Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
14.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Natisni članek

Albin Felc Matjaž Kopitar SP v hokeju 2022 Hokejska Zveza Slovenije

Petek, 18. 2. 2022, 14.07

2 leti, 2 meseca

90. let od prve hokejske tekme v Ljubljani in dobra dva meseca do sp divizije I

Ob okrogli obletnici odštevanje do majskega reprezentančnega vrhunca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Hokejska zveza Slovenije | Hokejska zveza Slovenije bo v začetku maja končno izvedla svetovno prvenstvo divizije I, ki so ga v Ljubljani zaradi epidemije že dvakrat prestavili. Ob pripravah na največje hokejsko tekmovanje v Sloveniji pa so se letos pri krovni zvezi spomnili tudi okrogle obletnice. | Foto Nebojša Tejić/STA

Hokejska zveza Slovenije bo v začetku maja končno izvedla svetovno prvenstvo divizije I, ki so ga v Ljubljani zaradi epidemije že dvakrat prestavili. Ob pripravah na največje hokejsko tekmovanje v Sloveniji pa so se letos pri krovni zvezi spomnili tudi okrogle obletnice.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Hokejska zveza Slovenija bo v začetku maja končno izvedla svetovno prvenstvo divizije I, ki so ga v Ljubljani zaradi epidemije že dvakrat prestavili. Ob pripravah na največje hokejsko tekmovanje v Sloveniji letos pa so se pri krovni zvezi spomnili tudi okrogle obletnice, saj v teh dneh mineva 90 let od prve uradne hokejske tekme v Sloveniji.

Na HZS so načrte in priprave na domače prvenstvo, ki bi moralo potekati že leta 2020, pa so ga potem prestavili na leto 2021 in še enkrat odpovedali, predstavili danes na novinarski konferenci. To so simbolično pripravili na oziroma ob ledu na strehi nakupovalnega središča Aleja, kjer je na voljo tudi manjše hokejsko igrišče.

Hokejsko svetovno prvenstvo divizije I skupine A bo v Tivoliju potekalo med 2. in 8. majem. Ob gostiteljih bodo sodelovali Francozi, Avstrijci, Madžari, Južni Korejci in Romuni. V elito se bosta uvrstili prvo- in drugouvrščena reprezentanca. Slovence čaka zahteven razpored, saj bodo že prvi dve tekmi odigrali proti izbranima vrstama, ki kotirata najvišje, Franciji in Avstriji. Sledile bodo tekme z Romunijo, Madžarsko in Južno Korejo.

Povabilu HZS se je odzvalo devet kapetanov, kot najstarejši še živeči reprezentant tudi 90-letni Tone Prosenc. | Foto: Nebojša Tejić/STA Povabilu HZS se je odzvalo devet kapetanov, kot najstarejši še živeči reprezentant tudi 90-letni Tone Prosenc. Foto: Nebojša Tejić/STA

HZS je na to druženje povabila tudi kapetane slovenske reprezentance, ki so ekipe vodili v posameznih obdobjih nekdanje skupne države in potem samostojne Slovenije. Ob odštevanju do SP v Ljubljani, ki se bo začelo 2. maja, namreč v teh februarskih dneh obeležujejo tudi lepo obletnico prve uradne hokejske tekme v Sloveniji. Pred 90 leti je prvo tekmo igrala ljubljanska Ilirija, predhodnik današnje Olimpije, v Kamniku, 21. februarja 1932 pa je sledil dvoboj Ilirije s celovškim klubom v Ljubljani. Zanimivo je, da sta se ta kluba, KAC in zdaj SŽ Olimpija, pomerila tudi ta teden v ligi ICEHL, za razliko od tiste prve tekme pa so zmagali Ljubljančani.

Hokejska zveza Slovenije Murajica Pajić | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

Povabilu HZS se je odzvalo devet kapetanov, kot najstarejši še živeči reprezentant tudi 90-letni Tone Prosenc, poleg njega pa še Albin Felc, Viktor Ravnik, Jože Kovač, Murajica Pajič, Marjan Gorenc, Tomaž Vnuk, Dejan Varl in Robert Ciglenečki. Vsi so prejeli tudi posebne spominske drese.

Nekdanji odlični hokejisti so dokazali, da imajo še vedno dober strel. | Foto: Nebojša Tejić/STA Nekdanji odlični hokejisti so dokazali, da imajo še vedno dober strel. Foto: Nebojša Tejić/STA

Butara: Cilji ostajajo enaki, vedno se bomo trudili, da bomo napredovali

Ob odsotnosti obolelega predsednika zveze Matjaža Rakovca je Miha Butara v vlogi podpredsednika HZS poudaril pomen prihajajočega prvenstva in olajšanje, da tekmovanje končno bo.

Hokejska zveza Slovenije | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

"Slovenski hokejisti dosegajo neverjetne rezultate, 90 let pa je tudi neverjeten jubilej. Slovenci smo dosegli vrhunske rezultate in na kolena spravili velesile. Cilji ostajajo enaki, vedno se bomo trudili, da bomo napredovali in dosegli dobre rezultate. Na zvezi bomo skušali svojim športnikom to omogočiti. Za SP v Ljubljani si želim, da bomo končno premagali pandemijo in da bo lahko dvorana Tivoli čim bolj polna. Fantje si zaslužijo podporo s tribun," je dejal Butara.

"To potegne za sabo stroške, ki bodo nekoliko višji. Je pa to kritika tudi za IIHF, ker je izpustila diviziji I, elitno skupino pa je odigrala. Možnost je bila, a niso enako obravnavali obeh prvenstev," je o težavah pred letošnjo izvedbo tivolskega SP poudaril Butara.

"Upamo, da bo situacija takšna, da bo dvorana lahko polno zasedena," si želi Dejan Kontrec. | Foto: Nebojša Tejić/STA "Upamo, da bo situacija takšna, da bo dvorana lahko polno zasedena," si želi Dejan Kontrec. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kontrec upa, da bodo risi lahko igrali pred polnimi tribunami

Nekaj tehničnih podrobnosti pa je pojasnil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. Vstopnice so že v prodaji, čeprav še vedno vlada določena negotovost glede tega, kakšni bodo ukrepi maja in ali bo takrat še veljala omejitev števila obiskovalcev na prireditvah.

"Spremenilo se ni nič, razen, da upamo, da se bo spremenilo to, da bomo lahko igrali. Ne nazadnje organiziramo prvenstvo zato, da hokejisti zaigrajo pred svojimi navijači, ker jim s tem povečamo možnost za napredovanje," je dejal Kontrec in dodal: "Vstopnice smo dali v prodajo že pred novim letom. Zdaj so na voljo v paketni prodaji za vse slovenske in avstrijske tekme. Upamo, da bo situacija takšna, da bo dvorana lahko polno zasedena. Na zadnjem SP v Ljubljani nam je uvrstitev med elito uspela in upam, da se bo tudi ta tradicija ponovila," si je zaželel Kontrec.

Selektor članske ekipe Matjaž Kopitar se zaveda, da bo domače SP nekaj posebnega, obžaluje le, da zaradi posebnih okoliščin tokrat ne bo imel možnosti preizkusiti ekipe še na kakšnem pripravljalnem turnirju. | Foto: Nebojša Tejić/STA Selektor članske ekipe Matjaž Kopitar se zaveda, da bo domače SP nekaj posebnega, obžaluje le, da zaradi posebnih okoliščin tokrat ne bo imel možnosti preizkusiti ekipe še na kakšnem pripravljalnem turnirju. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kopitar obžaluje, da ne bo imel možnosti preizkusiti ekipe na pripravljalnem turnirju

Selektor članske ekipe Matjaž Kopitar se zaveda, da bo domače SP nekaj posebnega, obžaluje le, da zaradi posebnih okoliščin tokrat ne bo imel možnosti preizkusiti ekipe še na kakšnem pripravljalnem turnirju.

"Težko je opisati točno situacijo, ker so nam februarske tekme odpadle. Tu smo nameravali zbrati večino tistih, ki bodo igrali v Ljubljani. A to so stvari, na katere ne moreš vplivati. Prav dosti se ni spremenilo, fantje bodo prišli, odigrali bomo na najboljši ravni, kar smo sposobni. Pulz je na domačih tekmah malo večji. Odgovornost je večja, treba pa je odigrati po najboljših močeh," si je zaželel selektor.

"S težkim srcem to gledaš. Danci, naši krvniki, so kar uspešno nastopali. Slovaki so presenečenje številka ena, tudi danes so namučili Fince," o aktualnem dogajanju na OI pravi slovenski selektor. | Foto: Nebojša Tejić/STA "S težkim srcem to gledaš. Danci, naši krvniki, so kar uspešno nastopali. Slovaki so presenečenje številka ena, tudi danes so namučili Fince," o aktualnem dogajanju na OI pravi slovenski selektor. Foto: Nebojša Tejić/STA

"Normalno, da razmišljaš o tem, kaj bi bilo, če bi se uvrstili, a realno je, da je tako, kot je bilo"

Ker je druženje potekalo prav na dan polfinalnih tekem na olimpijskem turnirju, se je Kopitar dotaknil tudi Pekinga, kamor se Sloveniji ni uspelo uvrstiti. "S težkim srcem to gledaš. Danci, naši krvniki, so kar uspešno nastopali. Slovaki so presenečenje številka ena, tudi danes so namučili Fince. Normalno, da razmišljaš o tem, kaj bi bilo, če bi se uvrstili. A realno je, da je tako, kot je bilo."

Finska
Sportal Finci po 16 letih spet dočakali veliko priložnost, v finalu proti branilcem naslova
Ne spreglejte