Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2013,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grega Bole

Nedelja, 3. 3. 2013, 16.25

8 let

Kadri junak dirke Roma Maxima, Bole izjemen tretji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski kolesar Biel Kadri je zmagovalec enodnevne kolesarske dirke Roma Maxima (1.1). Odlično 3. mesto je na dirki, ki se je včasih imenovala dirka po Laziu, osvojil Grega Bole.

Na dirki, ki se je vse do leta 2008 imenovala dirka po Laziu, so nastopili kolesarji šestnajstih ekip. Po petih letih, kar dirka ni bila na sporedu, se slednja vrača pod imenom Roma Maxima. Kolesarji so morali prekolesariti 180 kilometrov v katerih so bili na sporedu trije vzponi. Nekje na petdesetem kilometru je glavnina dovolila pobeg skupini petih kolesarjev. Biel Kadri (Ag2r-La Mondiale), Andre Cardoso (Caja Rural), Christophe Premont (Crelan-Euphony), Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM) in Albert Timmer (Argos-Shimano) so si hitro prikolesarili 8 minut in pol prednosti pred glavnino. Slednja je uvidela, da je to dovolj saj so tempo na čelu pričeli narekovati kolesarji ekip Lampre-Merida in Bardiani-CSF Inox. Kasneje so tempo pričeli narekovati še kolesarji Astane in ubežniki so prvi vzpon na dirki (Rocca Massima) pričeli s štirimi minutami prednosti pred glavnino. Do cilja je bilo še 80 kilometrov. Po vzponu je prednost ubežne peterice zopet narasla na dobrih pet minut, medtem ko je bilo do cilja manj kot 60 kilometrov.

Na zadnji vzpon od koder je bilo do cilja še dobrih 35 kilometrov so je glavnina povsem razbila. Najbolj aktivni so bili Nibali, Santambrogio, Rubiano in Reda. V ospredju je ostal sam na čelu Kadri, ki je imel dobro minuto prednosti pred omenjeno četverico. Dvaindvajset kilometrov do cilja je imel Kadri, ki je doslej slavil le zmago na etapni dirki Tour du Sud (2010), še minuto prednosti pred prvimi zasledovalci. Deset kilometrov do cilja je njegova prednost še vedno znašala 50 sekund. Pet kilometrov do cilja je bila v ozadju vsa glavnina skupaj, medtem ko je bil v begu le še Kadri, ki je imel pol minute prednosti.

Šestindvajsetletni kolesar ekipe Ag2r-La Mondiale je uspel prvi prečkati ciljno črto. S tem je slavil največjo zmago v svoji dosedanji karieri. Ciljni šprint glavnine za 2. mesto je dobil Filippo Pozzato. Tretje mesto je zasedel Grega Bole, ki je s tem potrdil, da je na pravi poti do dobre forme. "Kaj naj rečem. Dobro se je izšlo glede na dejstvo, da sem bil do pričetka zadnjega klanca čisto slab. Nato so se noge pričele vrteti kot sem si želel. V zaključku dirke sploh nismo vedeli, da je v ospredju še en ubežnik. Poleg tega sem še nekoliko zaprt v šprintu, a se je zadnji trenutek odprl prehod. Imel sem eno brzino več in sem bil zrel za zmago," je po dirki za Sportal povedal Bole, ki je poudaril, da se je na dirki Strade Bianche veliko boljše počutil. Dirko je končal tudi Luka Mezgec, ki je v cilj prikolesaril z drugo skupino in osvojil 46. mesto. "Na zadnji klanec sem bil preslab. Še bo potrebno trenirati," je bil za Sportal kratek Mezgec.

Ne spreglejte