelo dobro je dirko, ki se popolnoma razlikuje od dirke po Flandriji, čeprav je na obeh ogromno tlakovanega cestišča, opisal tudi ameriški veteran Christopher Horner. ''Obstaja velika razlika med dirko po Flandriji in dirko Pariz-Roubaix. Nista niti približno blizu druga drugi. Na prvi se dirka po kockah na katerih se dnevno odvija promet. Druga je popolnoma drugačna. Lahko bi jo opisal takole: S plugi zorjejo njivo in jo nato preletijo s helikopterjem s katerega na njivo stresejo kup skal. To je dirka Pariz-Roubaix. To, da je trasa tako slaba je prav smešno!''

Dirka vseh dirk. Dirka za »drvarje« tipa Tom Boonen in Fabian Cancellaro. Tudi tokrat bodo odseki trase, ki so tlakovani s kockami (vsega skupaj 51,5 kilometra kock) krojili razplet dirke. Prvi bo na sporedu na osemindevetdesetem kilometru 258 kilometrov dolge dirke. Sledilo jih bo še 26. V povprečju bo vsakih osem kilometrov na sporedu odsek tlakovan s kockami. Tudi tokrat se kolesarjem med katerimi bo tudi Kristjan Koren obeta suho in sončno vreme. Daljnega leta 2002 je bila zadnja dirka, ki je potekala v deževnem vremenu. Vse odtlej imajo kolesarji veliko sreče z vremenom.

Fabian Cancellara je ponovno prvi favorit. Preteklo nedeljo se je nekoliko opekel s svojo samozavestjo in bo imel v nedeljo tako veliko večjo možnost za zmago. Vsekakor bo dirkal veliko bolj preudarno, kot je to počel v zadnjih štirinajstih dneh. Lani je tekmecem pobegnil že 46 kilometrov do cilja in si prikolesaril dve minuti prednosti pred Norvežanom Hushovdom. ''Rad bi le normalno dirkal v nedeljo, pri tem užival in doživel dirko Pariz-Roubaix z vso strastjo, ki jo gojim do nje,'' je na eni izmed socialnih mrež v četrtek zapisal Cancellara.

Tudi tokrat mu bodo skušali slediti Tom Boonen, Thor Hushovd, George Hincapie, Juan Antonio Flecha, Alessandro Ballan, Geraint Thomas, Roger Hammond, Stijn Devolder, Bernhard Eisel, Matthew Goss, Sylvain Chavanel, Filippo Pozzato, Vladimir Gusev, Leif Hoste, Heinrich Haussler, Bjorn Leukemans, Lars Boom, Peter Sagan in Kristjan Koren. ''Naredil sem vse kar je v moji moči, da bom na dirki v čim boljši formi. Vsekakor si želim dobrega nastopa saj bi s tem lahko veliko bolj sproščeno nadaljeval sezono. Vsekakor bom zadovoljen z izboljšanjem lanske uvrstitve,'' je za Sportal pred odhodom v Pariz povedal Koren.

Ne spreglejte