Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 1. 2011,
11.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 23. 1. 2011, 11.08

8 let

Spet goljufije v šahu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šokantna novica – Francoska šahovska zveza je tri šahiste, med njimi tudi člana francoske olimpijske ekipe, obtožila goljufanja.

Goljufije v šahu niso nič novega, z razvojem tehnike so postale še nevarnejše, ni pa še povsem jasno, za kaj gre v tem primeru.

Francoska šahovska zveza je sprožila disciplinsko akcijo proti enemu najbolj obetavnih velemojstrov Sebastienu Fellerju, petemu šahistu Francije in članu olimpijske reprezentance, proti velemojstru Arnaudu Hauchardu (številka 16) in proti mednarodnemu mojstru Cyrilu Marzolu (številka 46), ki jih obtožuje organiziranega goljufanja, kršenja športne etike in krnjenja ugleda reprezentance na olimpijadi v ruskem Khanty-Mansiku. Zveza je s postopkom seznanila tudi Svetovno šahovsko organizacijo FIDE.

Informacije sicer ne vsebujejo nobenih podrobnosti o domnevni goljufiji, je pa nenavadno za nacionalno zvezo, da na takšen način obravnava svoje igralce. Tovrstne obtožbe so običajno povezane z nedovoljeno računalniško pomočjo med partijami, saj računalniki v šahovski moči že prekašajo ljudi. Feller je sicer med domnevnimi grešniki edini, ki je nastopal na šahovski olimpijadi, tekmovanje je začel z dvema zmagama, dvema porazoma in remijem, nato pa je sledil niz treh zmag in remi v zadnjem krogu, kar mu je v seštevku prineslo zlato medaljo na peti deski. O vpletenosti Haucharja in Marzola lahko samo ugibamo, bo pa najbrž kmalu znanega več.

V zadnjih letih je že bilo nekaj odmevnih primerov, ko so zalotili šahiste pri nečednih dejanjih. Sprejemnik v kapi, šahovski program v žepu, vsemogočna moderna tehnika so ''šahovski doping'' sodobnih turnirjev … najodmevnejša pa je bila seveda ''straniščna afera'' v dvoboju za naslov svetovnega prvaka med Rusom Vladimirjem Kramnikom in Bolgarom Veselinom Topalovom, ki se je končala z razbito kopalnico in nekaj štrlečimi kabli.

Ne spreglejte