Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2012,
18.38

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 16. 10. 2012, 18.38

8 let, 6 mesecev

Se bodo sploh "dotaknili" 3,3-milijardne pogače?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po bolj ali manj neuspešnih pogovorih med lastniki lige NHL in sindikati igralcev pretekli teden bosta "sprti" strani s torka na sredo v Torontu nadaljevali s pogajanji.

Skoraj teden dni je že minil, od kar bi hokejisti v ligi NHL morali odigrati prve tekme. Namesto da bi na ledenih ploskvah navduševali hokeja željne navijače, se množično selijo na za zdaj še začasno delo v druge lige. To sicer veseli navdušence v Evropi in Rusiji, medtem ko so Američani in Kanadčani iz dneva v dan bolj nestrpni in ogorčeni nad dejanji odgovornih, ki sedijo križem rok in izgubljajo milijone dolarjev. Očitno slednjih 250 milijonov, kolikor naj bi znašala izguba zaradi odpovedi pripravljalnih tekem in odpovedi tekem rednega dela prvih dveh tednov, ne skrbi preveč.

Jabolko spora namreč tiči v rekordni, 3,3-milijarde dolarjev vredni, pogači, ki jo je NHL navrgel v pretekli sezoni. In seveda v vseh dobičkih, ki jih bo najmočnejša hokejska liga na svetu prinesla v času veljavnosti nove kolektivne pogodbe. A vprašanje je, če bodo do pereče točke na današnjem sestanku v Torontu, ki naj bi se ga udeležili vsi glavni akterji spora, komisar lige NHL Gary Bettman, njegov namestnik in izvršni direktor Bill Daly ter vodja sindikata igralcev (NHLPA) Donald Fehr, sploh prišli. Na zadnjem srečanju se je zapletlo že pri zavarovanjih hokejistov in dolžini pogodb. Ključno vprašanje o razdelitvi dobička, ki si ga lastniki lige v novi kolektivni pogodbi želijo še več kot v preteklosti, (do sedaj so za plače igralcev namenili 57 % dobička, lastniki lige NHL pa skušajo kljub rekordni sezoni ta odstotek znižati pod polovico in si priboriti večji izplen), pa je ostalo nedotaknjeno.

Če gre verjeti Dalyju, naj bi današnja pogajanja le zašla tudi na to tematiko: "Pošteno bi bilo, da ohranimo 'plošček' na ključnih vprašanjih, kar vprašanje delitve dobička vsekakor je, in tako pospešimo proces pogajanj," je za Associated Press dejal Daly. Ali bodo vodilni možje naredili korak naprej pri pogajanjih, bo sicer znano v sredo, a vse bolj kaže na to, da bodo ledene ploskve v ligi NHL še nekaj časa "samevale".

Ne spreglejte