Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2011,
15.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lars Boom Jani Brajkovič Kristjan Koren

Nedelja, 5. 6. 2011, 15.18

7 let, 12 mesecev

Bole skozi ovinke s hitrostjo pešca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S prologom, katerega zmagovalec je postal Lars Boom, se je pričela 63. kolesarska dirka Criterium du Dauphine (2.HC). Lanski zmagovalec Jani Brajkovič je zasedel 17. mesto.

Uvodna 5,4 kilometra dolga preizkušnja je bila najtežja takoj po startu, ko je sledil rahel vzpon. Na dirki, ki velja poleg dirke po Švici za zadnjo preizkušnjo pred dirko po Franciji, nastopa kar enajst kolesarjev, ki so preteklo nedeljo zaključili dirko po Italiji. Francesco Reda, Dario Cataldo, Kevin Seeldrayers (vsi Quick Step), Kanstantsin Sivtsov (HTC-HighRoad), Przemyslaw Niemec (Lampre-ISD), Joaquin Rodriguez (Katjuša), Mirko Selvaggi, Frederik Veuchelen, Maxim Belkov (vsi Vacansoleil-DCM), Laurent Didier in Volodimir Gustov (Saxo Bank-SunGard) so imeli le nekaj dni na razpolago, da so se nekoliko spočili. Vsekakor bo marsikdo med njimi v boljši formi, kot je bil na dirki po Italiji.

Prolog je krojilo tudi vreme, saj se je kar nekajkrat ''ulilo''. Tako sta po mokrem cestišču kolesarila tudi Koren in Bole, medtem ko sta imela Tratnik in Brajkovič dobre pogoje. Po še nekoliko mokrem cestišču je dirkal Koren, medtem ko je imel Bole povsem mokro cestišče. ''Nimam sreče letos. Tik pred mojim nastopom se je ulilo. Na klanec nisem imel dobrega občutka po ravnini pa tudi ne. Vse ovinke sem odpeljal s hitrostjo pešca, saj nisem želel tvegati padca. Kakšne pol ure za menoj je nastopil Malori, ki je padel,'' je za Sportal povedal Bole. Na trasi je bilo ogromno ovinkov in krožišč, tako da kolesarji, ki niso imeli sreče z vremenom, niso imeli niti najmanjših možnosti za uspeh.

Kristjan Koren je bil po prologu vesel, da je lahko nastopil. ''Na štart smo šli s kolesi. Vmes nas je dobro namočilo, športni direktor je razbil avtomobil, a ni bila njegova krivda. Komaj smo še ujeli odprto traso, da smo naredili en krog. Imel sem le še 20 minut do štarta in se niti nisem mogel dobro ogreti. Zato je bilo kar nekaj živčnosti. Tudi trasa je bila še nekoliko mokra in sem zadovoljen s časom, ki sem ga dosegel,'' je za Sportal povedal Koren.

Idealne pogoje v primerjavi s tekmeci je odlično izkoristil Francoz Cyril Lemoine. Kolesar ekipe Saur-Sojasun je specialist za tovrstne preizkušnje. Več kot eno uro je imel najboljši čas, a ko se je trasa že drugič posušila, je nov najboljši čas postavil Biel Kadri (Ag2r-La Mondiale). A tudi Kadri ni bil tisti, ki se je lahko veselil zmage. V nadaljevanju so še štirje kolesarji s traso opravili hitreje. Slavil je Lars Boom pred Aleksandrom Vinokourovom in Bradleyem Wigginsom. Jani Brajkovič je zaostal 14 sekund in zasedel 17. mesto.

Ne spreglejte