Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2008,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 4. 2008, 16.45

8 let

Kirchnu Valonska puščica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec 72. izvedbe kolesarske dirke Valonska puščica (1.HC) je Kim Kirchen. Najvišje uvrščeni Slovenec je Matej Mugerli na zelo solidnem 26. mestu.

Na 199 kilometrov dolgi dirki z desetimi klanci so nastopili tudi trije Slovenci. Najbolj zahteven klanec je vzpon na obzidje Mur de Huy, ki so ga morali kolesarji prekolesariti trikrat. Ob drugem vzponu na Huy je v ospredju ostala skupina dvajsetih kolesarjev, v kateri je bil tudi Simon Špilak. Ubežniki so v ospredju složno narekovali tempo vse do zadnjih petdesetih kilometrov. Takrat se je glavnina približala na manj kot petdeset sekund in v ospredju so se pričeli vrstiti poskusi pobegov. Štirideset kilometrov do cilja je bilo v ospredju še enajst kolesarjev, med katerimi je bil še vedno tudi Simon Špilak. Le dva kilometra kasneje se je ubežna skupina razbila, saj je Vladimir Efimkin (Ag2r) neprestano napadal. Kmalu mu je uspelo pobegniti. Trideset kilometrov do cilja so bili v ospredju le še Efimkin, Sorensen, Engels in Van Den Broeck. Ostale ubežnike je glavnina ulovila.

V glavnini so tempo v ospredju narekovali kolesarji ekipe Caisse d'Epargne. Že deset kilometrov pred tem je pričelo močno deževati. Mokro cestišče je popolnoma spremenilo potek dirke. Dvanajst kilometrov do cilja je glavnini pobegnil Gustav Larsson. Šveda je kilometer kasneje ulovil Fabian Wegmann ter nato še Aleksander Efimkin. Trojica je imela šest kilometrov do cilja 15 sekund prednosti pred glavnino. Le kilometer kasneje je na levem ovinku padel Larsson. V ospredju je ostal Wegmann, katerega je glavnina ulovila petsto metrov do cilja. Največ moči je v nogah na 1300 metrov dolgem ciljnem vzponu na obzidje Huy ostalo Kimu Kirchnu, ki je premagal Cadela Evansa in Damiana Cunega. Wegmann je ciljno črto prečkal kot trideseti skoraj minuto za Kirchnom. Kirchen, ki je s tem slavil svojo prvo zmago na kateri izmed klasičnih enodnevnih dirk, je odločilno prednost dobil z napadom 250 metrov do cilja. To je že njegova tretja letošnja zmaga, saj je na dirki po Baskiji slavil dve etapni zmagi. Slovenci so danes nastopili zelo dobro. Simon Špilak je zopet več kot odlično opravil delo za kapetana Cunega. Matej Mugerli je dosegel odličen rezultat, medtem ko je Valjavec danes nastopil prvič po mesecu dni tekmovalnega premora. ''Dobro sem se počutil. Boljše kot na Amstlu. Škoda, da je pričelo deževati saj sem imel zato zelo trde noge. Delali smo za Albasinija, ki je zasedel sedmo mesto. Zadovoljen sem in upam na dobro predstavo tudi v nedeljo,'' je povedal Matej Mugerli. Najbolj opazen na dirki je bil Simon Špilak. ''Zelo sem zadovoljen z današnjo dirko. Tudi počutil sem se boljše kot v nedeljo na Amstlu. Nekoliko preveč nas je bilo v begu in je hitro prišlo do taktiziranja. V zaključku dirke sem vlekel za Cunega, saj smo morali poloviti ubežnike,'' je dejal Špilak.


Rezultati dirke Valonska puščica, 199 km:

1. Kim Kirchen (Lux) Team High Road 4;35:29 2. Cadel Evans (Aus) Silence–Lotto +0:01 3. Damiano Cunego (Ita) Lampre 0:02 4. Robert Gesink (Niz) Rabobank 5. Thomas Dekker (Niz) Rabobank 6. Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner vsi isti čas 7. Michael Albasini (Švi) Liquigas 0:08 8. Joaquim Rodriguez (Špa) Caisse d'Epargne 0:10 9. Christian Pfannberger (Aut) Barloworld 0:15 10. John Gadret (Fra) Ag2r-La Mondiale 0:20 … 26. Matej Mugerli (Slo) Liquigas 0:42 42. Simon Špilak (Slo) Lampre 1:42 83. Tadej Valjavec (Slo) Ag2r-La Mondiale 5:22

Ne spreglejte