Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 11. 2010,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 5. 11. 2010, 13.00

8 let

Šahovski svet v šoku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Magnus Carlsen, trenutno številka dve svetovnega šaha in največji up kraljevske igre, ne namerava nastopiti v kandidatskih dvobojih za svetovno prvenstvo 2012.

Šahovski mag, 19-letni Norvežan Magnus Carlsen, ki je bil pretežni del letošnjega leta na prvem mestu svetovne lestvice, je v odprtem pismu svetovni šahovski organizaciji FIDE zapisal, da se umika iz kandidatskih dvobojev za svetovno prvenstvo, saj naj bi bilo tekmovanje in pravila po njegovem mnenju zastarela in nepravična, poroča spletna stran chessbase.com.

Izločilni kandidatski dvoboji bodo sicer odigrani med marcem in majem prihodnje leto, zmagovalec turnirja osmih igralcev pa se bo za šahovsko krono pomeril s svetovnim prvakom Indijcem Viswanathanom Anandom.

''Zakaj bi imel svetovni prvak privilegije?''

Carlsena motijo dolžina celotnega tekmovalnega ciklusa (2008-2012), privilegiji svetovnega prvaka, spremembe, ki so se dogajale med samim ciklusom, dvomljiv ratinški kriterij in sam format kandidatskih dvobojev. Po njegovem mnenju bi morali odpraviti vse privilegije, ki jih ima svetovni prvak: ''Svetovno prvenstvo bi moralo temeljiti na poštenem in enakovrednem boju najboljših igralcev. To velja tudi za svetovnega prvaka, še posebej, ker je v svetovnem vrhu kar nekaj igralcev približno enake moči. Zakaj bi imel posameznik zagotovljeno eno od dveh finalnih vstopnic? Predstavljajte si, da bi bili Španci kot svetovni nogometni prvaki avtomatično uvrščeni v finale naslednjega svetovnega prvenstva, medtem ko bi se morali vsi ostali za to boriti,'' je dejal Norvežan.

Kot eno izmed možnosti predlaga turnir za naslov svetovnega prvaka, na katerem bi sodelovalo osem do deset elitnih šahistov. Carlsen dodaja, da njegovo dejanje nikakor ni naperjeno proti Anandu, ki ga zelo spoštuje, s pismom pa je želel FIDE tudi omogočiti dovolj časa, da zanj najde ustrezno zamenjavo. Zagotavlja, da ga tekmovalni šah še vedno zanima, njegov cilj pa je znova postati prvi igralec sveta. ''Upam, da bo prišlo do sprememb v tekmovalnem sistemu, in takrat se bom gotovo vrnil. Gre za osebno določitev o tem, kaj je najbolje zame in mojo kariero,'' je še povedal Carlsen.

Vsi oboževalci niso na njegovi strani

Carlsen je zagotovo najbolj priljubljen šahist vsaj na Zahodu, vendar pa je njegova odločitev naletela na različne odzive. Mnogi menijo, da je treba svetovnega prvaka ustoličiti v klasičnem dvoboju, saj je ''knock-out'' sistem prava loterija, ki nikoli ni dala pravih šampionov, turnirski sistem pa ima drugačne zakonitosti kot klasičen spopad dveh najboljših šahistov. V turnirskem šahu so v prednosti igralci, ki si drznejo tvegati, dolgi dvoboji pa favorizirajo potrpežljive igralce, ki jih je težko premagati, sami pa izkoristijo ponujeno priložnost. Obstaja kar nekaj igralcev, ki so zmožni zmagati na super turnirju, nihče pa jih ne bi imel za favorita proti Anandu.

Šah je podoben boksu, ne nogometu

Tudi glede primerjave z nogometom je Carlsen naletel na nasprotovanje, saj nekateri menijo, da je šah ustrezneje primerjati z boksom, kjer moraš premagati svetovnega prvaka, da mu odvzameš šampionski pas. Kakorkoli, pomembno je, da bo naslednji svetovni prvak osvojil naslov predvsem s kakovostjo in ne pomočjo sreče, čeprav ima tudi ta včasih veliko vlogo. Res je tudi, da so pravi šampioni zmagovali ne glede na tekmovalni sistem. Anand je osvojil naslov kar v treh formatih – v izločilnih dvobojih, na turnirju in v klasičnem dvoboju, drži pa tudi, da se bo brez udeležbe Carlsena za naslednjim svetovnim prvakom še dolgo vlekla senca dvoma.

Ne spreglejte