Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2022,
10.46

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

plezanje Mia Krampl

Petek, 21. 10. 2022, 10.46

1 leto, 6 mesecev

Plezanje, svetovni pokal

Mia Krampl v finalu Morioke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Mia Krampl 2022 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska športna plezalka Mia Krampl se je uvrstila v finale zadnje tekme svetovnega pokala leta 2022, ki bo v soboto v Morioki na Japonskem. Dvaindvajsetletna Golničanka je v polfinalu prvega tekmovanja v svetovnem pokalu v novi olimpijski disciplini balvani – težavnost osvojila osmi dosežek, kar je bilo ravno še dovolj za finalni krog.

Gorenjka je bila edina Slovenka v polfinalu. V kvalifikacijah je zasedla 13. mesto. Vita Lukan in Anže Peharc sta polfinale najboljše dvajseterice zgrešila na 22. mestu kvalifikacij.

Tekmovanje na Japonskem, s katerim bo padel zastor na letošnjo sezono mednarodnih tekem najvišje kakovostne ravni v športnem plezanju, sta izpustila najboljša Slovenca Janja Garnbret in Luka Potočar.

Tako Garnbretova kot Potočar sta sezono končala kot prvaka svetovnega pokala, obema je pripadla zmaga v skupni razvrstitvi v težavnosti svetovnega pokala v ženski oziroma moški konkurenci. Potočar je prvič postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala, za Garnbretovo pa je to že deseti osvojeni seštevek, peti v seštevku težavnosti.

Mia Krampl je na evropskem prvenstvu v Münchnu v olimpijski kombinirani disciplini balvani – težavnost postala evropska podprvakinja in zaostala zgolj za šampionko Janjo Garnbret.

Tako kot v kvalifikacijah si je tudi v polfinalu napredovanje priborila na podlagi dosežka v težavnostnem delu kvalifikacij.

Mia Krampl je bila v polfinalu osma. | Foto: Reuters Mia Krampl je bila v polfinalu osma. Foto: Reuters

Ujela še zadnjo vstopnico za finale

Tekmovalke so se najprej merile v balvanskem plezanju, v katerih je Kramplova z dosežkom 49,4 točke, enim osvojenim vrhom od štirih pristala na zelo dobrem devetem mestu od 20 polfinalistk. V težavnosti je bila sedma, dosegla je višino 33, kar ji je prineslo 51 točk.

S skupnim seštevkom 100,4 točke po balvanih in težavnosti pa je še ujela zadnjo vstopnico za sobotni finale najboljše osmerice v tej kombinirani disciplini, ki bo na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2024 v Parizu.

Za najboljši dosežek polfinala je poskrbela domačinka Ai Mori s 169,3 točke. Ena od štirih Japonk, ki bodo nastopile v finalu, je bila v polfinalu šesta po balvanskem delu (69,3 točke), z osvojenim vrhom smeri, kar ji je kot edini v polfinalu prineslo sto točk, pa je bila nato najboljša v težavnosti.

Moški finale brez slovenskega zastopstva bo na sporedu že danes, ženski pa bo v soboto.

Ne spreglejte