SiolNET. Sportal Drugi športi
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Paraolimpijske igre v Tokiu

Plank s starim diskom po komediji zmešnjav sedmi v metu diska v Tokiu

0,28

termometer

Henrik Plank Tokio Paraolimpijske igre
Henrik Plank je na paraolimpijskih igrah zaostal le za šestimi tekmeci. Foto: Vid Ponikvar

Na paraolimpijskih igrah v Tokiu je danes od slovenskih športnikov nastopil atlet Henrik Plank. V kategoriji F52 je v metu diska osvojil sedmo mesto.

paraolimpijske igre Tokio 2020, Slovenija, Anej Doplihar Sportal Anej Doplihar: Zadovoljen sem, na zadnjih treningih sem pokazal moč

Atlet Henrik Plank je tako dočakal svoj edini nastop na teh paraolimpijskih igrah. V napovedih pred igrami je bil zadržan in ni želel konkretno razlagati, s kakšnim rezultatom oziroma mestom bi bil zadovoljen. Dejal je le, da bi rad prav v Tokiu oddelal najboljše mete v sezoni.

Fotogalerija dogajanja v Tokiu, fotograf Vid Ponikvar:

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14

Na olimpijskem stadionu je bil danes 47-letnik, rojstni dan je praznoval tik pred začetkom iger, na vrsti prvi v svoji kategoriji. Atleti v metalnih disciplinah v sedečih kategorijah nastopajo po prirejenem vrstnem redu, saj vsak tekmovalec oddela vseh šest metov, potem pa ga v tekmovalnem stolu zamenja naslednji.

Plank je začel z neveljavnim metom, potem je disk vrgel 13,31 metra, pa 14,26 metra. Njegov najboljši poskus je bil četrti, ko je disk poletel do 14,79 metra, po neuspešnem predzadnjem mestu pa je Plank nastop v Tokiu končal še s 14,34 metra v zadnji seriji.

Planku uhajal disk, zato je uporabil starejšo tehniko

V Tokiu je nalašč uporabljal star disk. V Tokiu je nalašč uporabljal star disk. Foto: Vid Ponikvar A kot je po nastopu pojasnil edini slovenski atlet na igrah, je bil takšen izid, po katerem je bil precej razočaran, tudi posledica težav s stolom oziroma napako prirediteljev pri pritrditvi tega. Zaradi napake je namreč moral prilagoditi tehniko meta, posledično pa so bili meti krajši.

"Bom najprej pozitiven: mesto ni slabo, rezultatsko pa sem razočaran. S to tehniko, ki sem jo pokazal, kaj dosti več ni bilo mogoče vreči. Če si prvi, še niso 'utečeni'. Preveč so zategnili stol, pozneje pa niso več dovolili popravkov," je vzrok za slabši nastop pojasnil Plank.

"Disk mi je uhajal in moral sem uporabiti tehniko izpred štirih, petih let, da sem sploh dosegel rezultat, ker bi šlo sicer vse ven. Rezultatsko je, kar je. Ni se izšlo po željah. Pri prvem metu, ki sem ga naredil, kot je treba, je šlo ven. Zato sem pozneje tudi uporabljal star disk, ne tega za novo tehniko," je dodal Plank in pojasnil, da je bila slabost tudi to, da je začel prvi.

"Je, kar je. Nazaj ne bom gledal, popravili ne bomo nič. Zdaj me čaka državno prvenstvo, potem pa bom razmislil, kako naprej. Grenkobo je treba predelati, potem pa naprej. Gledam na svetlo plat, sedmo mesto tudi ni tako slabo na olimpijskih igrah," je še dejal Plank.

Trener Cmok: Začelo se je s komedijo zmešnjav

Zlato medaljo si je sicer priboril Poljak Piotr Kosewicz z 20,02 metra, štiri centimetre je zaostal Hrvat Velimir Šandor, tretji je bil Indijec Vinod Kumar z 19,91 metra.

Najboljši rezultat je dosegel v četrti seriji. Najboljši rezultat je dosegel v četrti seriji. Foto: Vid Ponikvar

"Začelo se je s komedijo zmešnjav. Prireditelji so sicer dobro mislili, a so bile stvari nedorečene. Ko smo postavljali stol, so ga za malenkost prestavili. Izmetni kot se je spremenil in s tehniko, s katero je metal na treningih, bi vsi meti padli zunaj sektorja ali končali v mreži. Moral je improvizirati in 'borbati', da so končali v sektorju. S tem pa žrtvoval nekaj razdalje. A sedmo mesto na olimpijskih igrah ni tako slab rezultat," pa je o današnji tekmi dejal trener Luka Cmok.

Plank ima sicer na največjih tekmovanjih za športnike invalide že precej izkušenj. Letošnji nastop je njegov tretji v športni karieri. Prvič je bil na igrah leta 2008 v Pekingu, kjer je v metu kopja dosegel deseto mesto. V suvanju krogle pa je pred 13 leti končal na 13. mestu. Najboljši je bil v Pekingu v disciplini, v kateri je nastopil tudi letos, met diska mu je prinesel deveto mesto.

Na paraolimpijskih igrah nastopa že tretjič. Na paraolimpijskih igrah nastopa že tretjič. Foto: Vid Ponikvar

Druga paraolimpijska postaja pa je bila za Planka v Londonu 2012. Takrat je bil tudi najbližje zmagovalnemu odru, saj je bil v metu kopja četrti, v suvanju krogle pa je končal na sedmem mestu.

"Vse ima svoj čar. London je na prvem mestu, Peking in Tokio pa sta približno enaka. Je pa razlika po prijaznosti Japoncev, tudi ko smo bili v Fukuiju, so nas lepo sprejeli, upam, da sem se oddolžil," je Plank primerjal svoje tri paraolimpijske nastope.

afganistan paraolimpijske igre Sportal Afganistanska paraolimpijca bosta vendarle uresničila sanje Jana Čander Sportal Slovenci so se udomačili: Vzdušje je sproščeno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin