Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 5. 2021,
17.30

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

6

Natisni članek

Jan Tratnik Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Nedelja, 23. 5. 2021, 17.30

2 leti, 11 mesecev

Dirka po Italiji, 15. etapa

Giro v Sloveniji: v Brdih se je najbolje znašel belgijski as

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,64

6

Goriska Brda Giro | Italijanski Giro se je danes zapeljal skozi Goriška brda in Novo Gorico. | Foto Ana Kovač

Italijanski Giro se je danes zapeljal skozi Goriška brda in Novo Gorico.

Foto: Ana Kovač

Končno! Italijanski Giro je danes spet obiskal Slovenijo. Od njegovega zadnjega obiska, ko se je kolesarska karavana skozi Slovenijo zapeljala dva dneva zapored, je minilo že 17 let. Kolesarji so danes v Slovenijo vstopili v Vipolžah, mejni prehod so prečkali malo po 15. uri. Po cestah okoli Goriških brd, ki jih organizatorji primerjajo s Toskano, so se zapeljali trikrat in pri tem prav tolikokrat "plezali" v zahteven, a kratek klanec za Gornje Cerovo. Etapo je zaznamoval množični padec takoj po startu, na tleh se je znašel tudi Jan Tratnik, odstopilo pa je več kolesarjev, med njimi tudi Nemec Emanuel Buchmann, ki je bil v igri za visoka mesta, etapne zmage v italijanski Gorici pa se je veselil Belgijec Victor Campenaerts (Qhubeka ASSOS).

Petnajsta etapa se je začela v Gradežu ob Tržaškem zalivu, po 147 kilometrih (natanko 43 jih bodo odpeljali v Sloveniji, od tega 39 po Brdih) končala pa se je v italijanski Gorici. V ciljnem sprintu jo je dobil 29-letni Belgijec Victor Campenaerts (Qhubeka ASSOS). Campenaerts je prišel do svoje prve zmage na Giru, doslej je bil v etapah italijanske pentlje štirikrat drugi in enkrat tretji. 

Glavnina s favoriti za skupno zmago je v cilj prišla več kot 17 minut za ubežniki. V skupnem seštevku ima 24-letni Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) še naprej 1:33 minute naskoka pred Britancem Simonom Yatesom (BikeExchange) ter 1:51 pred tretjim Italijanom Damianom Carusom (Bahrain Victorious).

Fotogalerija Gira v Goriških brdih (foto: Ana Kovač):

Fotogalerija
1 / 63

Takoj po startu množični padec

Le dva kilometra po startu je prišlo do množičnega padca. Zaradi nudenja zdravniške pomoči so bili hitro zaposleni vsi reševalci in njihova vozila, zato je vodstvo Gira preizkušnjo nevtraliziralo. Etapa se je nadaljevala, ko so oskrbeli vse poškodovane kolesarje.

Nemški kolesar Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) je po padcu odstopil, v skupnem seštevku je bil na šestem mestu (+2:36) in v boju za najvišja mesta po dobrih predstavah v zahtevnih etapah. Ob njem sta odstopila še Nizozemec Jos van Emden (Jumbo-Visma) in Eritrejec Natnael Berhane (Cofidis).

Bežala večja skupina

Danes je bila na begu večja skupina kolesarjev: Dries De Bondt, Oscar Riesebeek, Simone Consonni, Lars Van den Berg, Quinten Hermans, Stefano Oldani, Harm Vanhoucke, Dario Cataldo, Albert Torres, Nikias Arndt, Victor Campenaerts, Maximilian Walscheid, Lukasz Wisniowski, Bauke Mollema, Juan Sebastian Molano. Pred glavnino ima več kot 12 minut prednosti. Malo po 15. uri je karavana vstopila v Slovenijo.

V Goriških brdih selekcija

Na treh vzponih na Gornje Cerovo se je iz velike ubežne skupine izluščila trojica: Albert Torres, Oscar Riesebeek in Victor Campenaerts, ki si je v težkih razmerah, v močnem dežju, privozila nekaj deset sekund prednosti. V glavnini pa je danes mirno, vodilni Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in njegovi moštveni kolegi le pazijo na najnevarnejše tekmece v skupnem seštevku.

V ospredju sta naposled preostala le Nizozemec Oscar Riesebeek (Alpecin Fenix) in Belgijec Victor Campenaerts (Qhubeka ASSOS), prvotna ubežna skupina pa se je razbila na več delov. Favoriti v glavnini danes varčujejo z močmi. 

V italijanski Gorici je sledil nizozemsko-belgijski dvoboj za zmago, v sprintu je bil močnejši Campenaerst.

V ponedeljek bo na sporedu gorska etapa od Sacileja do Cortine d'Ampezzo (212 km). Kolesarje čakajo štirje zahtevni vzponi, najtežji pa bo trojček prelazov Fedaia (2057 m), Pordoi (2239 m) in Gau (2233) z začetkom okoli 100 km pred ciljem v Cortini.

Goriska Brda Giro priprave | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Giro 2021: Jan Tratnik - Lorenzo Fortunato
Sportal Kakšna etapa! Tratniku le malo zmanjkalo do epske zmage.

Tratnik padel

Oči slovenskih ljubiteljev kolesarstva, ki so se danes v velikem številu zbrali ob trasi, so bil uprte v edinega preostalega slovenskega kolesarja na Giru. Potem ko je Matej Mohorič zaradi hudega padca odstopil pred natanko tednom dni, je edini slovenski kolesar na dirki Jan Tratnik, lani zmagovalec 16. etape Gira, ko se je ta najbolj približal Sloveniji. Danes Tratnika ni bilo med ubežniki, na včerajšnji epski etapi s ciljem na Zoncolanu se je pošteno izmučil, za nameček pa danes tudi padel.

Jan Tratnik
Sportal Tudi Tratnik padel: Poletel sem čez par kolesarjev

V cilj je prišel z glavnino na 31. mestu, v skupnem seštevku zaostaja več kot uro in 40 minut ter bo v naslednjih dneh skrbel za kapetana Carusa.

Izidi 15. etape (Gradež−Gorica, 147 km):

1. Victor Campenaerts (Bel/Qhubeka ASSOS)                3;25:25
2. Oscar Riesebeek (Niz/Alpecin-Fenix)                  isti čas
3. Nikias Arndt (Nem/Team DSM)                            + 0:07
4. Simone Consonni (Ita/Cofidis)                        isti čas
5. Quinten Hermans (Bel/Intermarche-Wanty-Gobert)
6. Dario Cataldo (Ita/Movistar)
7. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                       0:09
8. Albert Torres (Špa/Movistar)                             0:44
9. Juan Sebastian Molano (Kol/UAE Team Emirates)            1:02
10. Max Walscheid (Nem/Qhubeka ASSOS)                    isti čas
...
31. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                    17:21

Skupni vrstni red:

1. Egan Bernal Gomez (Kol/Ineos Grenadiers)             62;13:33
2. Simon Yates (VBr/Team BikeExchange)                      1:33
3. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)              1:51
4. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)               1:57
5. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)                     2:11
6. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                      3:03
7. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-QuickStep)               3:52
8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                   3:54
9. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                             4:31
10. Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma)                            5:37
...
74. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                  1;40:33
...

Goriska Brda Giro priprave | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Tratnik v soboto v boju za zmago

Enaintridesetletni Idrijčan je bil eden od osrednjih akterjev včerajšnje etape, ki se je končala na kolesarski sveti gori Mont Zoncolan. Večino dne je preživel na begu, se nato na čelu dirke menjaval z domačinom Lorenzem Fortunatom iz ekipe EOLO-Kometa, ki mu je na koncu iz sebe uspelo iztisniti več moči, ter je dosegel svojo prvo zmago v profesionalni karieri.

"Res upam, da bo dan tisti 'pravi' in bom 'zadel' pobeg. Potrudil se bom po najboljših močeh, da si ne bom mogel česa očitati, ko pridem skozi cilj," je pred dnevi dejal za Radio Slovenija, sinoči pa na svojem profilu na Facebooku to tudi zapisal, a mu danes ni preostalo dovolj moči.

Fotogalerija z Goriških brd (foto: Ana Kovač):

Fotogalerija
1 / 39

Od Gradeža do Gorice, vmes 40 km po Goriških brdih

Petnajsta etapa se je v Gradežu začela ob 13.20, kolesarji pa so v Slovenijo čez mejni prehod Vipolže vstopili malo po 15. uri, ko je bilo za njimi 60 kilometrov trase, in jo dvakrat zapustili v Plešivem. Med 15. etapo so kar osemkrat prečkali slovensko-italijansko mejo, nazadnje v Novi Gorici, ko jih je do cilja v italijanski Gorici ločil le še kilometer.

Na slovenskem ozemlju so nanizali 43 kilometrov, od tega 39 v Goriških brdih. Peljali so se skozi vasice Dolnje Cerovo, Gornje Cerovo, kjer je bil najbolj strm del slovenskega dela trase, Hum in Kojsko do Gonjač. Sledil je spust mimo pred leti v celoti obnovljene vasi Šmartno, mimo Dobrovega, Medane in Plešivega, kjer so kolesarji zapeljali v italijanski del Brd.

Vzpon na Gornje Cerovo, najbolj strm del slovenske trase na Giru, je dolg 1,7 kilometra in ima 8,5-odstotni povprečni naklon. V najbolj strmem delu je naklon kar 15-odstoten.  | Foto: Ana Kovač Vzpon na Gornje Cerovo, najbolj strm del slovenske trase na Giru, je dolg 1,7 kilometra in ima 8,5-odstotni povprečni naklon. V najbolj strmem delu je naklon kar 15-odstoten. Foto: Ana Kovač

Po tretjem oziroma zadnjem vzponu na Gornje Cerovo se je karavana spustila mimo Števerjana in Oslavja skozi Gorico v Novo Gorico, se mimo Trga Evrope, kjer je bil leteči cilj, vzpela na burbonsko Kostanjevico in nato etapo končala na Travniku v Gorici.

Če bi kolesarji imeli čas, bi lahko uživali v izjemni naravni kulisi, ki jo ponujajo Brda. | Foto: Ana Kovač Če bi kolesarji imeli čas, bi lahko uživali v izjemni naravni kulisi, ki jo ponujajo Brda. Foto: Ana Kovač

Giro za nov zagon turistične barke

Občini Nova Gorica – v mestu bo leteči cilj, natančneje na Trgu Evropa, ki združuje obe Gorici – in Brda sta se na slovenski dan temeljito pripravila. Kdor se je v teh dneh znašel v Brdih, ni mogel zgrešiti, da domačini pričakujejo prihod Gira. Poleg rožnate barve na vsakem koraku so pripravili tudi več kot 30 spremljevalnih aktivnosti.

Goriska Brda Giro _ priprave | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Od obiska Gira veliko pričakujejo briški turistični delavci, ki si želijo, da bi gostovanje rožnatega kroga v Brdih in s tem pojavljanje v neposrednem prenosu na Eurosportu, kjer dosega več stomilijonski avditorij, prineslo tudi nov veter v jadra turistične barke, povsem ustavljene zaradi epidemije. Vse namestitvene zmogljivosti so že dober mesec zasedene do zadnjega kotička.

Edy Reja, legendarni nogometaš in priznani nogometni trener slovenskih korenin, danes pa predvsem strasten kolesar, je eden od najbolj zaslužnih za obisk Gira v Sloveniji.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Edy Reja, legendarni nogometaš in priznani nogometni trener slovenskih korenin, danes pa predvsem strasten kolesar, je eden od najbolj zaslužnih za obisk Gira v Sloveniji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med najbolj zaslužnimi za obisk letošnjega Gira v Brdih je Edy Reja, legendarni nogometaš in priznani nogometni trener slovenskih korenin, danes pa predvsem strasten kolesar. Prav on je bil namreč tisti, ki je lepote slovenske Toskane predstavil Enzu Caineri, pristojnemu za organizacijo etap v Furlaniji - Julijski krajini.

Giro naj bi se v Sloveniji ustavil tudi prihodnje leto.

Ne spreglejte