Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
21.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Stanleyjev pokal Boston Bruins

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 21.23

8 let, 1 mesec

Kdo je že Tim Thomas? Tu je Tuukka Rask!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko je Tim Thomas objavil, da si bo vzel premor od hokeja, je vse breme padlo na Tuukko Raska. A Finec je dokazal, da je enako kakovosten čuvaj mreže. Njegova zamenjava je Anton Hudobin.

Mlajši vratar pri Bostonu Tuukka Rask je bil na naboru zbral leta 2005 v prvem krogu s strani Toronta kot 21. Vendar za kanadsko ekipo nikoli ni nastopil, saj je bil konec junija poslan v Boston v zameno za vratarja Andrewa Raycrofta. Poteza se je bolj obrestovala ''kosmatincem'', pa čeprav je Raycroft prejel nagrado za najboljšega novica sezone. Slednji je namreč nato menjaval klube kot po tekočem traku, letos pa je, kot zanimivost, branil za italijanski Milano.

V NHL je Rask prvič nastopil v sezoni 2007/08, pred tem pa je igral v finskem prvenstvu za Ilves. V krsti sezoni je zbral le štiri nastope za Boston, večji del sezone se je namreč kalil v podružnični ekipi. Tudi leto zatem je bil prvi vratar pri Providencu, v NHL pa je odigral le eno srečanje. V sezoni 2009/10 pa je postal rezervni vratar Timu Thomasu in dobil zajetno minutažo, celo večjo kot Američan, ki jo je odlično izkoristil. V celotni ligi je imel najboljši odstotek obranjenih strelov. Podpisal je tudi dveletno podaljšanje pogodbe. Sledila je zmagovalna sezona. Finski vratar je v rednem delu sicer dobil manj priložnosti, med vratnice je stopil na 29 tekmah, v končnici pa niti enkrat ni dobil priložnosti. Thomas je bil izjemen, Bruins pa so osvojili Stanleyjev pokal. V prejšnji sezoni je v rednem delu branil na 23 tekmah. Konec junija leta 2012 je 26-letnik podpisal novo pogodbo za tri leta. Na sezono zasluži 3.5 milijona ameriških dolarjev. V tej sezoni je po odhodu oziroma premoru Thomasa postal vratar številka ena. V rednem delu je odlično branil na 36 tekmah, v končnici pa nadaljuje s fantastičnimi predstavami in je med najzaslužnejšimi, da ima Boston znova možnost osvojiti naslov prvaka.

Hudobin je leto starejši, vseeno pa v ligi NHL še ni dobil prave priložnosti. Pred to sezono je zaigral skupaj le na sedmih tekmah v najmočnejši hokejski ligi na svetu, letos pa je v rednem delu presegel to številko, saj je med vratnice stopil na 14 obračunih. Rodil se je v kazahstanskem Ust-Kamenogorskem, vendar v mlajših letih odšel v Rusijo, kjer se je hokejsko izobraževal pri Metalurgu iz Magnitorska. V nižjih selekcijah je bil standarden član ruske izbrane vrste. Leta 2004 se je s selekcijo do 18 let veselil zlatega odličja, v kategoriji do 20 let pa je bil leta 2005 in 2006 srebrn. Leta 2006 je bil na naboru izbran šele v sedmem krogu kot 206. s strani Minnesote. Pri ''divjakih'' ni dobil prave priložnosti, februarja je bil poslan v Boston, v nasprotni smeri pa sta odšla Jeff Penner in Mikko Lehtonen. Kot že omenjeno, je šele v tej sezoni dobil nekaj več priložnosti za dokazovanje.

Ne spreglejte