Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2014,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nairo Quintana Jan Polanc

Četrtek, 29. 5. 2014, 18.41

8 let

Arredondo do največje zmage v karieri, Polanc 39.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kolumbijec Julian David Arredondo je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Italiji. V skupnem seštevku dirke ni bilo sprememb. Polanc je bil 39., Kolumbijec Quintana ostaja odet v rožnato.

Vse bližje je konec letošnje kolesarske dirke po Italiji, ki se je tokrat nadaljevala s 171 kilometrov dolgo etapo, namenjeno hribolazcem. Na sporedu so bili trije kategorizirani vzponi. Najprej je kolesarje pričakal vzpon na prelaz San Pellegrino kateremu je sledil vzpon na prelaz Redebus. Odločilen je bil 17 kilometrov dolg ciljni vzpon v Valsugano. K sreči tokrat ni deževalo. Vsega skupaj so morali kolesarji v današnji etapi opraviti z 39 kilometri vzpona. Večji del etape je bila na begu skupina 14 kolesarjev, ki je imela na 100. kilometru osem minut prednosti pred glavnino. Prednost se v nadaljevanju ni pretirano zmanjšala, saj so ubežniki ciljni vzpon začeli s sedmimi minutami prednosti pred glavnino. A še preden se je ciljni vzpon začel, je ubežnikom v ospredju pobegnil Belgijec Thomas De Gendt (Omega Pharma-Quick Step), ta je imel 12 kilometrov do cilja še pet minut prednosti pred glavnino. Slabih sedem kilometrov do cilja so De Gendta ulovili Fabio Duarte (Colombia), Julian Arredondo (Trek Factory Racing), Philip Deignan in Dario Cataldo (oba Sky). Kmalu se je pridružil še Franco Pellizotti (Androni Giocattoli). Slabe štiri kilometre do cilja je pobegnil Arredondo, medtem ko je favoritom v glavnini pobegnil Francoz Pierre Rolland. Kolesar ekipe Europcar je naskakoval uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra v skupnem seštevku dirke.

Etapne zmage se je veselil 25-letni Julian David Arredondo. Za člana ameriške ekipe Trek Factory Racing je to največja zmaga v karieri. Drugi je ciljno črto prečkal njegov rojak Duarte, medtem ko je bil Philip Deignan tretji. V ozadju so Rollanda ujeli še pred začetkom zadnjega kilometra. Nato je pedala na polno pohodil Fabio Aru (Astana), ta je prvi prečkal ciljno črto od kolesarjev iz glavnine. Največji poraženec etape je Avstralec Cadel Evans, ki je s tretjega mesta v skupnem seštevku nazadoval na 9. mesto. V današnji etapi je za Arujem zaostal več kot minuto in pol. Več kot solidno predstavo je spet prikazal Jan Polanc, ki je bil pred začetkom ciljnega vzpona v glavnini. V cilj je prikolesaril kot 39. in bil najvišje uvrščeni kolesar ekipe Lampre-Merida v današnji etapi. Etapo sta v skupini šprinterjev, ki je v cilj prikolesarila pol ure za zmagovalcem, končala tudi Borut Božič in Luka Mezgec. V skupnem seštevku dirke ostaja na prvem mestu Kolumbijec Nairo Quintana. Vsekakor lahko potrdimo, da so Kolumbijci tisti, ki krojijo letošnjo dirko po Italiji. Slavili so že tri etapne zmage (še Uran in Quintana) in nosijo rožnato majico vodilnega (Uran in Quintana).

V petek bo na sporedu skoraj 27 kilometrov dolga posamična vožnja na čas, v kateri kolesarje čaka 19 kilometrov dolg vzpon do vasice Cima Grappa. Na sporedu bo več kot 1.500 višinskih metrov vzpona.

Ne spreglejte