Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2016,
9.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

liga NHL hokej Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings Pittsburgh Penguins Sidney Crosby Chicago Blackhawks Washington Capitals Aleksander Ovečkin Jaromir Jagr

Sreda, 12. 10. 2016, 9.10

6 let, 6 mesecev

Stota sezona lige NHL

Začenja se bitka za Stanleyjev pokal, ki ga bo v lasti poskušali zadržati Pittsburgh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Pittsburgh Penguins | Foto Reuters

Foto: Reuters

S štirimi tekmami se začenja stota sezona najkakovostnejše hokejske lige na svetu, v kateri bodo naslov prvaka branili hokejisti Pittsburgh Penguins, ki jih stavnice ne uvrščajo povsem na vrh. Novi kapetan Kraljev Anže Kopitar in soigralci gostujejo pri San Jose Sharks.

Po 12. juniju, ko je Pittsburgh Penguins na šesti finalni tekmi vknjižil še četrto zmago proti San Jose Sharks in postal prvak, je spet čas za NHL-norijo. Tik pred začetkom jubilejne stote sezone (99. igrana) je aktualne prvake razžalostila novica, da mora Sidney Crosby zaradi pretresa možganov na prisilni počitek. Pingvini bodo branjenje naslova tako začeli brez kapetana.

Kot zadnjemu je uspelo Detroitu

Jonathan Toews in Patrick Kane, zvezdnika kluba Chicago Blackhawks, resnega kandidata za naslov prvaka. | Foto: Reuters Jonathan Toews in Patrick Kane, zvezdnika kluba Chicago Blackhawks, resnega kandidata za naslov prvaka. Foto: Reuters

A da bi našli junaka, ki mu je uspelo ubraniti Stanleyjev pokal, je treba pogledati skoraj dve desetletji nazaj. Kot zadnji je dvakrat zapored prvak postal Detroit Red Wings (leta 1997 in 1998), ki bo letos lovil že 26. zaporedno končnico. Tudi stavnica na boada.com največ možnosti za Stanleyjev pokal ne pripisuje Pittsburghu, pač pa vselej nevarnemu klubu iz vetrovnega mesta Chicagu, ki je bil v zadnjih sedmih sezonah trikrat prvak.

Chicagu na stavnici sledijo Pittsburgh, Washington Capitals, Tampa Bay Lightning, Dallas Stars, St. Louis Blues, San Jose Sharks … Los Angeles Kings je malce pred zlato sredino, najmanj možnosti pa naj bi imeli Vancouver Canucks, Columbus Blue Jackets, Carolina Hurricanes, Arizona Coyotes …

Kralji, ki jih bo kot kapetan po novem vodil Anže Kopitar, bodo sezono odprli na težkem gostovanju, pri podprvakih San Jose Sharks, ki so lani LA Kings izločil v konferenčnem četrtfinalu.

Kako v končnico?

Vsako od 30 moštev, ki so razdeljena v dve konferenci in štiri divizije, bo v rednem delu, ki se bo končal 9. aprila prihodnje leto, odigralo 82 tekem, polovico doma, polovico pa v gosteh.

V končnico (začela se bo 12. aprila 2017) se bo uvrstilo 16 ekip, iz vsake konference po osem. Najboljše tri ekipe rednega dela vsake divizije (pacifiške, centralne, metropolitantske in atlantske) bodo neposredno napredovale v končnico. Druge vstopnice bodo po sistemu "wild-card" šle v roke preostalim štirim ekipam, ki bodo redni del končale najvišje za prvimi 12 ekipami, in sicer bi se "play-offa" tako veselili po dve ekipi z največ točkami iz vsake konference ne glede na divizijo.

To bi pomenilo, da bi iz ene divizije lahko napredovalo po pet ekip, iz druge pa le tri. Vse serije izločilnih bojev (konferenčni četrtfinale, konferenčni polfinale, konferenčni finale in finale) bodo igrali na štiri zmage.

Štirikrat na svežem zraku

Štiri tekme bodo letos odigrali na prostem. Na zimski Bridgestone klasiki se bosta 2. januarja udarila St. Louis in Chicago. | Foto: Reuters Štiri tekme bodo letos odigrali na prostem. Na zimski Bridgestone klasiki se bosta 2. januarja udarila St. Louis in Chicago. Foto: Reuters

V rednem delu, ki se bo končal 7. aprila, bodo odigrali štiri tekme na prostem. Prva bo na sporedu že 23. oktobra, ko bodo na Heritage Classic 2016 Winnipeg Jets gostili Edmonton Oilers.

Na prvi dan novega leta bodo hokejisti Toronto Maple Leafs na Centennial Classic na nogometnem štadionu BMO Field v počastitev stote obletnice kluba in lige NHL pričakali Detroit Red Wings.

Tradiconalna zimska klasika bo 2. januarja prihodnje leto, ko bo St. Louis Blues na bejzbolskem štadionu odigral svojo prvo tekmo na prostem, njegov nasprotnik bo Chicago Blackhawks. Kot zadnja pa se bosta pod milim nebom 25. februarja 2017 na Heinz Field spopadla Pittsburgh in Philadelphia.

Tekmo zvezd bo tretjič gostil Los Angeles

Po Nashvillu bo tekmo zvezd tretjič gostil Los Angeles. | Foto: Reuters Po Nashvillu bo tekmo zvezd tretjič gostil Los Angeles. Foto: Reuters

Kralji bodo po letih 1981 in 2002 še tretjič gostili spektakel All-Star, ki bo 28. in 29. januarja v Staples Centru. Prvi dan bo namenjen tekmovanju v različnih veščinah, drugi pa obračunu zvezdnikov vzhoda in zahoda.

Ko smo ravno pri dvorani, je treba omeniti še, da bodo Edmonton Oilers zaigrali v povsem novi dvorani Rogers Place, dvorana Pittsburg Penguins pa ni nova, ima pa novo ime, in sicer se je iz Consol Energy Center preimenovala v PPG Paints Arena.

Mejniki, ki jih lahko presežejo

 

Na uradni spletni strani lige so se poigrali z nekaterimi večnimi lestvicami in mejniki.

Aleksandru Ovečkinu ne manjka več veliko do magične meje tisoč točk. | Foto: Reuters Aleksandru Ovečkinu ne manjka več veliko do magične meje tisoč točk. Foto: Reuters

  • Zimzeleni Čeh Jaromir Jagr pri 44 še ni rekel zadnje besede. Član Florida Panthers je trenutno pri 1.868 točkah, kar ga uvršča na tretje mesto večne lestvice. Wayna Gretzkyja (2.857 točk) ne more ujeti, bi pa kaj kmalu lahko prehitel drugega Marka Messiera (1.887).
     
  • Aleksander Ovečkin v svojo 12. sezono lige NHL vstopa z 966 točkami. Če bo tudi letos nadaljeval v ustaljenem ritmu (1,15 točke na tekmo), bo že v začetku decembra presegel magično mejo tisoč točk.
     
  • Sidney Crosby je trenutno pri 938 točkah in na prisilnem počitku. Tudi on bi lahko že v tej sezoni presegel mejo tisoč točk.
     
  • Tudi dvojčka Sedin bi lahko v tej sezoni presegla tisoč točk. Henrik je pri 970, Daniel pa pri 961 točkah.
     
  • Marian Hossa je pri 499 zadetkih. Že v sredo lahko postane 44. član kluba 500. Slovaku do jubilejnih 600 podaj manjka le še 10, do 1.100 točk pa 11. Tudi Patrick Marleu se bliža 500-ici, a ga od nje loči nekaj več zadetkov kot Hosso, in sicer 19.
     
  • Vratar Roberto Lungo je do zdaj zbral 436 zmag, največ med aktivnimi čuvaji mreže. Številka ga uvršča na sedmo mesto večne lestvice. Če bi jih zbral 20, bi skočil na četrto mesto. S 691 je daleč pred vsemi Martin Brodeur.

 

Liga NHL, sreda, 12. oktober:


Ottawa Senators – Toronto Maple Leafs
Chicago Blackhawks – St. Louis Blues
Edmonton Oilers – Calgary Flames
San Jose Sharks – Los Angeles Kings

Ne spreglejte