Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

6

Natisni članek

Wales Islandija Marc Wilmots Belgija Nemčija Roy Hodgson Slovaška Anglija Antoine Griezmann Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Fernando Santos Francija Portugalska Euro 2016 Srečko Katanec

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 15.00

6 mesecev, 1 teden

Slovenski selektor Srečko Katanec o Euru 2016 – intervju

Srečko Katanec: Tokratna ekipa Portugalske mi nogometno ni dala prav nič

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

6

Katanec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Gledali smo eno slabših prvenstev, na katerem sploh ni bilo presežkov," je po koncu 15. evropskega prvenstva v Franciji kritičen selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec. Pozorno je spremljal predstave Anglije in Slovaške, prihodnjih slovenskih tekmecev v kvalifikacijah za SP 2018.


Selektor slovenske nogometne izbrane vrste Srečko Katanec ima veliko izkušenj z evropskih prvenstev. Pred 32 leti je v Franciji branil barve Jugoslavije kot igralec, pred 16 leti pa je vodil Slovenijo na prvem velikem tekmovanju, ko je nastopila v Belgiji in na Nizozemskem. "Na tem Euru selektorji v 80 odstotkih niso vedeli, česa je bil igralec v določenem trenutku sposoben," 52-letnega Ljubljančana moti surov tekmovalni ritem. 

Evropsko prvenstvo sledi takoj po naporni klubski sezoni, davek pa s poškodbami in izčrpanostjo plača mnogo zvezdnikov. Opozoril je na to težavo, a se tudi zaveda, da bo skoraj nemogoče kdaj zadevo koledarsko izpeljati drugače. Uspeh Walesa in Islandije na francoskih zelenicah ga ni presenetil, nekdanji angleški selektor Roy Hodgson pa se mu je po izpadu na Euru zasmilil. V kvalifikacijah za SP 2018, ki se začnejo septembra, se bo pomeril z njegovim naslednikom.


"Hudo mi je, ker mi bo od Eura najbolj ostal v spominu Sanches, ki ima komaj 18 let, a je bil med boljšimi tako značajsko kot tekalno," pravi Katanec. | Foto: Reuters "Hudo mi je, ker mi bo od Eura najbolj ostal v spominu Sanches, ki ima komaj 18 let, a je bil med boljšimi tako značajsko kot tekalno," pravi Katanec. Foto: Reuters Boste po koncu zgoščenega nogometnega dogajanja, ki je v Franciji trajalo od 10. junija do 10. julija, kaj pogrešali tekme?
Niti malo. To evropsko prvenstvo je bilo predolgo. Veliko boljši je bil starejši model Eura. Zdaj, ko nastopa 24 udeležencev, je za moj okus preveč ekip. Kakovost nogometa se je poslabšala. Gledali smo eno slabših prvenstev v zadnjih letih. Takšna je pač moja splošna ocena. Po prebiranju komentarjev drugih strokovnjakov podobno razmišlja velika večina. Hudo mi je, ker mi bo od Eura najbolj ostal v spominu Sanches, ki ima komaj 18 let, a je bil med boljšimi tako značajsko kot tekalno. Potem se lahko vprašamo, kaj nam je dal ta Euro.

Zakaj je bilo to eno slabših prvenstev?
Dejstvo je, da ni bilo nobenih presežkov. Da se najboljše ekipe z najboljšimi igralci na svetu odločajo za zaprt nogomet … Tudi finale ni bil ravno gledljiv. Morda je vzrok tudi to, ker tretjeuvrščena ekipa v skupinskem delu Eura ne bi smela nadaljevati tekmovanja. To je bila napaka, saj se je v predtekmovanju preveč taktiziralo. Tam si točno izračunal, da greš lahko s tremi točkami naprej, zato so bili nekateri preveč preračunljivi.

"Na Euru pa je Portugalska postala prvak, a nam njenih vsaj pet ali šest tekem ne bo ostalo v spominu prav po nobeni stvari." | Foto: Reuters "Na Euru pa je Portugalska postala prvak, a nam njenih vsaj pet ali šest tekem ne bo ostalo v spominu prav po nobeni stvari." Foto: Reuters Je Portugalska naslov osvojila nezasluženo?
Če na določenih tekmah ne zmagamo in jih ne odigramo na ravni, ki sem jo od igralcev pričakoval, potem kot trener nisem zadovoljen. Govorim zase. Na Euru pa je Portugalska postala prvak, a nam njenih vsaj pet ali šest tekem ne bo ostalo v spominu prav po nobeni stvari. Zgodilo se je podobno kot z Grčijo leta 2004. Nogometno nam Portugalska ni dala nič. Čestitke selektorju in portugalskim igralcem, to pa je tudi vse.

Sem pa vedno bolj prepričan, da imajo ali imamo določeni ljudje v danem trenutku v življenju srečo ali nesrečo z razlogom … Nikoli ne bomo vedeli, zakaj je Francoz Gignac v zadnji minuti zadel le vratnico in ne gola. Razloga, zakaj Francija takrat ni postala prvak, ne bomo nikoli izvedeli.

Francija ni izkoristila ponujene priložnost, da bi na domačih tleh osvojila evropsko prvenstvo. Kaj ji je zmanjkalo v finalu proti Portugalski?
Franciji ni bilo nič pripravljeno. Glede na težave, ki jih je imela, za začetek lahko omenim le Benzemaja, pa tudi glede na igralski kader … Kot ekipa na organizacijski ravni niso delovali tako, kot bi od takšnih igralcev pričakovali. Nočem, da bi se slišalo, kot da se delam pametnega, potem ko se nam ni uspelo uvrstiti na Euro. A Francozi na Euru niso bili superiorni na skoraj nobeni tekmi. Niti na tekmi z Nemčijo, ko je bil njihov tekmec boljši in bi si po igri in prikazanem zaslužil napredovanje v finale.

Pri Franciji sem pogrešal vodjo na igrišču. Pri njej nisi vedel, kdo v danem trenutku vodi ekipo in kdo prevzema odgovornost. V finalu smo spremljali akcije posameznikov na moč, kot ekipa pa Francozi niso delovali.

"Santosa bi lahko vprašali, zakaj je žoga Gignaca zadela vratnico." | Foto: Reuters "Santosa bi lahko vprašali, zakaj je žoga Gignaca zadela vratnico." Foto: Reuters Zasluge si verjetno lasti tudi portugalski selektor Fernando Santos, ki je ekipi vcepil novo miselnost. Vsi so se podrejali igri, v kateri ni bilo prisotno veliko tveganja.
Santosa bi lahko vprašali, zakaj je žoga Gignaca zadela vratnico. Pa zakaj je Griezmann ostal sam pet metrov od vrat in udaril z glavo, portugalski branilci pa so zaspali. Lahko bi ga vprašali, ali je bil tudi to del taktike. Zame ni bil Santos nič revolucionaren, je bil pa revolucionaren celoten Euro, saj so se ekipe, ki v preteklosti niso igrale tako zaprtega nogometa, odločale za obrambno taktiko. Zdaj delajo to vsi.

Je sploh mogoče drugače?
Kaj pa vem … Rad bi videl Euro, na katerega bi igralci prišli dejansko spočiti. Ne vem, kako bi se to dalo izvesti, bi si pa želel, da bi se to enkrat zgodilo. Če bi udeleženci Eura po napornih sezonah dobili na voljo mesec dni za počitek in se lahko nato dolgo časa, vsaj mesec dni, pripravljali na prvenstvo, bi bili videti kot prava ekipa. To je žal utopija.

Ko gledaš druge kolektivne športe, košarko, rokomet ali odbojko, ugotoviš, da skupaj na pripravah živijo nekaj mesecev, njihov trener pa točno ve, kakšne so njihove sposobnosti. Lahko veš, na koga boš računal in kdo je česa sposoben. Na tem Euru selektorji v 80 odstotkih niso vedeli, česa je bil igralec v določenem trenutku sposoben.

Je Portugalcem delo v finalu kaj olajšal podatek, da so imeli pri pripravi na dvoboj s Francozi na voljo 24 ur več počitka?
Ne verjamem. Francozi so imeli svoje priložnosti. V igri so bili boljši. Je pa nekaj res: očitno neka energija, ne vem, od kod prihaja, dejansko nekoga čuva, da ima srečo in mu gredo v prid določene stvari, od strelov v okvir vrat do določenih sodniških odločitev.

"Lepo ga je spremljati, zasluženo je prvi strelec. Dejstvo pa je, da je imel žogo na glavi pet metrov pred vrati, pa ni dosegel zadetka," je nekdanji slovenski in jugoslovanski reprezentant spregovoril o Antoinu Griezmannu. | Foto: Reuters "Lepo ga je spremljati, zasluženo je prvi strelec. Dejstvo pa je, da je imel žogo na glavi pet metrov pred vrati, pa ni dosegel zadetka," je nekdanji slovenski in jugoslovanski reprezentant spregovoril o Antoinu Griezmannu. Foto: Reuters

Portugalce je nekaj pripeljalo do srečnega konca. Tudi Hrvati so zadeli njihovo vratnico le nekaj minut do konca, a nato izpadli. Je pa zgrešen sistem, da lahko z zgolj eno zmago po rednem delu, pa si odigral sedem tekem, na koncu osvojiš prvenstvo. Na Euru bi morala biti v ospredju kakovost, ne pa številčnost ekip. Verjamem, da bo to prvenstvo prineslo rekordni zaslužek in presežek v gledanosti, kar pa zadeva bistvo nogometne igre, ni bilo nekega presežka. Če primerjamo Euro s prejšnjim, ki je bil leta 2012, je bil slabši. Tudi zaradi tega, ker so na tem Euru nastopile nekatere reprezentance, ki jih drugače ni zraven na takih tekmovanjih.

"Ronaldo lahko v tem portugalskem sistemu, kar zadeva fazo branjenja, predstavlja tudi kolateralno škodo, ker ne dela nič."  | Foto: Reuters "Ronaldo lahko v tem portugalskem sistemu, kar zadeva fazo branjenja, predstavlja tudi kolateralno škodo, ker ne dela nič." Foto: Reuters Portugalska je postala prvak, čeprav je njen najboljši strelec in kapetan Cristiano Ronaldo na nosilih zapustil igrišče že po 25 minutah.
Ronaldo je zelo specifičen igralec. Ekipa, ki ima takega strelskega ubijalca, je lahko srečna. Pride prav in je zelo koristen, a le takrat, ko se igra v zadnjih 20 metrih do nasprotnikovih vrat. Tam ga potrebuješ. Organizacijsko pa Ronaldo za igro in njen potek sploh ni odločilen. Igro moraš postaviti tako, da ekipa Ronalda pripelje v položaj za gol. Tukaj ga ni boljšega, če se znajde v priložnosti.

Za strategijo pa ni pomemben. Spredaj stoji, ne skrbi za posest žoge. V tem portugalskem sistemu, kar zadeva fazo branjenja, lahko predstavlja tudi kolateralno škodo, ker ne dela nič. V danem trenutku je celo boljše, da ga ni, ker imaš na voljo igralca, ki v obrambi dela več kot on.

Najboljši strelec tekmovanja je Antoine Griezmann. Je to prototip modernega napadalca?
Ne vem … Klasični napadalci? Saj sploh ne vem, kaj bi rekel. Če je Griezmann prvi strelec … No, včeraj v finalu ni dosegel zadetka, ko je bilo najpomembneje za ekipo. Je tehnično dovršen in povezujoč. Zelo je komunikativen, ko ima žogo, venomer išče dvojni pas. Lepo ga je spremljati, zasluženo je prvi strelec. Dejstvo pa je, da je imel žogo na glavi pet metrov pred vrati, pa ni dosegel zadetka. Torej le nima takšnega ubijalskega strelskega instinkta … Če bi imel tako priložnost Ronaldo, bi dosegel gol.

"Ko smo pred tremi leti igrali z Islandijo, sem opozarjal, da imamo opravka z dobro ekipo, a ste se norčevali iz nas." | Foto: Reuters "Ko smo pred tremi leti igrali z Islandijo, sem opozarjal, da imamo opravka z dobro ekipo, a ste se norčevali iz nas." Foto: Reuters Na tem evropskem prvenstvu je zablestelo kar nekaj "majhnih" reprezentanc, ki so mešale štrene velikim favoritom. Najbolj sta izstopala polfinalist Wales in četrtfinalistka Islandija.
Mene nista prav nič presenetila. Ko smo pred tremi leti igrali z Islandijo, sem opozarjal, da imamo opravka z dobro ekipo, a ste se norčevali iz nas. Ko so nas premagali v Stožicah, so še vedno veljali le za ribiče. Mediji ste čudo, saj diktirate svoje. Poglejte samo finale. Na vseh fotografijah po finalu je bil v ospredju Ronaldo, pa je odigral le nekaj minut. Mediji se zadev ne lotite dovolj analitično, ampak potrebujete le senzacije v eni ali drugi smeri. Ali koga preveč hvalite ali pa pljuvate, ne analizirate pa dejansko, kdo vpliva na razvoj.

In kdo igra za Islandijo? Njeni igralci imajo za sabo v povprečju najmanj 50 tekem za reprezentanco. Skupaj igrajo leta in leta, skoraj vsi igralci Walesa igrajo v premier ligi. Kako so lahko potem presenečenje?

Lep primer je tudi tekma med Anglijo in Islandijo. Pri Angležih je za razliko od kvalifikacij v prvi postavi manjkalo kar sedem standardnih igralcev. Reprezentanca je pač skupina fantov, ki se med seboj pozna že dolgo časa. Meni se je selektor Hodgson smilil, ker vem, kaj se zgodi, če daš v ekipo enega ali dva nova igralca. Takoj nastanejo težave. Če pa daš sedem novih, si povsem nemočen.

"Tekma proti Walesu je dokaz, saj so šli domov prav zaradi tega. Pa lahko selektorja Wilmotsa označijo za kretena, ker je imel na voljo tako dobro ekipo." | Foto: Reuters "Tekma proti Walesu je dokaz, saj so šli domov prav zaradi tega. Pa lahko selektorja Wilmotsa označijo za kretena, ker je imel na voljo tako dobro ekipo." Foto: Reuters

Ali pa Belgija. Če manjkajo prvi štirje osrednji branilci, potem ekipa ne more delovati dobro. Tekma proti Walesu je dokaz, saj so šli domov prav zaradi tega. Pa lahko selektorja Wilmotsa označijo za kretena, ker je imel na voljo tako dobro ekipo. Dejstvo pa je, da ni imel na voljo standardnih štoperjev. Če nimaš tega, si oplel.

Kaj pa Nemčija, za mnoge prvi favorit prvenstva?
Kar zadeva Nemce, sem pred evropskim prvenstvom dejal, da ustvarjajo neko novo reprezentanco. So daleč od tega, kar so bili, ampak to je običajno. Vsi Nemci jokajo, ker še nimajo novega Kloseja, ko pa bomo mi igrali z Nemci, ne bo težav, ker imamo celo plejado napadalcev, ki redno zadevajo (smeh, op. p.).

Katanec se pripravlja na začetek kvalifikacij za SP 2018. | Foto: Ana Kovač Katanec se pripravlja na začetek kvalifikacij za SP 2018. Foto: Ana Kovač Nemci so v osmini finala izločili Slovaško, s katero se bo merila Slovenija v kvalifikacijski skupini za SP 2018. Tam bo tudi Anglija, ki bo v kratkem dobila novega selektorja …
Dokler bo imela Anglija tak tekmovalni sistem v premier ligi, kjer bodo igrali tekme tudi za božič in novo leto, takrat imajo največ tekem in ne poznajo premora, se bo že vnaprej vedelo, da so obsojeni na to, da bodo na velikih tekmovanjih brez nekaterih poškodovanih igralcev, drugi pa bodo utrujeni. To ne more biti naključje.

Zdaj se bodo Angleži spočili na dopustu in bodo čez nekaj mesecev spet drveli po igrišču. Zgodba bo podobna kot v prejšnjih kvalifikacijah. Žal se bomo z njimi prvič pomerili ravno oktobra, ko bodo v najboljši formi. September bi bil primernejši termin (takrat se bo Slovenija pomerila z Litvo, op. p.).

Kar zadeva Slovaško, je to reprezentanca, vredna vsega spoštovanja. Dovolj je, če si ogledamo že imena njenih reprezentantov. Skupina, v kateri bodo še Škotska, Litva in Malta, bo težka. Vsaka točka v skupini bo pozitivna, treba pa jih bo zbrati kar nekaj.

Kaj pa pravite na Ukrajino? Reprezentanca, ki je Sloveniji preprečila nastop na Euru, ni osvojila niti točke. Tekmovanje je zapustila kot prva brez doseženega zadetka.
Ukrajino sem gledal le na prvi tekmi, ko se je dobro borila z Nemci. Res je, izgubila je z 0:2. Morda je v nogometu rezultat najpomembnejši za trenerja, a meni ni. Odigrali so dobro, a niso zmagali. Tak je nogomet.

Ne spreglejte