SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Božič najboljši kolesar leta 2011

2

termometer

Borut Božič in Tanja Žakelj sta osvojila naslov kolesarja in kolesarke pretekle kolesarske sezone. Adria Mobil proglašena za najboljšo ekipo. Lovorika tudi Batageljevi in Rutarju.

Kolesarska zveza Slovenije je na 11. slovesni prireditvi ''Večer zvezd 2011'' podelila priznanja najboljšim kolesarjem in kolesarkam za dosežke v pretekli sezoni. Poleg tega, da sta bila proglašena najboljši kolesar in kolesarka pretekle sezone, so nato ponovno podelili lovorike najboljšim tudi s strani odbora za cestno ter odbora za gorsko kolesarstvo. Borut Božič, ki je bil prvo ime pretekle sezone, je imel hudo konkurenco v Gregu Boletu. Slednji je zmagal dirko Svetovnega koledarja GP Ouest France Plouay in osvojil naslov državnega prvaka. Vsi ostali kolesarji letos niso uspeli doseči takšnih rezultatov, da bi se lahko kosali z omenjenima.

Enaintridesetletni Božič, ki je letos nastopal za ekipo Vacansoleil-DCM, je na prestolu tako zamenjal Janija Brajkoviča. Letos je Božič zmagal 5. etapo na dirki po Švici, ki je prav tako dirka Svetovnega koledarja. Dirka tega koledarja je tudi enodnevna dirka Vattenfall Cyclassics, ki poteka v Hamburgu in njegovi okolici. Na tej dirki je bil Božič 3. Na stran Božiča v primerjavi z Boletom je verjetno pretehtalo dejstvo, da je na svetovnem prvenstvu zasedel 7. mesto. ''Prepričan sem bil, da bo Grega Bole dobil lovoriko. Poleg njega je bil tudi Jani Brajkovič pred menoj na Svetovni lestvici. Vsekakor sem vesel, da sem uspel komisijo, ki je o tem odločala, s svojimi dosežki prepričati, da se je odločila v moj prid. Sem presenečen in hkrati zelo srečen. Ne vem, kakšni so bili kriteriji, glede katerih se je tehtnica nagnila v moj prid. Zato tudi ne morem komentirati izbora,'' je za Sportal povedal Božič.

Vendar je zmaga Boleta na enodnevni klasiki v Franciji v očeh poznavalcev kolesarstva zagotovo vredna največ. Gorenjec tudi sam ni bil zadovoljen z izborom in se podelitve ni udeležil. ''Menim, da je bila moja zmaga na dirki GP Ouest France v Plouayu daleč največji dosežek letos med slovenskimi kolesarji. Poleg tega sem dosegel še nekaj odličnih uvrstitev. Lagal bi, če rečem, da nisem presenečen nad izborom pristojnih na Kolesarski zvezi Slovenije. Če se bo takšna praksa nadaljevala, bo naziv ''kolesar leta'' vse manj vreden v očeh kolesarjev in javnosti,'' je za Sportal povedal Bole.

Med ženskami je bila za kolesarko leta proglašena triindvajsetletna gorska kolesarka Tanja Žakelj, ki je letos na evropskem prvenstvu v krosu osvojila 3. mesto. Letos je na dveh dirkah za svetovni pokal zasedla 9. mesto. Žakljeva si je lovoriko priborila tudi zaradi dejstva, da je na lestvici Mednarodne kolesarske zveze uvrščena pred Blažo Klemenčič. Takšen dogovor je bil v veljavi tudi lani, ko je prav tako kolesarka leta postala Žakljeva. Klemenčičeva je vodstvo na lestvici izgubila šele ob zadnji objavi lestvice z dne 14. novembra. Žakljeva je uvrščena na 8., Klemenčičeva pa na 10. mesto. Trenutno ima ženski del reprezentance v krosu zagotovljeni dve vozovnici za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.

Poleg omenjene lovorike so bile podeljene tudi lovorike za najboljšega in najboljšo kolesarko v cestnem ter nato še za najboljšega in najboljšo kolesarko v gorskem kolesarstvu. Božiču se je pridružila dvaindvajsetletna Polona Batagelj (Bizkaia-Durango), ki ni imela prave konkurence. Lovorika gre zasluženo v njene roke, saj je letošnjo sezono končala na 84. mestu lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI). V točkovanju devetih dirk letošnjega svetovnega pokala je Batageljeva zasedla 79. mesto. Eno dirko je končala na 16. (GP Ciudad de Valladolid), drugo pa na 17. mestu (Trofeo Alfredo Binda). Poleg solidnih nastopov na teh dveh dirkah svetovnega pokala je osvojila tudi naslov slovenske prvakinje na cestni dirki. V kronometru je bila druga, medtem ko je še pet kategoriziranih dirk končala v deseterici najboljših. Batageljeva bo v prihodnji sezoni članica italijanske ekipe Diadora Pasta Zara Manhattan. ''Zadovoljna sem z izborom, ki je bil 'pika na i' celotni letošnji sezoni,'' je bila kratka Batageljeva.

V gorskem kolesarstvu sta lovoriko najboljše in najboljšega kolesarja v pretekli sezoni osvojila Tanja Žakelj in Nejc Rutar. Član ekipe Orbea Geax-Unior Tools je letos osvojil 30. mesto na svetovnem prvenstvu v spustu, kar je zadostovalo, da je lovorika romala v njegove roke. Kolesarska zveza je podelila tudi priznanje najboljši ekipi v pretekli sezoni. Tako kot lani je bila najboljša ekipa Adria Mobil iz Novega mesta. Nedavno upokojeni Gorazd Štangelj (Astana) je prejel nagrado za dolgoletno uspešno sodelovanje v reprezentanci, medtem ko je mlajši mladinec Žiga Ručigaj prejel nagrado za posebne dosežke. Član KD Radenska je zmagal na cestni dirki na 11. olimpijskem festivalu evropske mladine v turškem Trabzonu. Za najboljša rekreativca sta bila proglašena Bojan Ropret in Andreja Jagodic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin