SiolNET. Sportal Kolesarstvo
8,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka Po Sloveniji, 4. etapa (Ljubljana–Kamnik, 155,2 km)

Primož Roglič z mojstrovino na pragu nove zmage na dirki Po Sloveniji!

8,69

termometer

Primož Roglič
Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenski šampion Primož Roglič (Lotto NL Jumbo) je zmagovalec kraljevske, četrte etape 25. dirke Po Sloveniji. Slovenski kolesarski šampion je s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku. V nedeljo bo moral prednost 33 sekund pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom potrditi le še na kronometru, kjer pa Rogla prav tako blesti. Slovenski uspeh je z drugim mestom dopolnil  Matej Mohorič (Bahrain Merida), tretji je bil Rafal Majka (Bora Hansgrohe).

Odločilen je bil napad na zadnjem vzponu na Volovjek, kjer je 28-letni Roglič ušel tekmecem, nato pa na spustu proti Kamniku prednost pred zasledovalci brez težav obdržal in si priboril prestižno zmago.

Šprint prve zasledovalne skupine, ki je zaostala 32 sekund, je dobil Matej Mohorič, tretje mesto je osvojil lanski zmagovalec Poljak Rafal Majka, takoj za njim pa sta končala mladi in nadarjeni Tadej Pogačar ter Kolumbijec Rigoberto Uran, ki je moral majico vodilnega na dirki po etapi predati Rogliču.

Janez Brajkovič je osvojil deveto mesto.

Cilj - Kamnik:

1. Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo) 3:44:53
2. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida) +0:32
3. Rafal Majka (Pol/Bora Hansgrohe) isti čas
4. Tadej Pogačar (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)
5. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale)
6. Michael Storer (Avs/Sunweb)
7. Ildar Arslanov (Rus/Gazprom RusVelo)
8. Christopher Hamilton (Avs/Sunweb)
9. Janez Brajkovič (Slo/Adria Mobil)
10. Ivan Ramiro Sosa Cuervo (Kol/Androni Giocattoli - Sidermec)
...
Uradni rezultati/Official results

14:47, 5 km do cilja: Primožu Rogliču (Slo/Lotto NL Jumbo) lahko etapno zmago vzame le še čudež! Še vedno ima prednost več kot 45 sekund.

14:43: Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo) je še povišal prednost pred zasledovalci. Zdaj je ta 47 sekund, kar bi skoraj moralo zadostovati za etapno zmago. Do cilja še manj kot 10 kilometrov!

14.40: Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo) na spustu pred zasledovalci drži prednost 35 sekund.

14.35: Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo) v divjem spustu drvi proti Kamniku, kjer bo cilj današnje etape. Sledi mu peterica, v kateri so tudi Rigoberto Uran (Kol/Cannondale), Rafal Majka (Pol/Bora Hansgrohe) in tudi Tadej Pogačar (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum).

V cilju je vse bolj veselo:

Gorski cilj II. kategorije - Volovljek (134,6 km):

1. Primož Roglič (Slo/ LottoNL-Jumbo)
2. Daniel McLay (VB/Cannondale)
3. Rafal Majka (Pol/Bora Hansgrohe)
4. Tadej Pogačar (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)

14.25, 20 km do ciljaPrimož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo)  je kot prvi prečkal zadnji gorski cilj na 25. dirki Po Sloveniji na Volovljek. A prednost nekaj desetih sekund do zasledovalcev bo v spustu težko zadržal do cilja.

14.22Primož Roglič (Slo/Lotto NL Jumbo) si je pred zasledovalci nabral  lepo prednost! Ildar Arslanov (Rus/Gazprom RusVelo) ima za njim že velik zaostanek, še več pa zoastajata Rigoberto Uran in Rafal Majka

14.19: Vodilni je zdaj Pawel Poljanski (Pol/Bora Hansgrohe). Italijan Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec) je popustil.

14.15, 23 km do cilja:  Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec) je začel grizti na zadnji vzpon, pred zasledovalci ima le še pol minute prednosti. 

Matej Mohorič Foto: Sportida

14.10, 27 km do ciljaFausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec) drži prednost pred zasledovalno četverico, tej pa sledi še skupina z najboljšimi, v kateri je še okoli 30 kolesarjev. Pred kolesarji je še vzpon na Volovljek.

14.00: V vodstvu je še vedno Masnada, lovi pa ga zdaj četverica Matej Mohorič (Bahrain Merida), Pawel Poljanski (Pol/Bora Hansgrohe), Amund Grondahl Jansen (Nor/Lotto NL Jumbo) in Ruben Plaza Molina (Špa/Israel Cycling Academy).

13:48: Izjemni Matej Mohorič (Bahrain Merida) spet blesti na spustu in zdi se, da bo kmalu ujel vodilnega Italijana. S terena sporočajo, da ima Slovenec za njim še minuti in pol zaostanka, skupina z najboljšimi pa pa minuto in 50 sekund.

13:41: V vodstvu je le še Masnada, ki se že spušča proti Logarski dolini. Glavnina pa je medtem ujela Novaka in zdaj skupaj lovijo vodilnega.

Gorski cilj I. kategorije - Pavličevo sedlo (99,8 km):

1. Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec)
2. Domen Novak (Slo/Bahrain Merida)
3. Alexander Foliforov (Rus/Gazprom RusVelo)
4. Ildar Arslanov (Rus/Gazprom RusVelo)
5. Davide Formolo (Ita/Bora Hansgrohe)

13.40: Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec) je prvi prišel tudi na Pavličevo sedlo! Pred Domnom Novakom (Slo/Bahrain Merida) ima že več kot dve minuti prednosti.

13:33:  Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec) je zdaj sam v vodstvu. Sledijo mu Domen Novak (Slo/Bahrain Merida), Amund Grondahl Jansen (Nor/Lotto NL Jumbo) in Johann van Zly (JAR/Dimension Data). Pred najbližjim Novakom ima že skoraj dve minuti prednosti.

13.30: Vodilni na pustu ne sodelujejo in vozijo vsak po svojih zmožnosti. Največ si upa, Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec), ki ima pred zasledovalci majhno prednost.

Po Sloveniji Foto: Sportida

13:21: Tik pod vrhom prvega gorskega cilja je iz ubežne skupine odpadel še Nicola Bagioli (Ita/Nippo Vinni Fantini Europa Ovini). V spustu z Jezerskega zdaj spet navdušuje Matej Mohorič (Bahrain Merida), ki je od ubežnikov oddaljen le še pol minute.

Gorski cilj II. kategorije - Jezersko (88,7 km):

1. Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec)
2. Domen Novak (Slo/Bahrain Merida)
3. Alexander Foliforov (Rus/Gazprom RusVelo)

13:07: Zahteven klanec na Jezersko nekaterim ubežnikom povzroča težave. Popustil je še  Gerd Fidler (Avt/My Bike - Stevens), stik pa izgublja tudi  Žiga Ručigaj (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum). V ubežni skupini jih zdaj vztraja le še 11.

13:04: Vodilna trinajsterica ima pred glavnino že tri minute naskoka.

12.58Rüdiger Selig (Nem/Bora Hansgrohe) je popustil tempo in se odločil, da počaka glavnino. V begu jih nadaljuje 13, ki imajo pred zasledovalci podobno prednost kot prej (2:15). 

ubežniki Foto: Urban Urbanc/Sportida

12.55, 78 km: Cesta se je zdaj postavila pokonci, ubežniki (14) držijo prednost preko dveh minut.

12.45, 77 km: Kolesarji že plezajo na prvi vzpon na današnji etapi, Jezersko, ki je na nadmaroski višini 1211 nadmorske višine. Prednost ubežnikov je dve minuti in 20 sekund. 

12.40, 71 km: Johann van Zly je ujel ubežnike, kar pomeni, da imamo zdaj v vodstvo 14 kolesarjev. Pred glavnino imajo že 2 minuti in 40 sekund prednosti.

V cilju v Kamniku je vse nared za prihod kolesarjev, a treba bo še malce počakati:

Kaj od težke etape pričakuje direktor ekipe Bahrain Merida, Gorazd Štangelj:

12.35, 66 km: Vodilna skupinica ima pred glavnino že dve minuti in 20 sekund prednosti. Za ubežniki se je napotil še Johann van Zly (JAR/Dimension Data), trenutno je nekje vmes med glavnino in vodilno skupino.

12.25, 60 km: Pa smo ga le dočakali, imamo prvi uspešen pobeg, Vodilna trinajsterica ima pred glavnino že minuto prednosti.

V njej so:  Amund Grondahl Jansen (Nor/Lotto NL Jumbo), Domen Novak (Slo/Bahrain Merida), Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli - Sidermec), Žiga Grošelj (Slo/Adria Mobil), Nicola Bagioli (Ita/Nippo Vinni Fantini Europa Ovini), Ruben Plaza Molina (Špa/Israel Cycling Academy), Gerd Fidler (Avt/My Bike - Stevens), Matteo Bono (Ita/UAE Team Emirates), Jenthe Biermans (Bel/Katjuša Alpecin), Žiga Ručigaj (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum), Michele Gazzara (Ita/Sangemini MG.Kvis), Davide Formolo (Ita/Bora Hansgrohe), Rüdiger Selig (Nem/Bora Hansgrohe)

12.10, 50 km: Še vedno brez sprememb, glavnina je strnjena. Povprečna hitrost kolesarjev je 40 km/h.

11.55, 38 km: V glavnini se čuti napetost, hitro reagirajo na vsak poskus pobega, zato pot karavana še vedno nadaljuje skupaj. Pred kolesarji je še nekaj manj kot 40 kilometrov, nato pa bo šlo zares.

Po Sloveniji Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

11:50: Za nami je bil zadnji leteči cilj na 25. dirki po Sloveniji, zdaj pa se začenja zares. Kolesarji so vse bližje peklenskemu delu etape, ko bodo prevozili kar tri tisočake.

Leteči cilj - Kranj (34,2 km):

1. Simone Consonni (Ita/UAE Team Emirates)
2. Maximilian Kuen (Avt/My Bike - Stevens)
3. Matic Veber (Slo/Slovenija National Team)

Kaj pred današnjo, kraljevsko etapo meni slovenski adut Primož Roglič?

11.45, 29 km: Poskusi pobegi se še kar nadaljujejo, a ubežnikom si več kot dobrih 100 metrov prednosti ni uspelo privoziti.

Leteči cilj - Škofja Loka (22,8 km):

1. Rüdiger Selig (Nem/Bora Hansgrohe)
2. Simone Consonni (Ita/UAE Team Emirates)
3. Roy Curvers (Niz/Sunweb)

11.30, 20 km: Na trasi nič novega. Glavnina za zdaj ne pusti, da bi prišlo do uspešnega pobega.

Leteči cilj - Medvode (10,9 km)

1. Simone Consonni (Ita/UAE Team Emirates)
2. Matteo Pelucchi (Ita/Bora Hansgrohe)
3. Rüdiger Selig (Nem/Bora Hansgrohe)

11.20: Poskusi se vrstijo, a za zdaj še brez uspeha.

11.15, 4 km -7 km: Zadišalo je po prvem uspešnem pobegu. Četverica kolesarjev je imela več kot 100 metrov prednosti, jo je glavnina kmalu ujela. 

11.10: Po zaprti vožnji se je začelo zares. Že od samega začetka se vrstijo številni pobegi. Kolesarji, ki se borijo za rdečo majico imajo danes na voljo tri leteče cilje.

11.00: Štartalo je 147 kolesarjev. Dva sta odstopila včeraj, pred današnjo etapo pa je s kolesa zaradi bolezni sestopil še Avstralec Mathew Hayman (Mitchelton – Scott), ki je bil včeraj odličen drugi.

Po Sloveniji Foto: Sportida

11.00: Kraljevska etapa se je začela! 

Štart - Ljubljana

10.45: Zmagovalec petkove etape in nosilec zelene majice Rigoberto Uran: ''Moj načrt je slediti Rogliču in mogoče izkoristiti kakšno priložnost za napad. Etapa je težka, a petkova je bila tudi. Počutim se dobro.''

Matej Mohorič (Bahrain Merida), kolesar, ki je v petek navdušil z vratolomnim spustom s Celjske koče:

10.15: Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum), 11. kolesar skupne razvrstitve: ''Počutim se super, danes gremo na vse ali nič. Največ navijačev pričakujem v Kamniku.''

Po petkovi zelo zanimivi in razgibani etapi je po odličnem koncu s ciljem na Celjskem gradu skupno vodstvo prevzel kolumbijski šampion Rigoberto Uran (Cannondale), ki je lanski Tour končal kar na drugem mestu.

Primož Roglič Sportal Evforija na domačem dvorišču je Primoža Rogliča pustila brez besed #foto

Le štiri sekunde za njim v skupni razvrstitvi zaostaja Južnoafričan Daryl Impey (Mitchelton – Scott), deset slovenski adut Primož Roglič (Lotto NL Jumbo), še štiri več (14) pa lanski zmagovalec dirke Po Sloveniji, Poljak Rafal Majka (Bora Hansgrohe). To so fantje, med katerimi je treba iskati zmagovalca 25. dirke Po Sloveniji.

Cilj bo vsaj držati se Urana

Glede na to, da je Uran pokazal, kako odlične noge ima in kako domače se počuti v klancih, bo sobotna naloga Rogliča predvsem to, da za si za Kolumbijcem ne nabere dodatnega zaostanka. Deset sekund bi v nedeljskem kronometru od Trebnjega do Novega mesta v primerjavi z trenutno zeleno majico skoraj moral pridobiti. 

Trije tisočaki

Kolesarje čaka okoli 80 kilometrov ogrevanja, nato pa vse do konca ne bo več šale. Že na Jezersko jih čaka devet kilometrov dolg klanec s povprečnim naklonom 5,1 odstotka, sledil bo klanec prve kategorije: Pavličevo sedlo.

Dolg je pet kilometrov s povprečnim naklonom kar 10,1 odstotka. Za konec se bodo povzpeli še na Volovljek, klanec je dolg nekaj več kot pet kilometrov, njegov povprečni naklon pa je tudi kar 8,1-odstoten

Profil kraljevske etape:

profil 4. etape

Preberite še:

Primož Roglič Sportal Roglič česa takšnega še ni doživel, vratolomni spust Mohoriča in viteško delo Kolumbijca Rigoberto Uran Sportal Colombian star is the here of the third stage, Primož Roglič third! #video Rigoberto Uran Sportal Kolumbijski zvezdnik pokazal zobe in se odel v zeleno, Roglič tretji #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 783
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin