Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2022,
6.09

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Edmonton Oilers Colorado Avalanche liga NHL

Sreda, 1. 6. 2022, 6.09

1 leto, 10 mesecev

Liga NHL, 31. maj, konferenčni finale

Poslastica za gledalce, ne trenerja, veseli pa se Colorado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Colorado | Colorado je na prvi tekmi konferenčnega finala z 8:4 premagal Edmonton.

Colorado je na prvi tekmi konferenčnega finala z 8:4 premagal Edmonton.

V boju za Stanleyjev pokal so ostale le še štiri ekipe. Na zahodu so veliki finale odprli Colorado Avalanche in krvniki LA Kings v prvem krogu izločilnih bojev Edmonton Oilers. To je bila prava poslastica za gledalce, ne pa trenerja, saj je padlo kar 14 golov, z 8:6 je zmagal Colorado.

Carolina Hurricanes - NY Rangers
Sportal NY Rangers na odločilni tekmi odpravili Carolino in napredovali
Wayne Gretzky 1993 LA Kings
Sportal Pianistova melodija in kontroverzna sodniška odločitev, ki še danes bolita Toronto
 

V izjemnem obračunu najboljše ekipe zahodne konference po rednem delu lige NBA in zgodovinsko uspešnih strelcev v končnici je zmaga pripadla Coloradu. Ta je ligaški del končal s 119 točkami in drugim najboljšim izkupičkom v rednem delu tekmovanja, v končnici pa najprej pometel z Nashville Predators (4:0), nato pa izločil še St. Louis Blues s 4:2 v zmagah.

Edmonton je v prvem krogu premagal Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja po sedmih tekmah, v konferenčnem polfinalu pa na krilih Connorja McDavida in Leona Draisaitla, ki sta kot prva hokejista iste ekipe v prvih dveh krogih končnice dosegla po najmanj 26 točk, v bitki za Alberto ugnali še Calgary Flames s 4:1 v zmagah.

"Moramo strniti vrste, zmanjšati število napak"

"Veliko dobrega smo storili, a imeli tudi nekaj nesreče. Ves čas smo imeli občutek, da smo delali preveč napak, kar so seveda izkoristili. Moramo strniti vrste, delati manj napak," je po tekmi dejal trener Colorada Jared Bednar, o vratarski težavi pa dodal: "Tudi na klopi moraš imeti hokejista, na katerega se lahko zaneseš. In mi ga imamo. V končnicah ekipe večkrat posežejo po drugih, tudi tretjih vratarjih in poskušajo preživeti. Sam Francouzu zaupam, fantje tudi."

Colorado je dosegel kar osem zadetkov. | Foto: Reuters Colorado je dosegel kar osem zadetkov. Foto: Reuters "Šest golov bi moralo biti dovolj za zmago, a ..."

"Zabili smo šest golov njihovima vratarjema v gostujoči dvorani. Ta podatek bi moral biti dovolj dober za zmago," pa je po tekmi dejal trener Edmontona Jay Woodcroft. "Moramo storiti veliko več, da preprečimo te zadetke. Zdi se mi, da smo tokrat več dopustili kot ustvarili. Tega je bilo odločno preveč."

Na prvi tekmi finala so gosti bolje začeli in povedli v 6. minuti po 13. zadetku Evandra Kana v letošnji končnici. Veselje Edmontona je trajalo vsega 36 sekund, saj je hitro izenačil J. T. Compher. Za vodstvo Colorada je nato poskrbel Nathan MacKinnon v 16. minuti, v razmiku devetih sekund pa sta nato v 20. minuti zadela še Zach Hyman za Edmonton in Cale Makar za domačine.

Tudi druga tretjina, v kateri sta trenerja zamenjala prva vratarja - Darcy Kuemper (Colorado) je igro zapustil zaradi poškodbe, Mike Smith pa zaradi slabega dne -, je bila polna zadetkov. Za Colorado so bili uspešni Nazem Kadri, Mikko Rantanen, Andrew Cogliano in Compher, ki je edini na tekmi dosegel dva gola. Za Edmonton sta zadela Ryan McLeod in McDavid, ki je v 37. minuti znižal na 7:4.

Zadnja tretjina je pripadla gostom, ki so se približali na gol zaostanka prek Dereka Ryana in Ryana Nugenta-Hopkinsa. V zadnjih sedmih minutah so nato iskali pot do izenačenja, a preobrata ni bilo. Za nameček je gol v prazno mrežo dosegel še Gabriel Landeskog za vodstvo v seriji pred nadaljevanjem in drugo tekmo v noči na petek.

Vrhunci srečanja:

Najboljše moštvo zahodne konference rednega dela Colorado Avalanche je končnico odprlo z metlo proti Nashville Predators, v drugem krogu pa po šestih tekmah izločilo St. Louis Blues. Moštvo velja za favorita za preboj v veliki finale, a za to bo moralo premagati Edmonton Oilers. Peta ekipa zahoda rednega dela je po sedmih tekmah izločila Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja, v konferenčnem polfinalu pa s 4:1 odpravila Calgary Flames.

Prvič po 20 in 16 letih 

Colorado v konferenčnem finalu igra prvič po letu 2002, Edmonton pa prvič po letu 2006, ko se je zadnjič uvrstil v veliki finale, v tem pa na odločilni sedmi tekmi za Stanleyjev pokal izgubil s Carolino. 

Kluba sta se v končnici do zdaj srečala dvakrat, Colorado je leta 1997 v konferenčnem polfinalu Edmonton izločil po petih tekmah, Edmonton pa je leto zatem na sedmi tekmi konferenčnega četrtfinala končal sezono Colorada.

Colorado je bil zadnjič prvak leta 2001, Naftarji pa 1990.

Liga NHL, 31. maj, konferenčni finale

Colorado Avalanche : Edmonton Oilers 8:6 /1:0/

// igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1

New York Rangers
Sportal Rangerji v Madison Square Gardnu izsilili sedmo tekmo #video
Ne spreglejte