Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 8. 2021,
21.43

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

2

Natisni članek

Ernest Aljančič

Sobota, 21. 8. 2021, 21.43

2 leti, 8 mesecev

Nestl Aljančič (1945–2021)

Umrl je Nestl Aljančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

2

Ernest Aljančič | Ernest Aljančič je bil nekdanji hokejski reprezentant, pozneje pa vpliven športni funkcionar, zlasti v hokejskih krogih. | Foto Vid Ponikvar

Ernest Aljančič je bil nekdanji hokejski reprezentant, pozneje pa vpliven športni funkcionar, zlasti v hokejskih krogih.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski hokej žaluje. V 77. letu se je poslovil dolgoletni hokejist in športni funkcionar Ernest "Nestl" Aljančič. Dolga leta je bil prvi mož Hokejske zveze Slovenije, leta 2006 imenovan za častnega predsednika, bil je tudi član sveta Mednarodne hokejske zveze (IIHF).

Hokej mu je bil položen v zibelko. Njegov oče Ernest Aljančič starejši je bil eden od pionirjev hokeja na ledu v Sloveniji, svojčas tudi odličen nogometaš, leta 2002 pa kot prvi Slovenec sprejet v Mednarodni hokejski hram slavnih v Torontu. Bogato športno kariero sta ustvarila tudi njegova sinova, Ernest Aljančič mlajši in Jani.

Ernest mlajši, ki se ga je v hokejskih krogih oprijel vzdevek Nestl, se je rodil 5. maja 1945. Najboljša hokejska leta je podaril ljubljanski Olimpiji, katere dres je nosil 15 let, šestkrat pa zaigral tudi za jugoslovansko reprezentanco. Bil je vsestransko nadarjeni športnik, v mlajših letih je oblekel tudi dres mladinske rokometne jugoslovanske izbrane vrste.

Kot prvi mož slovenskega hokeja je pozdravil številne podvige risov. | Foto: Vid Ponikvar Kot prvi mož slovenskega hokeja je pozdravil številne podvige risov. Foto: Vid Ponikvar

Po koncu igralske kariere se je posvetil študiju prava, nato pa še vlogi športnega funkcionarja. Ukvarjal se je tudi s športnim trženjem. Dolgo je bil predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS), postal je tudi član Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), sodeloval je s Smučarsko zvezo Slovenije, leta 2006, po devetih letih, ki jih je preživel kot prvi mož slovenskega hokeja – pod njegovim vodstvom so se risi prvič uvrstili med elito svetovnega hokeja na ledu –, pa mu je slovenska krovna hokejska organizacija namenila naziv častnega predsednika. Pozneje se je vrnil na odgovorni položaj, leta 2010 pa ga je nasledil Matjaž Rakovec, še danes aktualni predsednik HZS.

Na položaju predsednika HZS ga je leta 2010 nasledil Matjaž Rakovec. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na položaju predsednika HZS ga je leta 2010 nasledil Matjaž Rakovec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

 

Ne spreglejte