Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 5. 2012,
11.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Adria Mobil

Torek, 29. 5. 2012, 11.19

7 let, 12 mesecev

Adrio zanimajo top uvrstitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novomeški kolesarski klub Adria Mobil je konec letošnjega maja praznoval 40-letnico svojega delovanja.

Kolesarji ekipe Adria Mobil so v letošnji sezoni dosegli že šest zmag na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Marko Kump je dosegel tri, Matej Mugerli dve ter Hrvat Radoslav Rogina eno. Kump je zmagal 1. etapo dirke Istrska pomlad (2.2), 1. etapo dirke Szlakiem Grodow Piastovskich (2.2) ter enodnevno dirko Banja Luka-Beograd I. Mugerli je zmagal enodnevni dirki druge kategorije za Veliko nagrado Poreča ter Banja Luka-Beograd II. Rogina je zmagal 4. etapo dirke Szlakiem Grodow Piastovskich (2.2). Na lestvici vseh kolesarskih ekip po številu zmag v letošnjem letu je Adria Mobil ob koncu maja uvrščena na 28. mesto. Prva je ekipa Omega Pharma-Quick Step katere kolesarji so letos dosegli že 28 zmag.

Prelomnih dogodkov je bilo veliko v zgodovini kolesarskega kluba, ki je že precej zgodaj znal najti pokrovitelje, med katerimi so bila v tistem času najuspešnejša novomeška podjetja, kot je Novoteks, Novoles, Pionir in IMV, klub je celi dve desetletji nosil ime Krka, dokler ni sredi minulega stoletja novomeške kolesarje posvojila Adria. Brez vseh teh podjetij in še mnogih drugih novomeški kolesarji ne bi dosegli vsega, kar so. Medalj je bilo kmalu toliko, da so jih nehali šteti.

V njihovih vitrinah so pokali za zmage na najpomembnejših svetovnih dirkah. Prvo veliko medaljo je na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 1990 osvojil Bogdan Fink, ki mu je s popolnim kompletom medalj sledil Jure Zrimšek, največji uspeh pa je z naslovom svetovnega prvaka med mlajšimi člani dosegel Jani Brajkovič.

Klub se je izkazal tudi z organizacijskimi podvigi, na primer balkanskim prvenstvom leta 1985, kjer je zmago slavil Sandi Papež, pa mladinskim svetovnim prvenstvom leta 1996 ter dirko Po Sloveniji, ki jo klub tako ali drugače prireja že dvajset let, na njej pa so Krkini kolesarji dvakrat stali na vseh treh stopničkah zmagovalnega odra.

Priložnosti za obujanje spominov je bilo sinoči v Češči vasi veliko, saj je tam manjkal le redko kdo, ki je ustvarjal in pomagal ustvarjati zgodovino novomeškega kolesarskega kluba.

"Na dirki bodo nastopili Nose, Rogina, Đurasek, Gnezda, Fajt, Mugerli in Kump, za zadnjega pa se bom odločil pred dirko med Pavlinom, Gorencem in Hočevarjem, Na dirki se želimo pokazati v čim boljši luči in da nadaljujemo z dobrimi rezultati iz prvega dela sezone. Dobiti želimo čim več točk UCI-ja. Zadovoljen bi bil z zmago v eni etapi in uvrstitvijo enega tekmovalca v prvih pet v generalni uvrstitvi in enega tekmovalca od 5 do 10 mesta. Trasa je precej pisana tekmovalcem, ki so dobri v vožnji na čas in ti tekmovalci bodo tudi visoko v skupni uvrstitvi. Konkurenca? Ne vem še točno, kdo bo prišel, prvi favorit dirke pa je nedvomno Jani Brajkovič," pravi trener Adrie Mobila Milan Eržen.

Ne spreglejte